32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Na meer dan 100 jaar dreigt einde olie-industrie op Curaçao

HomeMediaNOS | Na meer dan 100 jaar dreigt einde olie-industrie op Curaçao

Dick Drayer

De Isla-raffinaderij, gezien vanaf de begraafplaats Beth Haim | Persbureau Curacao

De overname van een olieraffinaderij op Curaçao door de Zwitserse Klesh Group is van de baan, maakte de regering van het eiland gisteren bekend. Met het stuklopen van de onderhandelingen komt er mogelijk een einde aan meer dan honderd jaar olieraffinage op Curaçao.

In de Isla-olieraffinaderij werkt 900 man personeel, dat nu op straat komt te staan. Ook naar schatting 4000 werknemers bij toeleveringsbedrijven hebben geen vooruitzicht meer op werk. De raffinaderij ligt overigens al meer dan anderhalf jaar min of meer stil door de economische crisis in Venezuela en de Amerikaanse sancties tegen dat land.

Sinds eind vorig jaar werd er met de in Zwitserland gevestigde Klesch Group onderhandeld over de overname van de raffinaderij. Maar de lage olieprijs en de coronacrisis gooien nu roet in het eten. Eerder strandden overnamepogingen door het Chinese bedrijf Guandong Zenrong, het Amerikaans-Saudische bedrijf Motiva en het Rotterdamse oliebedrijf Count.

Economische crisis

Curaçao werd eigenaar van de raffinaderij en opslagfaciliteiten na het vertrek van Koninklijke Shell in 1986. Die bouwde de raffinaderij in 1917 na de vondst van olie in Venezuela. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de raffinaderij een belangrijke rol in de bevrijding van Europa door de levering van kerosine aan de geallieerden.

De Isla-olieraffinaderij Dick Drayer / NOS

Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA huurde vanaf 1986 alle faciliteiten van de overheid onder een leasecontract dat vorig jaar december eindigde. Een verlenging daarvan zat er niet in vanwege de eerder genoemde economische crisis in Venezuela en de slechte staat van onderhoud van de raffinaderij.

Harde klap

Jarenlang is er niets aan onderhoud gedaan bij de olieraffinaderij. De Curaçaose overheid zag dertig jaar lang niet toe op de toch al lage milieunormen voor zwaveldioxide en fijnstof. Bij een overname zouden nieuwe milieunormen gaan gelden, waarmee ook een grondige renovatie gepaard zou gaan. De kosten daarvoor werden door een onderzoeksbureau geraamd op drie miljard dollar.

Het wegvallen van de olie-industrie is een harde klap voor Curaçao, dat ook het toerisme grotendeels zag verdwijnen door de coronacrisis. Het eiland is daarmee volledig afhankelijk geworden van Nederland voor dollars en euro’s om goederen en diensten te kunnen importeren.

De overheid meldt in een persbericht dat het een transparant proces zal opstarten op zoek naar een nieuwe overnamekandidaat van de raffinaderij en olieopslagfaciliteiten. Voor de laatste zouden voldoende kandidaten zijn.

Bron: NOS

6 reacties

  1. Geen enkel proces was transparant en elke keer was het driemaal niets. Ondertussen hebben de consultants wel hun zakken gevuld.

    Curacao moet zich erbij vastleggen dat deze Isla niet meer rendabel is

  2. Ik geloof er geen bal van dat er geïnteresseerden zijn. Hooguit voor oud schroot.
    AUA lukt niet en verschillende raffinaderijen in het gebied ook niet. Dit zijn gewoon moeilijke tijden vooral mbt de boycot van de US Ri Venezuela toe.
    Wellicht komen de plannen voor het gebied nu wel van pas

  3. De dag dat dit rariteitskabinet transparant te werk gaat, is de dag dat pinksteren en pasen op 1 dag vallen en dat er sneeuw valt op Curacao. Waarom willen ze nu opeens transparant gaan handelen? Als bevolking dienen we nu te eisen dat de overeenkomst die was gesloten met Klesh openbaar wordt. Want we worden voorgelogen. Sloop die rommel van het terrein en saneer het gebied. Dan kan het ontwikkeld worden. Hou op met fantasiepraatjes van toerisme en rafinaderij. Die tijd is voorbij en dat komt door het stompzinnig handelen van 51 jaar Yu di Korsou aan het roer. De meest incompetente figuren gingen wel even onderhandelen terwijl ze geen benul hadden wat ze deden. Maar ach ze kregen smeergeld dus who cares.

  4. Ter vergelijking: De raffinaderij op Trinidad van Petrotrin met een raffinage capaciteit van ca. 190.000 bbd is sinds eind 2018 gesloten en ook daar lukt het niet om een nieuwe operator aan te trekken ondanks de comparatieve voordelen t.ov. Curacao. Trinidad heeft bewezen eigen olie reserves (ca. 800 miljoen barrel), de loonkosten liggen ca. 30% lager, de energiekosten zijn beduidend lager (ca. 75%) en er is een redelijke lokale markt aanwezig. Gezien de geschiedenis en het lot van de overige (grotere) raffinaderijen in het Car. gebied, Aruba (Lago) & St. Croix (Hovensa) dient sterk overwogen te worden naar een alternatieve bestemming voor het ISLA raffinaderijcomplex om te zien.

  5. “De overheid meldt in een persbericht dat het een transparant proces zal opstarten op zoek naar een nieuwe overnamekandidaat van de raffinaderij en olieopslagfaciliteiten. Voor de laatste zouden voldoende kandidaten zijn.”

    Voldoende kandidaten ? Seriously aan wie proberen ze hun BS verhalen te verkopen ?

    En dan hebben Eugene & Friends het over transparantie ? Wie zijn die zogeheten kandidaten ?

    “transparant proces zal opstarten op zoek naar een nieuwe overnamekandidaat”

    More like transparente, doorzichtige, imaginary overnamekandidaten. Hun handelen, immaturity en prestaties zijn beyond pathetic.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties