31 C
Willemstad
• vrijdag 1 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

NPNA: Ministerie heeft de cijfers

postbezorging2Willemstad – Het ministerie van Economische Zaken heeft de cijfers over het verlies op de BES-eilanden wat betreft postbezorging al enige tijd in bezit.
Dit zegt Franklin Sluis, directeur van Nieuwe Post Nederlandse Antillen nv (NPNA).
Hiermee reageert hij op de uitspraak van minister Henk Kamp van Economische Zaken, die NPNA geen vergoeding wil betalen.

De uitspraak komt naar voren uit het antwoord op Kamervragen gesteld door Tweede Kamerlid Bart de Liefde (VVD).
Kamp stelt in het antwoord dat ‘een gedegen onderbouwing’ van het verlies dat wordt gemaakt door NPNA voor de postbestelling op de Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) ontbreekt.
Ook een verklaring van een onafhankelijke accountant wordt volgens hem niet gegeven.
Eerder verklaarde Sluis tegenover deze krant dat er een verlies van ongeveer twee miljoen gulden wordt gemaakt met de postbestelling op de BES-eilanden.

,,De jaarrekening 2010-2011 is, al enige tijd geleden, naar het ministerie gestuurd.
Hierin bevinden zich verschillende bijlagen.
Op verzoek van het ministerie hebben wij de winst en verliezen op de verschillende eilanden aangegeven.
De cijfers over het verlies dat wij lijden op de BES-eilanden hebben zij dan ook in hun bezit”

- Advertentie -

, licht Sluis toe.

NPNA heeft op 24 december per brief officieel laten weten aan de minister niet akkoord te gaan met de eenzijdige verlenging van de concessie.

,,De brief volgde na een overleg met leden van de Raad van Commissarissen, onze juristen en andere stakeholders”

, vertelt Sluis.
Volgens de directeur wil NPNA de postlevering op de BES-eilanden wel voortzetten, maar is er geen geld en is er ook geen mogelijkheid om geld te lenen.

,,Het is echt niet zo dat wij het niet willen, maar we kunnen het niet”

, meent hij.
Kamp verlengde onlangs de concessie met een jaar, hij baseerde zich hierbij op de Wet post-BES, artikel 27a, lid 1.

,,Deze wet kan volgens ons niet los worden gezien van andere wetten.
Tevens zijn wij een private instelling en is er dus een andere wet op ons van toepassing”

, legt de directeur uit.

,,Per 1 januari zal er een situatie ontstaan die wij in elk geval vanaf begin 2011 hebben geprobeerd te voorkomen.
Er wordt vanaf deze datum geen post meer geleverd op de BES-eilanden.
We zijn gesprekken aangegaan, we hebben bezoeken gebracht aan het ministerie, we hebben er echt alles aan gedaan.
Wij kunnen met een negatief vermogen moeilijk verder gaan”

, aldus Sluis.

Hiermee ontstaat er niet alleen een lastige situatie voor bewoners van de eilanden maar komen ook de banen van de postbezorgers op de eilanden op de tocht te staan.

,,Wij hebben met vakbonden afgesproken dat we de medewerkers een perspectief willen bieden.”

Sluis liet eerder al weten dat het zou gaan om banen van tien tot vijftien postbodes op Bonaire, twee op Saba en vijf op Sint Eustatius.
Deze medewerkers van Nieuwe Post nv zullen zo veel mogelijk worden ondergebracht bij andere afdelingen.
Kamp stelt eveneens dat er herhaaldelijk inspanningen en handreikingen zijn geweest om tot een betere kwaliteit te komen van de postdienstverlening voor Caribisch Nederland.

,,Deze zijn tevergeefs geweest”

, stelt de minister.

Sluis is het hier niet mee eens omdat door de NPNA zelf steeds is aangegeven dat er ruimte is voor verbetering van de dienstverlening en dat er in dat kader van beide partijen concrete acties nodig zijn, maar dat NPNA hiervoor de financiële middelen niet heeft.
Toch hebben ze, naar eigen zeggen, wel verschillende acties ondernomen die zorgen voor een betere kwaliteit van dienstverlening.

,,De afspraken, onder meer op het gebied van de infrastructuur, met name straatbenamingen, huisnummering en de verplichting dat de adressen van een brievenbus moeten zijn voorzien, zijn door het ministerie nimmer nagekomen.
Een rapport met actiepunten opgesteld door het door voornoemd ministerie ingeschakelde bureau IG&H, waaraan NPNA haar volledige medewerking heeft verleend, is na oplevering destijds zonder implementatie gebleven nadat tijdens overleg met het ministerie is aangegeven de financiële middelen hier niet voor te hebben”

, verweert de directeur zich.

Volgens Sluis heeft NPNA concrete verbeteracties ondernomen, waaronder een kostbare voorlichtingscampagne op de BES-eilanden, om de bevolking bewust te maken van de wettelijke bepaling dat elk adres over een degelijke brievenbus dient te beschikken en de uitbreiding van het aantal looproutes.

Sluis:

,,Het ministerie is verantwoordelijk genoeg, ik ga er vanuit dat ze inzien dat de postbezorging hun verantwoordelijkheid is.
Nogmaals, we zijn bereid om de postbezorging voort te zetten en er over te praten, maar dan moeten wij hier wel een vergoeding voor krijgen.”

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Nu.cw | Zes arrestaties in verband met grote drugslijn vanuit Curaçao

De politie in heeft donderdag zes verdachten gearresteerd in verband met een grote drugslijn vanuit Curaçao naar Oost-Nederland. Op dertien locaties werden invallen gedaan. De gearresteerden worden verdacht...

Nu.cw | Ministers op de foto in traditionele Seú kleding

De regering van Curaçao hulde zich vlak voor Dia di Bandera in traditionele Seú kleding. De ministers gingen er mee op de foto. Op 2 juli wordt op...

Nu.cw | Roald Lappere nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties

Roald Lappere wordt per 1 september directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Bruins Slot. De...

ParadiseFM | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

De Nederlandsche Bank heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. De president van de bank deed dat tijdens de nationale herdenking van...

ParadiseFM | Defensie stond paraat: Bonnie bleef uit

Defensie stond woensdag en donderdag klaar om bijstand te verlenen bij de passage van de storm. Uiteindelijk hebben de militairen op Aruba slechts op stand-by gestaan. Op...

ParadiseFM | Coco Balentien keert na 5 jaar terug in Oranje

Wladimir ‘Coco’ Balentien keert na 5 jaar terug in de Nederlandse honkbalselectie. De bijna 38-jarige Curaçaoënaar speelt volgende week in de Honkbalweek Haarlem. Balentien kwam in 2017...
- Advertentie -
- Advertentie -