NOS | Rutte begroet Curaçao met joviale vuist


Premier Rutte is op Curaçao om een investeringsconferentie bij te wonen. Samen met vertegenwoordigers van 40 Nederlandse bedrijven hoopt de premier een zetje in de rug te geven aan de economische bedrijvigheid op het eiland en dan vooral door inzet van Nederlandse bedrijven.

Rutte is in goede doen, maar praten over de problemen in Den Haag over het kinderpardon, schuift hij terzijde. ‘Laten we genieten van Curaçao’, zegt hij in de camera. Die legt ook vast hoe de premier met een lach en joviale begroetingsvuist collega ministers benaderd.

Zetje

Die economie van Curaçao kan wel een zetje gebruiken. Het eiland zit al drie jaar in een recessie en hoewel de Centrale Bank elk jaar weer een groei voorspelt, worden die vooruitzichten niet waargemaakt. Volgens de Curaçaose econoom Runy Caldera is dat vooral de schuld van Curaçao zelf. De arbeidsproductiviteit is te laag en de kosten om zaken te doen te hoog.

“Voeg daarbij de ambtelijke bureaucratie en je hebt een recept voor economische krimp.”

Als voorbeeld geeft hij de tarieven voor elektriciteit. Die zijn zo hoog, dat een hotel als Plaza – het vroegere Van Der Valk hotel – de deuren vorig jaar gesloten heeft, “ondanks het feit dat het met het toerisme op het eiland geweldig goed gaat, aldus Caldera.”

Springplank

Rutte hoopt dat het Nederlandse bedrijfsleven via Curaçao een springplank in handen krijgen naar Zuid- en Centraal-Amerika. Er bestaan nu al samenwerkingsverbanden, zoals tussen de Curaçaose havendienst CPA en Port of Rotterdam. Damen Shipyards heeft het droogdok in Willemstad overgenomen en Corendon heeft zelfs een vliegtuig op de luchthaven gestationeerd om Brazilië te kunnen bedienen.

De relatie tussen Curaçao en Nederland is goed. De regering Rhuggenaath is een graag geziene gast in Den Haag bij Mark Rutte. De investeringsconferentie op Curaçao wordt wellicht gebruikt om het belang van die goede relatie nog eens te onderstrepen. De overheidsfinanciën van het eiland zijn zorgwekkend.

Mogelijk dat de Rijksministerraad binnen niet al te lange termijn zelfs gaat ingrijpen. De huidige relatie kan zo’n zware ingrijp wel hebben. Daar hoeft na het bezoek van vandaag, geen Curaçaose regering over te vallen.

Bron: NOS

2 Reacties op “NOS | Rutte begroet Curaçao met joviale vuist

  1. Volgens mij heet die joviale vuist ‘boks” en dat was een idee van Ruggenaath dat zie niet vaak wereldleiders die elkaar op zo een primitieve manier begroeten.

    Elke keer als ik die Runy Calmera zie en hoor praten, denk ik zo waren de negers die in slaven handelden. De man schijnt econoom te zijn maar ik kon hem nog nooit op een verstandige opmerking betrappen. De man is kampioen open deuren intrappen.

    Ben bang dat na alle boksen en high five, Boeboe joe di Wancho volgende maand nog steeds van een onderstand rond moet zien te komen.

  2. De Rechtsstaat

    In Nederland is deze beste man zeer ongeloofwaardig, dus waarom moeten wij hem hier serieus nemen.

    En voordat ik wordt beticht van het feit dat hij in Europa van enorme aanzien geniet, geef ik u graag mee dat Europa geniet van weinig aanzien in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *