NOS | Standbeeld voor Enith Brigitha lijkt er te komen na crowdfundactie

Enith Brigitha zwemt de 100 m vlinderslag van de Nederlandse zwemkampioenschappen in 1977

Enith Brigitha won 21 Nederlandse zwemtitels, werd twee keer sportvrouw van het jaar én was de eerste zwarte vrouw die een olympische medaille won. Maar toch is er in Nederland nergens een eerbetoon aan haar terug te vinden. Programmamaker Mo Hersi wil daar verandering in brengen.

“We hebben wat recht te zetten”, vindt Hersi, die Brigitha afgelopen zomer interviewde. “Haar verhaal en haar prestaties. Waarom is er geen standbeeld van haar? In Almere is onlangs een Wall of Fame geopend en zelfs daar is Enith Brigitha vergeten.”

Hersi zette een crowdfunding op om het kunstwerk te realiseren. Met nog een halve dag te gaan is 80 procent van de benodigde 16.000 euro binnen, dus Hersi heeft goede hoop dat het gaat lukken.

“We hebben al met beleidsadviseurs van de gemeente Almere gesproken en er is ook al wat contact met wethouders, dus daar kunnen we op voortborduren.” Hersi hoopt medio volgend jaar een beeld door de Curaçaose kunstenaar Patrick Mezas te kunnen schenken aan Almere.

Enith Brigitha noemt het een geweldig initiatief. “Ik ben er heel dankbaar voor dat mensen bereid zijn dit te sponsoren”, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. “Ik vind het echt fantastisch dat het gaat lukken.”

Bron: NOS

7 Reacties op “NOS | Standbeeld voor Enith Brigitha lijkt er te komen na crowdfundactie

 1. @Knoek-koe, Juist.. en een makamba eren we niet!

  Alleen maar afkomst!

  Andruw Jones was een goede Baseball speler maar won nooit de World Series.. sloeg ondertussen wel zijn vrouw.
  Coco Balentin.. Middelmatige baseball die in een sub top baseball league het goed deed… Op MLB nivo niets gepresteerd.. Sloeg ook zijn vrouw..

  Beide kregen straten naar zich vernoemd..

  Maar een makamba die wat presteerde voor de Antillen op het hoogte nivo? We doen net alsof hij niet bestaat (eigenlijk schamen we ons ervoor)…

 2. ….”Waar staat het beeld van Jan Boersma op Curacao? Of tenminste een straat die naar hem is vernoemd?
  Enige atleet die een medaille won voor de Nederlandse Antillen ooit!”…..

  Wow, pika comment @Brian,
  Is Jan Broersma soms “blank europees”?

 3. Waar staat het beeld van Jan Boersma op Curacao? Of tenminste een straat die naar hem is vernoemd?

  Enige atleet die een medaille won voor de Nederlandse Antillen ooit!

  Oh nee.. Die heeft het verkeerde kleurtje

 4. Welverdiend de eerste vrouwelijke atleet uit Curacao die de wereldtop heeft gehaald.
  Het interesseerden geen zak of zij wit blank geel of groen is. Wat een ongelooflijk gezeik iedere keer weer.

 5. Koei in de Boei

  …de eerste zwarte vrouw die…
  Ziende blind dus.
  Gewoon een halfbloedje.
  Wikipedia spreekt van gekleurde vrouw.
  Het artikel van Jeanette van Ditshuizen in de werkgroep blog Caraïbische letteren toont de foto van papa en mama Brigitha in gezinsverband.
  Weliswaar een zwart wit foto. Maar zwart, ja papa, en wit, mama.

 6. In Almere “vergeten”… Kun je wel zien hoe “wit” deze burgemeester inmiddels geworden is. De Obama ziekte heet het onder Amerikanen die voor emancipatie van alle mensen zijn.

 7. Abraham Mossel

  Ik begrijp Mo Hersi niet, Mo moet eens een boek kopen waar alle Nederlandse sport helden en een ander soort toppers in staan, als we voor die toppers een standbeeld ergens neer zetten staan overal op een plein files van honderden meters lang. Maar niet geklaagt Mo, laat een beeld van Brigitha door Mezas maken op jouw kosten maken, en plaatst het op het Brion plein, laat er meteen ook een maken van Gerrit de Raaf dan zetten we die er naast, dat heeft hij wel verdiend al eerst curacim MP een land in anderhalf jaar naar de Kloten te helpen, maar niet getreurd ik vind dat Brigitha een standbeeld verdiend, ze heeft ooit gezwommen als geen ander meisje in die tijd voor Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *