32 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

NOS | Rutte begroet Curaçao met joviale vuist


Premier Rutte is op Curaçao om een investeringsconferentie bij te wonen. Samen met vertegenwoordigers van 40 Nederlandse bedrijven hoopt de premier een zetje in de rug te geven aan de economische bedrijvigheid op het eiland en dan vooral door inzet van Nederlandse bedrijven.

Rutte is in goede doen, maar praten over de problemen in Den Haag over het kinderpardon, schuift hij terzijde. ‘Laten we genieten van Curaçao’, zegt hij in de camera. Die legt ook vast hoe de premier met een lach en joviale begroetingsvuist collega ministers benaderd.

Zetje

Die economie van Curaçao kan wel een zetje gebruiken. Het eiland zit al drie jaar in een recessie en hoewel de Centrale Bank elk jaar weer een groei voorspelt, worden die vooruitzichten niet waargemaakt. Volgens de Curaçaose econoom Runy Caldera is dat vooral de schuld van Curaçao zelf. De arbeidsproductiviteit is te laag en de kosten om zaken te doen te hoog.

“Voeg daarbij de ambtelijke bureaucratie en je hebt een recept voor economische krimp.”

Als voorbeeld geeft hij de tarieven voor elektriciteit. Die zijn zo hoog, dat een hotel als Plaza – het vroegere Van Der Valk hotel – de deuren vorig jaar gesloten heeft, “ondanks het feit dat het met het toerisme op het eiland geweldig goed gaat, aldus Caldera.”

Springplank

Rutte hoopt dat het Nederlandse bedrijfsleven via Curaçao een springplank in handen krijgen naar Zuid- en Centraal-Amerika. Er bestaan nu al samenwerkingsverbanden, zoals tussen de Curaçaose havendienst CPA en Port of Rotterdam. Damen Shipyards heeft het droogdok in Willemstad overgenomen en Corendon heeft zelfs een vliegtuig op de luchthaven gestationeerd om Brazilië te kunnen bedienen.

De relatie tussen Curaçao en Nederland is goed. De regering Rhuggenaath is een graag geziene gast in Den Haag bij Mark Rutte. De investeringsconferentie op Curaçao wordt wellicht gebruikt om het belang van die goede relatie nog eens te onderstrepen. De overheidsfinanciën van het eiland zijn zorgwekkend.

Mogelijk dat de Rijksministerraad binnen niet al te lange termijn zelfs gaat ingrijpen. De huidige relatie kan zo’n zware ingrijp wel hebben. Daar hoeft na het bezoek van vandaag, geen Curaçaose regering over te vallen.

Bron: NOS

Artikel delen

2 reacties

  1. Volgens mij heet die joviale vuist ‘boks” en dat was een idee van Ruggenaath dat zie niet vaak wereldleiders die elkaar op zo een primitieve manier begroeten.

    Elke keer als ik die Runy Calmera zie en hoor praten, denk ik zo waren de negers die in slaven handelden. De man schijnt econoom te zijn maar ik kon hem nog nooit op een verstandige opmerking betrappen. De man is kampioen open deuren intrappen.

    Ben bang dat na alle boksen en high five, Boeboe joe di Wancho volgende maand nog steeds van een onderstand rond moet zien te komen.

  2. In Nederland is deze beste man zeer ongeloofwaardig, dus waarom moeten wij hem hier serieus nemen.

    En voordat ik wordt beticht van het feit dat hij in Europa van enorme aanzien geniet, geef ik u graag mee dat Europa geniet van weinig aanzien in Nederland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -