28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

NOS | Kamer: Koninkrijk mag niet in militair conflict Venezuela gezogen worden

HomeMediaNOS | Kamer: Koninkrijk mag niet in militair conflict Venezuela gezogen worden
Kamer: Koninkrijk mag niet in militair conflict Venezuela gezogen worden

Grote zorgen in de Tweede Kamer over de gevolgen van de escalerende crisis in Venezuela voor Aruba, Bonaire en Curaçao. Het kabinet moet van de Kamer “alles op alles zetten” om te voorkomen dat het Koninkrijk “een militair conflict wordt ingezogen”.

Dat zeggen onder meer D66, VVD, GroenLinks en SP. De partijen vinden dat Nederland vooral duidelijk moet maken dat er humanitaire hulp wordt verleend en dat het niet bij een militaire interventie betrokken wil zijn. Volgens GroenLinks moet Nederland zich dan ook niet “te veel aan de zijde van de Amerikanen opstellen”.

De Amerikaanse president Trump sluit een interventie in Venezuela niet uit.

Grootste buurland

Venezuela is het grootste buurland van ons Koninkrijk, aldus een bezorgde Kamer. Aruba, Bonaire en Curaçao liggen er vlakbij: Aruba zelfs op 30 kilometer afstand. De Kamerleden vinden dat ons land de situatie niet moet politiseren, zoals de Amerikanen.

Eerder vroeg de Kamer zich al af of het Koninkrijk op alle mogelijke scenario’s is voorbereid. Minister Blok van Buitenlandse Zaken zei toen dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een militaire dreiging vanuit Venezuela, maar dat het Kabinet wel rekening houdt met alle scenario’s.

Nederland wil via de eilanden humanitaire steun aan Venezuela verlenen.

Vicepresident Rodriguez van Venezuela zei vanmiddag op de staatstelevisie dat de zeegrens tussen Aruba, Bonaire, Curacao en Venezuela is gesloten. Gisteren kondigde Venezuela dat al aan. De regering is boos, omdat Curaçao de spil moet worden in de hulp voor de bevolking van Venezuela.

Rodriguez kondigde ook een herziening van de relaties met de Nederlandse koninkrijksdelen aan. “Dat Curacao meedoet aan deze show, waarvan het enige doel is om Venezuela over te nemen, betekent niet alleen dat we onze grens sluiten. We gaan ook onze relatie met deze landen herzien”, zei de vicepresident.

De oppositie wil dat de hulpgoederen zaterdag in Venezuela worden binnengebracht.

GroenLinks en D66 vinden dat het kabinet goed duidelijk moet maken dat op Curaçao voor de echte noodhulp moet worden verzameld, zoals voedsel, medicijnen en water. Ook SP en VVD benadrukken dat de noodhulp “niet politiek gemaakt mag worden”.

In de crisis in Venezuela is president Maduro verwikkeld in een politieke machtsstrijd met de zelfverklaarde interim-president Guaidó . Die laatste wordt erkend door onder meer de VS en een aantal Europese landen, waaronder Nederland. Rusland, China en nog een aantal andere landen steunen Maduro.

D66-Kamerlid Sjoerdsma: “Het is bijna misdadig, de manier waarop Maduro zijn hongerige bevolking, die ook al geen medicijnen meer heeft, eigenlijk alle hulp ontzegt. Hij moet de macht neerleggen en overdragen aan Guaido”.

Ooit was het het rijkste land van Zuid-Amerika, nu is het een van de armste. Hoe kon Venezuela zo afglijden?

Bron: NOS

9 reacties

 1. Rodriguez eet uit de ruif tesamen met haar family en hebben hun assets op safe in verschillende landen die geen uitleg verschuldig zijn. Schaamteloos mens. Dit is allemaal al sedert Chavez aan de gang die ook zijn miljarden buiten Venez. had geparkeerd.
  Schandelijk dit allemaal. Het socialisme heeft gefaald in deze landen. Rusland, China, Cuba, NK, Venezuela etc etc ook hier de PS, zgn alles voor de bevolking maar wel hun eigen zakken schandelijk te hebben gevuld.
  Moet Fraudelien niet een keer worden opgepakt. Kan dit zomaar,

 2. @Brian Ik ben vrij niet omdat ik kan stemmen.., (doe ik dat nooit trouwens), Ik ben vrij omdat ik denk voor mij zelf en niet gemanipuleerd wordt door “nieuws” van NOS, CNN, Telegraaf of alle westelijke media die vanaf je geboorte bepaalt hoe je nu moet denken. Je praat over: …leegstelen van de rijkdommen en creperen van volken..” Amigo dat doen wij ziens de tijd van de VOZ .
  Denk jij dat dit nu gestopt is? Denk jij dat onze koninkrijk Shell niets te maken heeft in dit probleem..? weest vrij amigo.. laat de media achter en zoek de waarheid voor je zelf in Internet. fijne dag verder.

 3. @Jose, Hoe hypocriet kan jij zijn door het verdedigen van Venezuela waar juist de Maduro Elite iedereen manipuleert! Hoe zij het land leegstelen van de rijkdommen en het volk crepeert! Hoe vrij ben je als je geen vrije verkiezingen hebt? Schaam je!

 4. Nu de Tweede Kamer on Nederland ook haar zorgen uit en waarschuwd tegen dat het Koninkrijk “een militair conflict wordt ingezogen”, is onze MP misschien geneigd te luisteren.

 5. Hoe hypocriet kan Nederland zijn door te steunen de embargo van America op Venezuela voor miljarden dollars en daarna zeggen dat Nederland wilt helpen met aardappels en melk aan Venezuela?
  Het is ongelofelijk zien hoe de media in een rijke land kan mensen manipuleren. Net als in de oorlog in Irak waar politieke, media en natuurlijk de meeste mensen steunden de oorlog. Hoe vrij kun je zijn in een democratische
  land als je opgevoed wordt om te denken zoals de elite wilt dat je denk?

 6. Rodriguez kondigde ook een herziening van de relaties met de Nederlandse koninkrijksdelen aan. “Dat Curacao meedoet aan deze show, waarvan het enige doel is om Venezuela over te nemen, betekent niet alleen dat we onze grens sluiten. We gaan ook onze relatie met deze landen herzien”, zei de vicepresident.

  De enige die al jaren een show opvoert is deze dame!
  Laat haar eigen bevolking verhongeren en doodgaan!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties