NoticiaCla | ABC begint rechtszaak om bouw ‘Azure Condominiums’ tegen te houden

Azure Condominiums

Azure Condominiums

ORANJESTAD – De Aruba Birdlife Conservation (ABC) is een rechtszaak begonnen om de bouw van het condominium-project Azure van ‘PGM Condobuilders’ tegen te houden.

Het terrein waar het project op wordt gebouwd grenst aan het Blue Residence condominium-project, dat op dit moment ook onder constructie is. De stichting ABC wil dat de bouw onmiddellijk wordt gestaakt, vertelde de raadsman van ABC, Geert Rep aan  NoticiaCla.com. De zaak dient op 23 augustus.

PGM WEIGERDE VERZOEK

Nadat het de stichting ABC is gelukt om het de overheid te verbieden erfpachtvergunningen te geven in beschermende gebieden voor de bouw van hotelprojecten, worden de pijlen van ABC nu gericht op andere schendingen van het ROP (Ruimtelijk Ontwikkelings Plan). Het terrein waar ABC nu de bouw wil stoppen, is vorig jaar door de overheid in erfpacht uitgegeven. Het bedrijf PGM heeft geweigerd aan eerdere verzoeken van ABC te voldoen om de ontwikkeling van het project te staken en het terrein weer terug te brengen in zijn oorspronkelijke ‘groene’ staat. Reden waarom ABC het verzoek door middel van een kort geding kracht wil bijzetten.

DOEL KORT GEDING

Volgens advocaat Rep is er sinds 12 april twee keer een verzoek gestuurd aan PGM.

“PGM heeft geantwoord: nee, dat doen we niet want we hebben grote belangen en wij gaan door met bouwen.”

Gebaseerd op eerdere zaken die ABC heeft aangespannen en gewonnen (waarbij ook een vertegenwoordiger van PGM aanwezig was), wordt nu geprobeerd via de rechter de verdere ontwikkeling van het project te stoppen en PGM te verplichten het terrein in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

ZELFDE AANPAK

Volgens de advocaat spelen bij deze zaak dezelfde principes een rol als bij de eerdere zaken en is ook de aanpak het zelfde.

“Het verschil is dat bij de eerdere zaken nog geen terrein in erfpacht was uitgegeven. Maar nu de overheid zelf heeft gezegd dat zij geen terreinen meer gaan uitgeven tot dat het ROP is gewijzgd, vinden wij dat dit bouwproject ook moet worden gestaakt, op zijn minst tot het ROP is gewijzigd,”

aldus Rep.

De advocaat is van mening dat in de tussentijd het bedrijf niet gewoon mag doorgaan met bouwen. De redenering dat de rechter de bouw toch maar tijdelijk kan stoppen, omdat de overheid heeft toegezegd dat het ROP gaat worden gewijzigd, en dat daarom de zaak geen zin zou hebben, gaat volgens Rep niet op:

“Je moet het omdraaien. De projectontwikkelaars zijn te ambitieus, want de overheid heeft wel gezegd dat ze bezig zijn het ROP te wijzigen maar ze hebben ook gezegd dat ze nog niet weten op welke wijze het wordt aangepast. Dus in de tussentijd kan men niet bouwen. Verder heeft de overheid toegegeven dat ze fout zijn geweest door terrein in erfpacht uit te geven, wetende dat het ROP nog niet is gewijzigd. Je kunt niet vooruitlopen op iets dat nu nog officieel verboden is,”

stelt Rep.

“Het feit dat men een vergunning heeft, betekent nog niet zat zij kunnen doen en laten wat zij willen.”

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *