NoticiaCla | Rechter: RBM Estates niet-ontvankelijk in zaak tegen overheid

RBM Estates niet-ontvankelijk inzake erfpacht afdwingen Bubaliplas

RBM Estates niet-ontvankelijk inzake erfpacht afdwingen Bubaliplas

ORANJESTAD – De rechtbank heeft vanochtend het bedrijf RBM Estates in zijn vordering tegen de overheid niet-ontvankelijk verklaard. RBM wilde de overheid via de rechter tot uitgifte van een terrein in erfpacht dwingen en had daarom in derdenverzet gevorderd het vonnis van 7 juni jl. – waarbij de overheid werd verboden terreinen bij de Bubaliplas in erfpacht uit te geven – te verbeteren dan wel te vernietigen.

Reden voor de niet-ontvankelijkheidsverklaring door de rechter was dat RBM inmiddels het optierecht op het terrein was kwijtgeraakt en dat een mondelinge toezegging van een minister op grond van de geen waarde heeft: de verlening en verlenging van een optierecht op de uitgifte van domeingronden kan alleen bij ministeriële beschikking. RMB is daarom door het vonnis van 7 juni jl. niet in een hem toekomend recht beperkt, reden waarom RBM geen verzet kon aantekenen en niet-ontvankelijk is verklaard.

FOUT VAN DE OVERHEID

De rechtbank was van mening dat als de overheid (lees: de minister van Infrastructuur) de intentie had het optierecht op het terrein dat in januari dit jaar was verlopen te verlengen, zoals de advocaat van RBM beweerde, de overheid onjuist heeft gehandeld door dit niet door middel van een ministeriële beschikking (MB) te concretiseren. De Landsverordening uitgifte eigendommen staat niet toe dat opties worden gegeven of verlengd door een mondelinge toezegging van de minister, maar schrijft voor dat dit schriftelijk, bij een MB moet gebeuren. Omdat het optierecht tot 18 januari 2016 liep en niet bij MB is verlengd, is het optierecht komen te vervallen. RBM heeft dus geen rechten meer en kan daarom geen derdenverzet aantekenen. RBM is door de recher niet-ontvankelijk verklaard omdat een enkele feitelijke benadeling voor het aantekenen van derdenverzet volgens vaste jurisprudentie niet voldoende is.

REACTIE RBM

Namens RBM Estates gaf advocaat Jeanot de Cuba NoticiaCla.com de volgende reactie: “RBM heroverweegt zijn positie, maar gezien de publieke uitlatingen van de minister vertrouwt RBM erop dat het optierecht formeel zal worden toegekend, zodra het ROP is gewijzigd, zoals de minister bij herhaling heeft aangekondigd.”

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *