32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NoticiaCla | Arends: MOU met CITGO over aanleg gasbuizen Aruba

HomeMediaNoticiaCla | Arends: MOU met CITGO over aanleg gasbuizen Aruba
Verwarring groot
Grote verwarring over berichtgevingen raffinaderije deal met Citgo

ORANJESTAD – De Arubaanse overheid heeft inderdaad een voorovereenkomst (MOU, Memorandum of Understanding) getekend met CITGO. De leider van het Arubaanse onderhandelingsteam, Richard Arends, heeft dit zondag via een communique bevestigd.

Veel mensen hebben afgelopen vrijdag de ondertekeningsceremonie in Venezuela via de televisie gevolgd en hebben zich afgevraagd of er nu sprake was van een echte overeenkomst of van een MOU. Volgens Arends is er vrijdag in Venezuela ook sprake een MOU, namelijk voor de constructie van gasleidingen tussen Aruba en Venezuela ten behoeve van de raffinaderij van Citgo. Er gaat nu onderzocht worden hoe deze leidingen het beste kunnen worden aangelegd.

Een vreemde gang van zaken, aldus velen, omdat het oorspronkelijke idee juist was om te starten met de aanleg voor gasleidingen en om gas te gebruiken in plaats van olie, om zo te kunnen praten van een ‘groene’ raffinaderij.

WAAROM DEZE MOU VERSCHILT VAN DE EERSTE

“Deze MOU vloeit voort uit eerdere MOU’s uit de jaren 2010-2013 die de Koninkrijksregering destijds heeft gesloten met de Venezolaanse Republiek,’ licht Arends toe, die vervolgens aangeeft dat in een MOU van 2010 al werd gesproken van onderzoek naar de mogelijkheid om gasleidingen aan te leggen tussen Aruba en Venezuela. ‘Nu dat Citgo operationeel gaat worden, wordt er een leiding aangelegd om de raffinaderij van gas te voorzien.’

Waar Arends in zijn bericht geen duidelijkheid over verschaft is dat er gesproken wordt van ondertekening door Citgo Petrolium, terwijl de Amerikaanse pers (ABC News) het heeft over Citgo Aruba, een bedrijf dat in januari in Aruba is opgericht.

RVA EN PARLEMENT MOETEN DEAL EERST GOEDKEUREN 

Hetgeen een lid van het Venezolaanse parlement (Asamblea Nacional) ter discussie heeft gesteld (zie het artikel over Matta op deze nieuwssite), wordt ook door Arends onderkend. De vrijdag gesloten overeenkomsten met de Citgo Petroleum Corporation, moeten eerst naar de Raad van Advies van Aruba voor advies en vervolgens naar het Arubaanse parlement, voordat ze wet kunnen worden.

Eenzelfde procedure moet er ook in Venezuela worden gevolgd. Volgens Arends is Citgo van plan om per 1 augustus met de opstartwerkzaamheden te beginnen. Het zal dan nog zo’n 18 maanden duren voordat met de produktie kan worden begonnen. De raffinaderij heeft vijf jaar stil gelegen en het vergt het nodige om de fabriek weer goed en veilig aan het draaien te krijgen.

NEDERLAND ZET VRAAGTEKENS BIJ DEAL

Tweede Kamerlid voor de VVD in Nederland, Andre Bosman heeft zondag in een gesprek met NoticiaCla.com gezegd dat hij grote vraagtekens zet bij de Citgo-deal. Het is volgens hem niet normaal dat er eerst een overeenkomst wordt gesloten en dat men daarna pas naar het parlement gaat. “Als je een overeenkomst hebt gesloten, ben je daar aan gebonden. Het parlement kan dan niets meer veranderen, want de deal is rond,” aldus Bosman. Hij maakte een vergelijking met de ‘bail out’ destijds van ABN AMRO door de Nederlandse regering. “Toen zijn er inderdaad geheime onderhandelingen gevoerd, maar de inhoud van de overeenkomst was wel bekend voordat de deal werd gesloten. Daarna heeft de Tweede Kamer de deal goedgekeurd!” aldus Bosman.

Bron: NoticiaCla

4 reacties

  1. Effe uitgezocht wat het ongeveer kost om een pijpleiding van Venezuela naar Aruba aan te leggen.
    Veel info op de internet. Maar het kan uitkomen tussen usd 100.000 tot 1.000.000 per inch per mile voor een 24 inch leiding.

    Laten wij de worst case scenario nemen.
    Afstand Venezuela Punto Fijo- Aruba: 57 miles: Punto Fijo als voorbeeld genomen want daar wordt gas gewonnen.
    Kosten 57 x 500.000 = usd 28.500.000.
    500.000 als average genomen.

    Dus het zal Aruba ongeveer usd 28 milj kosten voor een pijpleiding. Zonder operationele kosten.
    Naar mijn mening zal Aruba enorm kunnen profiteren: nutsbedrijven, huishoudens, hotels, etc etc.

    Hetzelfde geldt voor Curacao.
    Waarom is er nooit een initiatief hiervoor genomen

  2. “Hier gratis bier”

    Eman fopt de bevolking op San Nicolas. Zijn PR-machine maakt de mensen blij met een dooie mus. Ook de ratingbureaus wordt zand in de ogen.

    Er is maar één winnaar. Dat is Valero. Die is een hoop roest en een dure schoonmaakverplichting kwijt.

  3. Hoeveel kans is er dat die voorovereenkomst ook feitelijk wordt uitgevoerd? Wie moet de aanleg van de (gas)buizen en het upgraden van de raffinaderij betalen? Het Land of Citgo? Venezuela is zo goed als bankroet. Aruba staat er financieel niet zo positief voor, dat het Land zonder problemen deze aanzienlijke kosten zou kunnen dragan. Er blijven veel vragen onbeantwoord. Dergelijk tromgeroffel, chique bijeenkomsten en het fraaie vertroetelen en ophemelen van politici, voorspelt weinig goeds. Dat lijkt op het verplaatsen van de aandacht van de pijnlijke feiten naar de indrukwekkende aankleding van de ceremonie. We hopen dat we ons deerlijk vergissen en dat er geen sprake is van een veel gebakken lucht. Weer een luchtkasteel wat niet kan worden gerealiseerd? Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties