26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Politici Curaçao, Sint-Maarten en Aruba moeten inleveren voor coronasteun

HomeLandenArubaNOS | Politici Curaçao, Sint-Maarten en Aruba moeten inleveren voor coronasteun

Met RMR voorwaarden Aruba, SXM en Curacao | Dick Drayer

Premier Eugene Rhuggenaath van Curacao | Persbureau Curacao

Curaçao, Aruba en Sint-Maarten moeten voldoen aan strenge voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen voor een tweede pakket aan coronasteun voor de komende zes weken. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties aan de Rijksministerraad, die in handen is van de NOS.

Het gaat om een steunpakket van in totaal 370 miljoen euro. Gisteren kwam er onverwachts geen akkoord over het pakket, volgens premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao omdat Nederland er “onrealistische eisen” aan stelt, zonder dat duidelijk was wat die behelzen.

Balkenendenorm

Nu blijkt dat de eisen onder meer gaan over de salarissen van politici, ambtenaren en bestuurders van overheidsbedrijven. Nederland wil dat ministers en Statenleden op de drie eilanden een kwart van hun pakket aan arbeidsvoorwaarden inleveren. Van ambtenaren en bestuurders van overheidsbedrijven wordt 12,5 procent verlangd.

Topfunctionarissen binnen het ambtenarenapparaat mogen maximaal 130 procent verdienen van het salaris van de minister-president. Dat geldt ook voor consultants die ingehuurd worden. Deze Caribische variant van de balkenendenorm moet nog worden vastgesteld per eiland en geldt dan voor alle bestaande en nieuwe arbeidscontracten.

“De salarissen zijn hier relatief hoog, in ieder geval te hoog voor de begrotingen van de eilanden”, zegt correspondent Dick Drayer. “Dat heeft veel oorzaken, zo worden er heel weinig belastingen geïnd en is het ambtenarenapparaat eigenlijk te groot. Dus daar valt winst te halen en Nederland gaat ervan uit dat als je hulp wilt krijgen, je zelf ook iets moet doen.”

Transparantie en hervormingen

Van Curaçao wordt verder onvoorwaardelijke transparantie verlangd over de situatie in de financiële sector en de staat van de overheidsbedrijven. Sint-Maarten moet de eerder afgesproken pensioenhervormingen doorvoeren.

Staatssecretaris Knops heeft bij herhaling gezegd dat hij serieuze vooruitgang wil zien op de eilanden. Woensdag zullen de eilanden zeggen of ze kunnen voldoen aan de gestelde voorwaarden. De 370 miljoen is nodig om voor de begroting tot 31 juli. Daarna is weer geld nodig.

“Nederland wil nu vergaand ingrijpen”, zegt Drayer. “Het ministerie gebruikt de crisis eigenlijk om dat wat ze al heel lang wil, het saneren van de Antilliaanse overheidsfinanciën, nu door te drukken. Knops zegt: ‘we willen bijspringen, maar dan moeten jullie ook over de brug komen.'”

‘Geen loopjongen van Nederland’

Minister-president Rhuggenaath van Curaçao zegt dat zijn eiland druk bezig is met bezuinigingsmaatregelen, onder meer met een grote reorganisatie van het ambtenarenapparaat. Maar volgens hem stelt Nederland “voorwaarden waar we ondanks alle moeite niet aan kunnen voldoen”.

In een persconferentie in de aanloop naar gesprekken in Nederland over de steun benadrukte hij “geen loopjongen” van Nederland te zijn.

Zonder geld Leiden in last

Begin juli wordt in de Rijksministerraad opnieuw gesproken over liquiditeitssteun, maar dan voor de langere termijn. Die steun zal niet rechtstreeks aan de eilanden worden gegeven, maar via een externe partij, zodat Nederland greep houdt op de bestedingen. Als de eilanden niet binnen twee weken aan de eisen voldoen, kan er geen aanspraak worden gemaakt op langdurige financiële steun.

“Die hulp hebben de eilanden heel hard nodig, misschien wel een miljard”, zegt Drayer. “Als dat geld er niet komt, dan is hier Leiden in last, want dat geld is echt nodig om te zorgen dat hier geen puinhoop ontstaat.”

Bron: NOS

Naschrift KKC

De Rijksministerraad cornavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier in PDF.

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

9 reacties

  1. Wat vele mensen uit het oog verliezen. Rugghenaat (MBA/MBI) was bankbediende bij de CITCO. Als bankbediende weet hij dat als iemand een lening komt aanvragen, deze persoon aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Wil die persoon dat niet dan gaat de lening niet door. Waarom wil Rugghenaat dan wel een lening zonder voorwaarden? Wat heeft hij te verbergen? Is hij dan toch niet de integere ideale schoonzoon? Zal er na controle door Nederland dan toch dingen komen bovendrijven over hem, waarna hij celgenoot mag worden van de heer Schotte? Of is het nog steeds PAR ta OM i OM ta PAR?

  2. Ik vind zelfs 130% te hoog.
    Ik zou het op 100% a 110% gooien.
    En betere toezicht op de tienda’s zoals Aqualectra etc.
    Daar is het ook een zooitje.
    Aqualectra en andere instantie targets geven.
    Als de targets in bijv 3 jaar niet worden gehaald, dan vliegt iedereen maar iedereen deruit.

    Alleen zo zullen wij overleven en vsn die haaien bevrijden.

    Aqualectra heeft een nieuw systeem geïmplementeerd. Met veel problemen.
    Wat heeft dat systeem gekost ?
    Waarom zo’n duur systeem gekozen ?
    Wie heeft daaraan verdiend ?

  3. Waar geld is vliegen de alom bekende aasgieren consultants van Curacao om HUN graan (geen graantje) mee te pikken. Dat kunnen ze alleen doen met de zegen van de overheidsdienaren. Daarom wil Nederland nu extra en veel meer toezicht, want dat geld is niet voor HUN, maar voor het volk van Curacao.

  4. Abraham Mossel schrijft dat de broekriem aantrekken geen schande is.
    Inderdaad geen schande. Bij al die obesitas mensen hier is nog veel te halen, want die hebben al een lange broekriem.

  5. Voor Alle vrienden van de eilanden. de broekriem aan trekken is geen schande, een kans om te overleven ook niet, heb dat vaker mee gemaakt met mijn bedrijven, Hoop doet leven het is je maar een keer gegeven, Ruggie en CO kom op voor je volk maar niet met onzin en dikke wangen. drop lul, en ik ben echt geen MFK en Zakken vuller Amparo man.

  6. Ruggie doe je best, Rug heb je wel eens gehoord van het spreek woord, wie de oplossing heeft zal het eerst met de duivel moeten mee leuren tot dat hij zelf in zijn eigen strop op gehangen word, je grote ???? touw trekkers staan klaar .MKF!

  7. Het lijkt alsof de Curacaose regering zijn bedoelingen verbergen uit vrees dat anderen het (regering) zouden kunnen verhinderen ze ten uitvoer te brengen. Ik heb gemerkt iedere keer dat Nederland met bepaalde vereisten en voorwaarden komt als het eiland in financiële situatie(s) zit, dat Rhugge altijd, maar ook altijd tegenwerpingen heeft. Het lijkt alsof Rhugge “iets” te verbergen heeft, of met “iets” bezig is en vreest dat het ooit ontdekt zal worden. Hij wordt nerveus, voelt zich niet op z’n gemak, stribbelt fel tegen, wordt boos, haalt ouwe koeien uit de sloot etc.etc. Of verbergt hij wat voor persoon hij werkelijk is, en dat dat binnenkort onthult zal worden??? Want ik zie niet in waarom iemand die in nood zit en geld wilt lenen, zich zó opstelt. Rhugge wil geld lenen, maar let wel; zónder regels, dus met andere woorden: leen of sorry, GÉÉF mij het geld en zeur niet verder Nederland. Ik doe wat ik doe en ik vraag niet waarom……..ik heb geen tijd meer. Roberto wil Nederland in dit geval een (goede) raad geven en dat luidt: pás op voor degene(n) die hun bedoelingen of opzet voor anderen verbergen of die hun echte aard en intenties achterhouden……………………..Want het levert gevaren op………gevaarlijke vaarwater Jack, paga tinu swa.

  8. Nederland pakt het prima aan.

    Eerst een einde aan de Franklin Sluizen, Philip Martissen en Tilly Pikeries en dan geld. En op schrift, want de bla bla daarover heeft nog nooit tot iets geleid.

  9. “In een persconferentie in de aanloop naar gesprekken in Nederland over de steun benadrukte hij “geen loopjongen” van Nederland te zijn.”

    Dat zijn reactie terwijl het eiland te kampen heeft met een ware crisis en er concrete financiële steun geboden wordt. Zijn ego
    gaat voor het belang van Curaçao. Wat anders kun je verwachten van zo’n onprofessionele en incapabele gast.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties