29 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 21:32

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Kamer: Koninkrijk mag niet in militair conflict Venezuela gezogen worden

Kamer: Koninkrijk mag niet in militair conflict Venezuela gezogen worden

Grote zorgen in de Tweede Kamer over de gevolgen van de escalerende crisis in Venezuela voor Aruba, Bonaire en Curaçao. Het kabinet moet van de Kamer “alles op alles zetten” om te voorkomen dat het Koninkrijk “een militair conflict wordt ingezogen”.

Dat zeggen onder meer D66, VVD, GroenLinks en SP. De partijen vinden dat Nederland vooral duidelijk moet maken dat er humanitaire hulp wordt verleend en dat het niet bij een militaire interventie betrokken wil zijn. Volgens GroenLinks moet Nederland zich dan ook niet “te veel aan de zijde van de Amerikanen opstellen”.

De Amerikaanse president Trump sluit een interventie in Venezuela niet uit.

Grootste buurland

- Advertentie -

Venezuela is het grootste buurland van ons Koninkrijk, aldus een bezorgde Kamer. Aruba, Bonaire en Curaçao liggen er vlakbij: Aruba zelfs op 30 kilometer afstand. De Kamerleden vinden dat ons land de situatie niet moet politiseren, zoals de Amerikanen.

Eerder vroeg de Kamer zich al af of het Koninkrijk op alle mogelijke scenario’s is voorbereid. Minister Blok van Buitenlandse Zaken zei toen dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een militaire dreiging vanuit Venezuela, maar dat het Kabinet wel rekening houdt met alle scenario’s.

Nederland wil via de eilanden humanitaire steun aan Venezuela verlenen.

Vicepresident Rodriguez van Venezuela zei vanmiddag op de staatstelevisie dat de zeegrens tussen Aruba, Bonaire, Curacao en Venezuela is gesloten. Gisteren kondigde Venezuela dat al aan. De regering is boos, omdat Curaçao de spil moet worden in de hulp voor de bevolking van Venezuela.

Rodriguez kondigde ook een herziening van de relaties met de Nederlandse koninkrijksdelen aan. “Dat Curacao meedoet aan deze show, waarvan het enige doel is om Venezuela over te nemen, betekent niet alleen dat we onze grens sluiten. We gaan ook onze relatie met deze landen herzien”, zei de vicepresident.

De oppositie wil dat de hulpgoederen zaterdag in Venezuela worden binnengebracht.

- Advertisement -

GroenLinks en D66 vinden dat het kabinet goed duidelijk moet maken dat op Curaçao voor de echte noodhulp moet worden verzameld, zoals voedsel, medicijnen en water. Ook SP en VVD benadrukken dat de noodhulp “niet politiek gemaakt mag worden”.

In de crisis in Venezuela is president Maduro verwikkeld in een politieke machtsstrijd met de zelfverklaarde interim-president Guaidó . Die laatste wordt erkend door onder meer de VS en een aantal Europese landen, waaronder Nederland. Rusland, China en nog een aantal andere landen steunen Maduro.

D66-Kamerlid Sjoerdsma: “Het is bijna misdadig, de manier waarop Maduro zijn hongerige bevolking, die ook al geen medicijnen meer heeft, eigenlijk alle hulp ontzegt. Hij moet de macht neerleggen en overdragen aan Guaido”.

Ooit was het het rijkste land van Zuid-Amerika, nu is het een van de armste. Hoe kon Venezuela zo afglijden?

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

9 reacties

 1. Rodriguez eet uit de ruif tesamen met haar family en hebben hun assets op safe in verschillende landen die geen uitleg verschuldig zijn. Schaamteloos mens. Dit is allemaal al sedert Chavez aan de gang die ook zijn miljarden buiten Venez. had geparkeerd.
  Schandelijk dit allemaal. Het socialisme heeft gefaald in deze landen. Rusland, China, Cuba, NK, Venezuela etc etc ook hier de PS, zgn alles voor de bevolking maar wel hun eigen zakken schandelijk te hebben gevuld.
  Moet Fraudelien niet een keer worden opgepakt. Kan dit zomaar,

 2. @Brian Ik ben vrij niet omdat ik kan stemmen.., (doe ik dat nooit trouwens), Ik ben vrij omdat ik denk voor mij zelf en niet gemanipuleerd wordt door “nieuws” van NOS, CNN, Telegraaf of alle westelijke media die vanaf je geboorte bepaalt hoe je nu moet denken. Je praat over: …leegstelen van de rijkdommen en creperen van volken..” Amigo dat doen wij ziens de tijd van de VOZ .
  Denk jij dat dit nu gestopt is? Denk jij dat onze koninkrijk Shell niets te maken heeft in dit probleem..? weest vrij amigo.. laat de media achter en zoek de waarheid voor je zelf in Internet. fijne dag verder.

 3. @Jose, Hoe hypocriet kan jij zijn door het verdedigen van Venezuela waar juist de Maduro Elite iedereen manipuleert! Hoe zij het land leegstelen van de rijkdommen en het volk crepeert! Hoe vrij ben je als je geen vrije verkiezingen hebt? Schaam je!

 4. Nu de Tweede Kamer on Nederland ook haar zorgen uit en waarschuwd tegen dat het Koninkrijk “een militair conflict wordt ingezogen”, is onze MP misschien geneigd te luisteren.

 5. Hoe hypocriet kan Nederland zijn door te steunen de embargo van America op Venezuela voor miljarden dollars en daarna zeggen dat Nederland wilt helpen met aardappels en melk aan Venezuela?
  Het is ongelofelijk zien hoe de media in een rijke land kan mensen manipuleren. Net als in de oorlog in Irak waar politieke, media en natuurlijk de meeste mensen steunden de oorlog. Hoe vrij kun je zijn in een democratische
  land als je opgevoed wordt om te denken zoals de elite wilt dat je denk?

 6. Rodriguez kondigde ook een herziening van de relaties met de Nederlandse koninkrijksdelen aan. “Dat Curacao meedoet aan deze show, waarvan het enige doel is om Venezuela over te nemen, betekent niet alleen dat we onze grens sluiten. We gaan ook onze relatie met deze landen herzien”, zei de vicepresident.

  De enige die al jaren een show opvoert is deze dame!
  Laat haar eigen bevolking verhongeren en doodgaan!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Paradise FM | Weer iemand overleden door Covid-19

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van maandag. Het aantal mensen op Curaçao dat door een Covid-besmetting is...

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...
- Advertentie -