NOS | VS draagt Venezolaanse banktegoeden over aan oppositieleider Guaidó

Juan Guaidó verschijnt bij het parlement, dat vandaag een wet bespreekt die een overgangsregering mogelijk moet maken EPA

De Amerikaanse regering heeft de controle over de Venezolaanse banktegoeden in de VS overgedragen aan oppositieleider Juan Guaidó, de zelfverklaarde nieuwe president van Venezuela. Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zegt dat deze maatregel eraan bijdraagt dat de “legitieme” regering van Venezuela de tegoeden kan veiligstellen voor het welzijn van de Venezolaanse bevolking.

De Amerikanen roepen andere landen op hetzelfde te doen. Volgens persbureau AFP heeft Venezuela omgerekend ruim 7 miljard euro op bankrekeningen in het buitenland ondergebracht.
John Bolton bij de persconferentie over sancties tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf Reuters

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Bolton heeft de suggestie gewekt dat de VS militaire interventie overweegt. Gisteren liep hij tijdens een persconferentie rond met een kladblok waarop te lezen was “5000 militairen naar Colombia”, een buurland van Venezuela.

Het is onduidelijk of hij deze tekst met opzet aan anderen liet zien. Een woordvoerder van het Witte Huis wilde alleen kwijt dat “alle opties op tafel liggen”.

“5000 troops to Colombia” vermeldt de blocnote van Bolton Reuters

Oppositieleider Guaidó is voorzitter van het Venezolaanse parlement. Vorige week riep hij zichzelf tot interim-president uit als vervanger van president Maduro, onder wiens bewind de economie is vastgelopen, mensenrechten worden geschonden en miljoenen Venezolanen naar het buitenland zijn gevlucht.

De Amerikaanse regering schaarde zich onmiddellijk achter Guaidó. Gisteren kondigde de VS sancties aan tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf. Ook die maatregel is bedoeld om de regering-Maduro financieel vleugellam te maken.

Oneerlijk

Tientallen andere landen hebben het presidentschap van Guaidó inmiddels erkend. Ze vinden dat Maduro de verkiezingen van vorig jaar op een oneerlijke manier won, omdat zijn belangrijkste tegenstanders niet mochten meedoen.

Een aantal EU-landen, waaronder Nederland, eist dat Maduro uiterlijk het komend weekend nieuwe verkiezingen aankondigt. Zo niet, dan erkennen ze Guaidó als president.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *