27 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS: Patiënten in ‘verkeerde bedden’.

Ziekenhuizen hebben problemen met het ‘uitplaatsen’NOS .

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

- Advertentie -

patienten in verkeerde beddenEen aantal ziekenhuizen kampt met steeds grotere problemen bij het opnemen van nieuwe patiënten. Dat komt doordat de bedden bezet zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.
Patiënten van wie de medische behandeling klaar is, zouden eigenlijk in een verpleeghuis moeten aansterken. Maar door strengere regels mogen ze daar niet meer naar toe. In sommige ziekenhuizen houden ze daarom dure bedden bezet.

Advertentie

Sinds 1 januari gelden er nieuwe regels waardoor het lastiger is om daarvoor een indicatie te krijgen. Wel zijn er grote regionale verschillen.

Overbrugging afgeschaft
Volgens de nieuwe regels moeten patiënten ernstiger ziek of meer hulpbehoevend zijn voor ze in aanmerking komen voor een plek in een verpleeghuis. De twee lichtste categorieën patiënten konden al niet meer in verpleeg- of verzorgingshuizen terecht.

Daar is per 1 januari een derde categorie patiënten bij gekomen. Ook de tijdelijke overbruggingsperiode in een verzorgingshuis voor mensen die nog wat moeten aansterken voordat ze weer naar huis kunnen, is afgeschaft.

De problemen worden versterkt doordat sommige zorgbedrijven al maatregelen hebben genomen met het oog op de nieuwe situatie.

Omdat er minder klanten zouden komen, hebben ze locaties afgestoten: van vijf locaties met 75 procent bezetting zijn er bijvoorbeeld vier gemaakt met bijna volledige bezetting. Daardoor wordt het ook lastiger om plekken te vinden voor mensen die wel een indicatie hebben voor verpleeghuiszorg.

Naar huis
Patiënten zonder zo’n indicatie moeten na behandeling in het ziekenhuis naar huis, waar ze dan moeten redden met mantelzorg en thuiszorg.
Maar volgens artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen kan niet iedereen zomaar naar huis, bijvoorbeeld omdat ze alleen zijn en geen mantelzorgers hebben.

In sommige ziekenhuizen zijn daardoor wachtlijsten voor de uitplaatsing van patiënten ontstaan of langer geworden.
Er zijn ziekenhuizen die daardoor geen nieuwe patiënten kunnen opnemen.
Andere ziekenhuizen houden zich strikt aan de regels en sturen de patiënten zonder indicatie gewoon naar huis.

Geen problemen
Maar er zijn ook ziekenhuizen waar de problemen zich helemaal niet voordoen, vaak kleinere ziekenhuizen in landelijke gebieden.
Verder zijn er ziekenhuizen die binnen hun eigen muren verpleeg- en verzorgingshuizen hebben en daardoor met bedden kunnen schuiven.

Zelf betalen
In sommige gebieden zijn de problemen opgelost in overleg met verpleeghuizen. Die bieden bijvoorbeeld logeerbedden aan die door patiënten per dag gehuurd kunnen worden.

Verpleeghuizen spelen verder in op de situatie door het openen van ‘zorghotels’. Ze bieden dan kamers aan voor een paar dagen waarvoor de patiënten wel zelf moeten betalen. Andere zorgaanbieders leveren patiënten die wel naar huis gaan, thuiszorg op afroep. Ook voor die extra thuiszorg moeten patiënten zelf betalen.

Video:

bron: NOS.nl

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -