26 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 06:46

NTR | Mavoleerlingen en decanen boos over strengere havo-toelating: ‘We hebben al genoeg stress door corona’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – “Het is veel te laat, ik weet niet of ik als eindcijfer 8 ga halen. Ik zat al met die stress van het coronavirus....

Telegraaf | Zaak ABN Amro: ’Mogelijk nog meer verdachten’

Bart Mos Amsterdam - Het als verdachte aanmerken van oud-ABN Amro-topman Gerrit Zalm en zijn voormalige collega-bestuurders Joop Wijn en Chris Vogelzang is een ’momentopname’ – er kunnen...

PBC | Coronamaatregelen pas op 30 april versoepeld

Persbureau Curacao De regering in Willemstad is van plan op 30 april de huidige maatregelen te versoepelen. In welke vorm wordt op de persconferentie bekend gemaakt. Die is...

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

DH | Knops accepts Parliament’s letter, liquidity support trajectory to resume

  PHILIPSBURG--A letter from Chairperson of Parliament Rolando Brison, clarifying the legislature’s petition to the United Nations (UN) has been deemed as sufficient by Dutch State Secretary for...

Ingezonden | Eén is samen

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNOS | Rutte begroet Curaçao met joviale vuist

NOS | Rutte begroet Curaçao met joviale vuist


Premier Rutte is op Curaçao om een investeringsconferentie bij te wonen. Samen met vertegenwoordigers van 40 Nederlandse bedrijven hoopt de premier een zetje in de rug te geven aan de economische bedrijvigheid op het eiland en dan vooral door inzet van Nederlandse bedrijven.

Rutte is in goede doen, maar praten over de problemen in Den Haag over het kinderpardon, schuift hij terzijde. ‘Laten we genieten van Curaçao’, zegt hij in de camera. Die legt ook vast hoe de premier met een lach en joviale begroetingsvuist collega ministers benaderd.

Zetje

Die economie van Curaçao kan wel een zetje gebruiken. Het eiland zit al drie jaar in een recessie en hoewel de Centrale Bank elk jaar weer een groei voorspelt, worden die vooruitzichten niet waargemaakt. Volgens de Curaçaose econoom Runy Caldera is dat vooral de schuld van Curaçao zelf. De arbeidsproductiviteit is te laag en de kosten om zaken te doen te hoog.

“Voeg daarbij de ambtelijke bureaucratie en je hebt een recept voor economische krimp.”

Als voorbeeld geeft hij de tarieven voor elektriciteit. Die zijn zo hoog, dat een hotel als Plaza – het vroegere Van Der Valk hotel – de deuren vorig jaar gesloten heeft, “ondanks het feit dat het met het toerisme op het eiland geweldig goed gaat, aldus Caldera.”

Springplank

Rutte hoopt dat het Nederlandse bedrijfsleven via Curaçao een springplank in handen krijgen naar Zuid- en Centraal-Amerika. Er bestaan nu al samenwerkingsverbanden, zoals tussen de Curaçaose havendienst CPA en Port of Rotterdam. Damen Shipyards heeft het droogdok in Willemstad overgenomen en Corendon heeft zelfs een vliegtuig op de luchthaven gestationeerd om Brazilië te kunnen bedienen.

De relatie tussen Curaçao en Nederland is goed. De regering Rhuggenaath is een graag geziene gast in Den Haag bij Mark Rutte. De investeringsconferentie op Curaçao wordt wellicht gebruikt om het belang van die goede relatie nog eens te onderstrepen. De overheidsfinanciën van het eiland zijn zorgwekkend.

Mogelijk dat de Rijksministerraad binnen niet al te lange termijn zelfs gaat ingrijpen. De huidige relatie kan zo’n zware ingrijp wel hebben. Daar hoeft na het bezoek van vandaag, geen Curaçaose regering over te vallen.

Bron: NOS

2 reacties

  1. Volgens mij heet die joviale vuist ‘boks” en dat was een idee van Ruggenaath dat zie niet vaak wereldleiders die elkaar op zo een primitieve manier begroeten.

    Elke keer als ik die Runy Calmera zie en hoor praten, denk ik zo waren de negers die in slaven handelden. De man schijnt econoom te zijn maar ik kon hem nog nooit op een verstandige opmerking betrappen. De man is kampioen open deuren intrappen.

    Ben bang dat na alle boksen en high five, Boeboe joe di Wancho volgende maand nog steeds van een onderstand rond moet zien te komen.

  2. In Nederland is deze beste man zeer ongeloofwaardig, dus waarom moeten wij hem hier serieus nemen.

    En voordat ik wordt beticht van het feit dat hij in Europa van enorme aanzien geniet, geef ik u graag mee dat Europa geniet van weinig aanzien in Nederland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties