28 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 20:05

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaNoticiaCla | Gebreken beveiliging luchthaven reden vrijlating toeriste

NoticiaCla | Gebreken beveiliging luchthaven reden vrijlating toeriste

Amerikaanse toeriste Anderson die recentelijk is vrijgesproken van het voorhanden hebben van een geladen vuurwapen
Amerikaanse toeriste Anderson die recentelijk is vrijgesproken van het voorhanden hebben van een geladen vuurwapen

ORANJESTAD – Het feit dat de Amerikaanse toeriste Anderson recentelijk is vrijgesproken van het voorhanden hebben van een geladen vuurwapen is mede te danken aan de gebreken bij de beveiliging op de luchthaven.

Dit staat te lezen in een communique dat de rechtbank woensdag ter motivering van de vrijspraak aan de pers heeft verstrekt. Tot de gebreken behoort volgens de rechter dat een beveiligingsbeambte op het vliegveld het wapen met zijn handen heeft aangeraakt.

Bovendien sluiten volgens de rechter de beelden van de beveiligingscamera’s in de vertrekhal van het vliegveld (die bewegen om de hele hal te bestrijken) niet geheel uit dat een ander het wapen in het voorvak heeft gedaan. De rechter overwoog dat dit de balans doet doorslaan in het voordeel van de toeriste, die op vrije voeten is gesteld en inmiddels terug is in Amerika.

AANHOUDING TOERISTE
Zoals NoticiaCla.com eerder berichtte, werd de toeriste op 21 maart 2016, toen zij na haar vakantie in Aruba naar Amerika terug wilde reizen, op de airport aangehouden omdat in het voorvak van haar koffer een geladen revolver werd aangetroffen. Op 8 juli werd de toeriste door de rechter op vrije voeten gesteld, nadat zij vier maanden in voorarrest had gezeten.

VERDEDIGING
De verdachte vrouw heeft van het begin af aan stellig ontkent dat het in haar koffer aangetroffen vuurwapen van haar zou zijn en dat zij enige wetenschap had van de aanwezigheid daarvan. Ze voerde voor de rechter aan dat zij evenmin een motief had om een wapen te smokkelen. Het is volgens haar zinloos een wapen in het voorvak van je koffer te verstoppen, terwijl je weet dat de kans dat je bij de röntgencontrole wordt gepakt heel groot is. Tevens voerde zij ter verdediging aan dat het zinloos is een wapen naar Arkansas te smokkelen, omdat wapens daar gemakkelijk en legaal verkrijgbaar zijn.

ERNSTIGE AANWIJZING
De rechter overwoog in zijn vonnis dat het aantreffen van een vuurwapen in de koffer van verdachte op zichzelf beschouwd een zeer ernstige aanwijzing vormt dat zij dit wapen voorhanden heeft gehad. Anderzijds was volgens de rechter in dit geval een eventueel motief van verdachte om een wapen te smokkelen onduidelijk. Dit is anders, aldus de rechter, in geval van bijvoorbeeld drugssmokkel, waar het motief altijd duidelijk is, namelijk geld.

GEBREKEN BIJ BEVEILIGING LUCHTHAVEN
Een gebrek in de beveiliging van de luchthaven dat volgens de rechter in het voordeel van de verdachte uitwerkte, is het feit dat de beelden van de beveiligingscamera’s in de vertrekhal van het vliegveld (die bewegen om de hele hal te bestrijken) niet geheel uitsluiten dat een andere persoon het wapen in het voorvak heeft gedaan: “Een ander zou daarbij een motief gehad kúnnen hebben, namelijk om een wapen achter de beveiliging van het vliegveld te krijgen, zonder daarbij zelf risico te lopen. Er is geen verdere informatie beschikbaar over het wapen en een eventuele registratie daarvan in de Verenigde Staten van Amerika of elders.

Voorts is van belang dat een beveiligingsbeambte op het vliegveld het wapen met zijn handen heeft aangeraakt. Daarmee is aan verdachte een kans ontnomen, hoe klein ook, om aan te tonen dat haar vingerafdrukken niet op het wapen staan of dat daarop de afdrukken van een derde staan. Tegen de geschetste achtergrond overweegt de rechter dat dit de balans doet doorslaan in het voordeel van verdachte.”

Bron: NoticiaCla

1 reactie

  1. Dit stinkt naar klassenjustitie waarbij vooral de US ontzien moet worden.

    Was het Piet Pastechi uit San Nicolas geweest dan had dit uitgebreide onderzoek niet plaatsgevonden.

    Doet me denken aan de verdwijning van Nathalie Holoway waarvoor kosten noch moeite gespaard werden om die op te lossen.

    Zouden bij de verdwijning van Piet Pastechi uit San Nicolas ook straaljagers uit Nederland zijn overgekomen om te zoeken naar de vermiste?

    Zielig hoe Aruba kruipt voor de US. Aruba gedraagt zich tegenover de US als Amerigo Thode tegenover Gerrit Schotte.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties