30 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

NPNA: Ministerie heeft de cijfers

HomeNieuwsNPNA: Ministerie heeft de cijfers

postbezorging2Willemstad – Het ministerie van Economische Zaken heeft de cijfers over het verlies op de BES-eilanden wat betreft postbezorging al enige tijd in bezit.
Dit zegt Franklin Sluis, directeur van Nieuwe Post Nederlandse Antillen nv (NPNA).
Hiermee reageert hij op de uitspraak van minister Henk Kamp van Economische Zaken, die NPNA geen vergoeding wil betalen.

De uitspraak komt naar voren uit het antwoord op Kamervragen gesteld door Tweede Kamerlid Bart de Liefde (VVD).
Kamp stelt in het antwoord dat ‘een gedegen onderbouwing’ van het verlies dat wordt gemaakt door NPNA voor de postbestelling op de Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) ontbreekt.
Ook een verklaring van een onafhankelijke accountant wordt volgens hem niet gegeven.
Eerder verklaarde Sluis tegenover deze krant dat er een verlies van ongeveer twee miljoen gulden wordt gemaakt met de postbestelling op de BES-eilanden.

,,De jaarrekening 2010-2011 is, al enige tijd geleden, naar het ministerie gestuurd.
Hierin bevinden zich verschillende bijlagen.
Op verzoek van het ministerie hebben wij de winst en verliezen op de verschillende eilanden aangegeven.
De cijfers over het verlies dat wij lijden op de BES-eilanden hebben zij dan ook in hun bezit”

, licht Sluis toe.

NPNA heeft op 24 december per brief officieel laten weten aan de minister niet akkoord te gaan met de eenzijdige verlenging van de concessie.

,,De brief volgde na een overleg met leden van de Raad van Commissarissen, onze juristen en andere stakeholders”

, vertelt Sluis.
Volgens de directeur wil NPNA de postlevering op de BES-eilanden wel voortzetten, maar is er geen geld en is er ook geen mogelijkheid om geld te lenen.

,,Het is echt niet zo dat wij het niet willen, maar we kunnen het niet”

, meent hij.
Kamp verlengde onlangs de concessie met een jaar, hij baseerde zich hierbij op de Wet post-BES, artikel 27a, lid 1.

,,Deze wet kan volgens ons niet los worden gezien van andere wetten.
Tevens zijn wij een private instelling en is er dus een andere wet op ons van toepassing”

, legt de directeur uit.

,,Per 1 januari zal er een situatie ontstaan die wij in elk geval vanaf begin 2011 hebben geprobeerd te voorkomen.
Er wordt vanaf deze datum geen post meer geleverd op de BES-eilanden.
We zijn gesprekken aangegaan, we hebben bezoeken gebracht aan het ministerie, we hebben er echt alles aan gedaan.
Wij kunnen met een negatief vermogen moeilijk verder gaan”

, aldus Sluis.

Hiermee ontstaat er niet alleen een lastige situatie voor bewoners van de eilanden maar komen ook de banen van de postbezorgers op de eilanden op de tocht te staan.

,,Wij hebben met vakbonden afgesproken dat we de medewerkers een perspectief willen bieden.”

Sluis liet eerder al weten dat het zou gaan om banen van tien tot vijftien postbodes op Bonaire, twee op Saba en vijf op Sint Eustatius.
Deze medewerkers van Nieuwe Post nv zullen zo veel mogelijk worden ondergebracht bij andere afdelingen.
Kamp stelt eveneens dat er herhaaldelijk inspanningen en handreikingen zijn geweest om tot een betere kwaliteit te komen van de postdienstverlening voor Caribisch Nederland.

,,Deze zijn tevergeefs geweest”

, stelt de minister.

Sluis is het hier niet mee eens omdat door de NPNA zelf steeds is aangegeven dat er ruimte is voor verbetering van de dienstverlening en dat er in dat kader van beide partijen concrete acties nodig zijn, maar dat NPNA hiervoor de financiële middelen niet heeft.
Toch hebben ze, naar eigen zeggen, wel verschillende acties ondernomen die zorgen voor een betere kwaliteit van dienstverlening.

,,De afspraken, onder meer op het gebied van de infrastructuur, met name straatbenamingen, huisnummering en de verplichting dat de adressen van een brievenbus moeten zijn voorzien, zijn door het ministerie nimmer nagekomen.
Een rapport met actiepunten opgesteld door het door voornoemd ministerie ingeschakelde bureau IG&H, waaraan NPNA haar volledige medewerking heeft verleend, is na oplevering destijds zonder implementatie gebleven nadat tijdens overleg met het ministerie is aangegeven de financiële middelen hier niet voor te hebben”

, verweert de directeur zich.

Volgens Sluis heeft NPNA concrete verbeteracties ondernomen, waaronder een kostbare voorlichtingscampagne op de BES-eilanden, om de bevolking bewust te maken van de wettelijke bepaling dat elk adres over een degelijke brievenbus dient te beschikken en de uitbreiding van het aantal looproutes.

Sluis:

,,Het ministerie is verantwoordelijk genoeg, ik ga er vanuit dat ze inzien dat de postbezorging hun verantwoordelijkheid is.
Nogmaals, we zijn bereid om de postbezorging voort te zetten en er over te praten, maar dan moeten wij hier wel een vergoeding voor krijgen.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties