32 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NOS | Kindermisbruik op Aruba groot probleem

HomeMediaNOS | Kindermisbruik op Aruba groot probleem
Roshandrick Frans Politie Aruba

Het 3-jarige Arubaanse jochie Roshandrick Frans is nog steeds vermist. De politie staakte zondagavond de zoektocht om alle binnengekomen informatie te analyseren, maar buren van het jongetje zeggen de peuter al twee maanden niet te hebben gezien.

Zijn 5-jarige broertje Rishandro Anastacia bezweek vrijdagmiddag in het ziekenhuis, nadat zijn moeder hem had gebracht. Zij zei dat hij was gevallen. Maar de behandelende arts ontdekte naast veel littekens allerlei onbehandelde fracturen. Bovendien bleek dat het jongetje onder invloed was van marihuana. Die was volgens de arts stelselmatig toegediend.

Bewoners op het eiland reageren geschokt. Met deze mishandeling, de tweede in een week tijd, wordt volgens hulpverleners pijnlijk zichtbaar hoe groot het probleem van kindermisbruik is op Aruba.

Een op de vijftien kinderen

Sacha Geerman van de Arubaanse Task Force Kinderrechten zegt in een schriftelijke reactie dat het meest recente onderzoek met cijfers aangeeft dat een op de vijftien kinderen op het eiland te maken heeft met huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling of verwaarlozing. Een schatting, want volgens veel professionals is sprake van underreporting vanwege het ontbreken van een meldcode voor kindermishandeling.

Kinderpsychiater Rita Zecher-Enahoro zegt dat kinderartsen het probleem wel willen aanpakken, maar geen aangifte durven te doen uit angst voor represailles. Bovendien kunnen artsen gearresteerd worden vanwege schending van hun medische beroepsgeheim. Zecher-Enahoro verliet Aruba na ernstige bedreigingen en schreef een boek over kindermisbruik op Aruba.

Enid de Kort is gezinstherapeut en ziet veel (kinder)ellende van dichtbij. Aruba staat op nummer twee in de top-10 van echtscheidingslanden. “We kennen geen traditioneel gezin. Vaders zijn niet betrokken bij de opvoeding. Moeder heeft twee of drie baantjes om het hoofd boven water te houden en heeft geen tijd voor de kinderen. Oma werkt ook.”

Minstens één crisisgeval per week

Zij ziet in veel gezinnen dat oudere broertjes of zusjes de jongere kinderen verzorgen. En worden ze ouder, dan zijn de meisjes snel zwanger en de jongens vroeg schoolverlater. 44 procent van de jongeren is werkloos.

De Kort maakt elke week minstens één, maar vaak meer crisisgevallen mee. Bij het meldpunt komen elke maand rond de 25 meldingen binnen. Maar al die gevallen bij elkaar leiden nog niet tot een coherente samenwerking met partners in de hulpverlening, zoals bijvoorbeeld politie en justitie. Laat staan dat er beleid is.

De zaak van de twee broertjes is volgens De Kort wel een groot signaal. “Ik hoop dat Aruba dit probleem nu oppakt.” De scholen in ieder geval wel: vandaag houden ze allemaal één minuut stilte op het schoolplein.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Wat een ontzettend triest verhaal. Ik vrees het ergste voor het jochie.
    Natuurlijk weten de ouders en oma wat er gebeurt is en waar hij is. Wat mij betreft gaat de camera in de verhoorkamer eventjes ‘per ongeluk’ uit om ze aan het praten te krijgen.

  2. Het lijkt alsof hier twee dingen door elkaar worden gehaald, kindermisbruik en mishandeling. Ik denk dat deze cijfers niet veel verschillen met de situatie op Curacao. Het lijkt mij heel belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te leren dat mishandeling niet normaal is. Ik heb mijn eigen dochtertje van vier geleerd dat als ze hoor dat papa, mama pijn doet moet ze gelijk het alarm nummer van de politie bellen. Het probleem is nu wel dat elke keer als ik seks heb met mijn vrouw, ik de politie voor de deur krijg.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties