28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NOS | ‘Oud-formateur Camelia knoeide met screeningswet’​

HomeMediaNOS | 'Oud-formateur Camelia knoeide met screeningswet'​

Door Dick Drayer

In de zaak Glenn Camelia en FCW Legal vs George Lichtveld werd zowel in eerste aanleg als in hoger beroep geoordeeld dat de kwalificatie ‘louche en onguur advocatenkantoor’ voldoende was onderbouwd | Persbureau Curacao

De Curaçaose screeningswet wordt op dit moment tegen het licht gehouden en voormalig formateur Glenn Camelia is door de commissie Evaluatie Screeningswet om input gevraagd. Zijn betrokkenheid bij deze herziening is opvallend: Vorig jaar deed de burgerbeweging Frente Akshon Sivil aangifte tegen de oud-formateur. Hij zou geknoeid hebben met de screeningswet tijdens zijn formatieopdrachten.

De aangifte is in mijn bezit. Frente Akshon Sivil (FAS) is ook de club die met succes aangifte deed tegen oud-premier Gerrit Schotte. Die zit als gevolg daarvan nu voor drie jaar vast en mag vijf jaar geen politiek ambt meer bekleden vanwege ambtelijke corruptie.

De burgerbeweging vindt het onacceptabel dat oud-formateur Glenn Camelia een rol speelt in de eventuele herziening van de Landsverordening integriteit (kandidaat-) ministers van het wetboek van strafrecht van Curaçao.

Download hier de aangifte van FAS

Strafbaar

FAS stelt in de aangifte dat Camelia mogelijk strafbaar heeft gehandeld en misdrijven heeft begaan tijdens zijn formatiewerkzaamheden in 2012 en 2013 ten behoeve van de kabinetten Hodge en Asjes I.

Maar ook zou Camelia en zijn kantoor, FCW Legal de overheid hebben opgelicht met retainer-opdrachten en aanverwante declaraties.

De burgerbeweging wil dat het Openbaar Ministerie de gemelde zaken in de aangifte grondig gaat bestuderen, nader onderzoek gaat doen om daarna over te gaan tot strafrechtelijke vervolging van Glenn Camelia en eventueel andere betrokkenen.

Declareren

De eerste aanklacht van FAS gaat over de kabinetsformatie die leidde tot het eerste volledige kabinet met het signatuur van Pueblo Soberano en Helmin Wiels na zijn verkiezingsoverwinning op 19 oktober 2012.

Wiels wilde Glenn Camelia als informateur. Opvallend, omdat volgens FAS, er binnen verschillende ministeries grote onvrede was over de wijze waarop Camelia en zijn kantoor FCW Legal aan retainer-opdrachten was gekomen en over de wijze waarop daaraan invulling gegeven werd. Details daarover zijn te lezen in een apart gepubliceerd artikel op de blog de Achterkant van Curaçao.

De onvrede bestond uit het in strijd met de comptabiliteitsregels aangaan van de contracten door de verschillende ministers. Onderzoek van de Algemene Rekenkamer toonde aan dat verschillende (PS) ministers onbevoegd hadden getekend voor het aangaan van – onder andere – retainer- en advieswerkzaamheden van FCW legal.

Formatie

Glenn Camelia werd desondanks door de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) positief gescreend en als informateur en even later als formateur benoemd om een nieuw kabinet onder leiding van Pueblo Soberano te formeren. Dat werd het kabinet van Daniel Hodge.

Glenn Sulvaran (l) geeft premier Daniel Hodge (r) een meerderheid in de State

Er zijn volgens FAS grote vraagtekens over de rol van formateur Camelia bij deze formatie. De PAR werd buiten de deur gehouden doordat haar partij-coryfee, Glenn Sulvaran tot ieders verbazing en zonder voorafgaand overleg of geuite ontevredenheid, en zelfs voordat hij dit besluit aan zijn partij had medegedeeld, uit de gele partij stapte om als onafhankelijk lid steun te geven aan de nieuwe regering met PS signatuur. Sulvaran’s zetel gaf Hodge de benodigde meerderheid van één stem, zonder in zee te hoeven met de PAR.

FAS stelt dat het aannemelijk is dat het plan om de PAR buiten de deur te houden van te voren bekokstoofd was, waarbij Camelia op de hoogte moet zijn geweest en binnen het formatieproces misleidende handelingen heeft verricht.

Moord

Hangende de nieuwe formatie werd Pueblo Soberano partijleider Helmin Wiels op 5 mei 2013 vermoord op het strand van Marie Pampoen. In de weken na de moord verscheen er vanuit het niets ineens een brief van de hand van Helmin Wiels, die hij op 24 april had getekend en waarin hij aangaf wie van zijn partij zitting moest nemen als minister in het nieuwe kabinet, inclusief de post van minister-president. Twee namen in die brief waren opmerkelijk. Die van Ivar Asjes en de naam van zijn zus, Marvelyne Wiels.

Het was publiek geheim dat Wiels het niet in Asjes zag zitten, waardoor de voordracht in de brief meteen al met enige scepsis werd ontvangen. Ook de voordracht van zijn zus, Marvelyne Wiels was opmerkelijk. Zij had nooit eerder een politieke rol vervuld en iedereen wist dat Helmin niets van zijn zus moest hebben.

FAS zegt dat er goede redenen zijn om aan te nemen dat de handtekening op die brief vervalst is. Dat zou ook onderzocht zijn – onder andere – door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op aangeven van de broer van Helmin, Aubert Wiels.

Camelia moet volgens FAS geweten hebben dat de brief van 24 april 2013 een vervalsing was. De voordrachten van de coalitiepartners kwamen op 22 april binnen en werden diezelfde dag nog doorgestuurd naar de VDC voor screening. De brief van Wiels kwam te laat.

Niet gescreend

De screening zelf liep enigszins stroef omdat er geruchten waren dat de aankomende premier, Ivar Asjes, er niet door zou zijn gekomen. Asjes bood vlak daarna aan om het resultaat van zijn screeningsrapport openbaar te maken.

Dat initiatief werd vrijwel onmiddellijk door formateur Camelia in de kiem gesmoord. De screeningswet zou dat niet toestaan. In zijn interpretatie mag niemand de gegevens van de screening naar buiten brengen, ook niet wanneer het je eigen screening betreft. Een onjuiste interpretatie naar later bleek.

Ook de screening van de zus van Helmin, Marvelyne Wiels (links) had een luchtje.

Ook de screening van de zus van Helmin, Marvelyne Wiels (links op de foto) had een luchtje. Haar CV bevatte grote onwaarheden en riepen vragen op of zij wel was gescreend. Aan de Curaçaose pers vertelde Marvelyne tijdens een persconferentie, geflankeerd door Asjes (rechts op de foto), dat zij door de Nederlandse Veiligheidsdienst AIVD was gescreend. Dat bleek een leugen, de AIVD is niet betrokken bij de screening van Curaçaose bewindspersonen.

FAS stelt vast dat hier willens en wetens een kandidaat is voordragen die niet gescreend was, met wetenschap van formateur Camelia. Dat is volgens de burgerbeweging strafbaar.

Tenslotte

Voor zover bekend heeft het Openbaar Ministerie nog geen besluit genomen om onderzoek te verrichten en Glenn Camelia eventueel te vervolgen. Wel heeft de rechter in een andere zaak geoordeeld dat beschuldigingen in een ingezonden stuk in de krant over het declaratiegedrag van FCW Legal voldoende feitelijke grondslag had. De kwalificatie ‘louche advocatenkantoor‘ mocht volgens de rechter gebruikt worden.

De aangifte van FAS en de gepresenteerde verdachtmakingen aan het adres van de oud-formateur zijn ernstig. Voldoende ernstig om Glenn Camelia op dit moment in ieder geval met enige reserve te presenteren en voorlopig niet van zijn diensten gebruik te willen maken.

Als de aantijgingen blijven hangen boven de architect van een tweetal dubieuze kabinetten zou dat de geloofwaardigheid aantasten van een herziene screeningswet. De afgelopen tien jaar heeft laten zien dat Curaçao niet zonder een stevige versie daarvan kan.

Bron: NOS

Naschrift KKC

2013 04 24 – Brief Helmin Wiels – Ministersposten 24 April 2013 by Black Lion on Scribd

Hier het Antilliaans Dagblad artikel over ex-formateur Glenn Canelia van 26 september 2019: AD | Input Camelia voor evaluatie sreeningswet

2018 04 12 – Aangifte Glen Camelia FCW Legal Met Steple Openbaar Ministerie by Black Lion on Scribd

7 reacties

  1. Marvelyne Wiels; Master-vervalster. Asjes wist het, Camelia wist het, ABN-Amro wist en wast het. De AIVD wist het ook. En nu mag ze het kostelijk van het geheel genieten in Barendrecht.

  2. ‘Ook de screening’ van Marvelien’ had een luchtje. Tja, PS’, MFK, en het gros van de overige clubs hadden ook een luchtje, nietwaar?

  3. Dit krijg je als je MFK mafiameid Stella van Rijn al tien jaar haar zakken laat vullen in Forti.

    De laffe slappeling Ruggenaath (Alexandra Rosaria 2.0) heeft haar notabene benoemd tot coordinator van de commissie Integriteit.

    STELLA VAN RIJN, of all people!

  4. “Volgens Camelias interpretatie mocht niemand de gegevens van de screening naar buiten brengen.
    Dit bleek later onjuist te zijn”.

    De ervaring heeft Curaçao geleerd dat het niet naar buiten brengen van zaken heel vaak te maken heeft met zaken die niet te rijmen vallen met goed en transparant bestuur en het daglicht niet goed kunnen verdragen.

    Zo hadden we ook een president en een hele kliek “getrouwe” (onder)directeuren waarvan de salaris gegevens ook niet naar buiten gebracht mochten worden.
    Her zou zogenaamd de privacy van de president en de loyale (onder)directeuren aantasten.

    Later begrepen we beter waarom dit niet mocht, gezien de exorbitante omvang van de salarissen.
    En dat dat het hele directeurs en RvC kliekje elkaar voordeeltjes toespeelden.

    Screeningsresultaten ( maar ook salarissen) zouden gewoon openbaar moeten zijn.

    Indien screenings resultaten niet gepubliceerd mogen of kunnen worden om wat voor reden dan ook, dan is dat een signaal dat de persoon in kwestie niet geschikt is om in een door het publiek betaalde rol van dat kaliber te functioneren, omdat er zeer waarschijnlijk iets niet helemaal lekker zit!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties