NOS | Kabinet weigert nu staatssteun aan KLM, Hoekstra eist vijf jaar loonoffers

Financien minister Wopke Hoekstra: ‘Dit is zeer teleurstellend en risicovol’ | ANP

KLM krijgt van het kabinet voorlopig geen staatssteun meer. Dit heeft minister Hoekstra van Financiën laten weten, ook in een brief aan de Tweede Kamer. “Ik vind het zeer teleurstellend, maar we kunnen nu niet door met die lening”, aldus de minister.

Het bedrijf is door het coronavirus en het nagenoeg stilleggen van het internationale vliegverkeer in grote financiële problemen gekomen en zegt het zonder overheidssteun niet te kunnen redden.

Het kabinet wil KLM geen geld meer geven, als niet alle KLM-medewerkers voor vijf jaar salaris inleveren. Deze vijf jaar durende termijn had het kabinet eerder al als voorwaarde gesteld aan het geven van steun. Maar de pilotenvakbond VNV weigert dit. Vandaag was er weer een overleg tussen KLM en de vakbonden, zonder resultaat. Het kabinet weigert te zwichten voor de opstelling van de pilotenbond.

Minister Hoekstra noemt dat ‘risicovol’ voor het voorbestaan van KLM:

‘Dit is zeer teleurstellend en risicovol’

KLM heeft al 1 miljard aan steun gekregen en kan de komende vijf jaar nog 2,4 miljard euro staatssteun krijgen, maar dan moet het bedrijf in die periode stevig bezuinigen. Het kabinet vindt dit een redelijke eis. KLM heeft in vergelijking met andere Nederlandse bedrijven al veel steun gekregen. “Wat we doen is in het belang van Nederland, maar het moet wel in balans zijn. Het gaat wel om geld van de belastingbetaler.”

De VNV wil zich niet vastleggen op bezuinigingen tot 2025. “Deze specifieke aanpassing van ons akkoord is op deze termijn niet realiseerbaar”, schrijft de pilotenvakbond in een verklaring. Het cabinepersoneel en de luchtvaarttechnici zijn wel bereid om vijf jaar loon in te leveren.

Toekomst

De directie van KLM deed vanmiddag nog een oproep om in te stemmen met het verzoek van het kabinet. “In het belang van haar leden, alle KLM-werknemers en de toekomst van het bedrijf”, liet de KLM-top weten. Als er geen staatssteun komt, gaat het bedrijf met 30.000 werknemers vrijwel zeker failliet.

Hoekstra wil nog niet van een faillissement spreken. KLM heeft nog wat geld. “Maar ze kunnen het niet meer maanden uitzingen”, aldus Hoekstra.

NOS-verslaggever Ron Fresen zegt dat het kabinet zich snoeihard opstelt met deze “slikken-of-stikken-houding”. “Het kabinet laat geen enkele ruimte voor verdere onderhandelingen.” De bal ligt nu bij KLM en de piloten. “De piloten spelen met vuur.”

Hoekstra maakt duidelijk dat het kabinet KLM niet tegen elke prijs overeind wil houden, aldus Fresen. In het kabinet wordt hij volledig gesteund. “Daar is ook de frustratie gegroeid over de houding van KLM. Het gaat wel over 3,4 miljard euro belastinggeld.”

Vakbond FNV, dat ook nog geen handtekening onder de deal heeft gezet, vindt dat er onnodige onrust onder het KLM-personeel wordt veroorzaakt met de stevige opstelling.

“Honderden mensen hebben vannacht niet geslapen, omdat ze door de berichten in de media bang waren dat ze vandaag hun baan kwijt waren”, zegt Joost van Doesburg, campagneleider Schiphol bij de vakbond.

FNV vindt dat er nu alleen te veel onduidelijkheid is om groen licht te geven. Wij brengen als FNV nooit de toekomst van de KLM in gevaar. Mocht er na 2022 noodzaak zijn om kosten langer verder te verlagen, dan zullen wij ons zoals altijd weer constructief opstellen.’

Bron: NOS

5 Reacties op “NOS | Kabinet weigert nu staatssteun aan KLM, Hoekstra eist vijf jaar loonoffers

 1. Deze NL regering maakt heel veel kapot om hun eigen ego’s Het is niet alleen de horeca , het zijn zeer veel bedrijven en slechts weinigen durven tegengas te geven , heel begrijpelijk daar ze anders ontslagen worden en niets krijgen door toedoen van de idiote politiek. Gepensioneerden en emeritus professoren en doktoren worden, omdat ze wel durven, als complot denkers weggezet , hiermee creeerd de politiek bang \makende macht. Men geeft nu af op de KLM piloten die in wezen de regering met hun waanzinnige politiek, ondanks hun eigen toekomst, durven tegengas te geven en weigeren een blanco check van de regering te tekenen . tot op heden wijken doktoren en geleerden voor deze regering daar ze anders ontslagen zouden worden. Emeritus professoren doktoren die zich wel uitspreken worden belachelijk gemaakt de jeugd die ook leest wat er werkelijk aan de hand is protesteert met gewoon feesten. Dus meer en meer mensen zeker die met enige gewicht aan kennis, sta op roep de politiek tot de orde zij hebben deze chaos onder het mom van corona gecreëerd, daar zitten de schuldigen die alles dicht gooien. Mensen ga zelf de werkelijkheid zoeken en laat je niet manipuleren.

 2. SABENA part 2

 3. De gezagvoerders van KLM, verdienen tienduizenden meer als bv bij de Emirates of Lufthansa, maar wejgeren in te leveren, ze laten liever dit grote bedrijf met alles wat eromheen hoort ploffen. Lijkt veel op vazal rojer kdnt, dan geen snoepreizen meer voor hem, gaat hij weer op z’n achterste poten staan en schelden.

 4. Minister Hoekstra eist 5 jaar loonoffers

  Dat is pas een Ministers van Financien met ballen!!, en verstand!

  Niet die flapdrol die hier miljoenensalarissen uit heeft gedeeld aan MAN vazallen f&f ..en ook zijn eigen dochter aanstelde als adviseur ofzo iets.
  De Geus 1,5 miljoen aan salaris toespeelde…

  Een salaris verhoging van de ministers mee helpt door drukken.

  En heeft niet eens een graad in economie of Bedrijfskunde, geen wonder dat de hele begroting een grote puinzooi is.
  Een begrotingsdiscipline van 0,0

  Kan Hoekstea hier niet 5 jaar Min van Financien worden, weet zeker dat het budget gelijk sluitend is, en heel veel consultants die nu de ruif leegvreten vanwege vriendjes, de pest aan hem zullen hebben!

 5. Kijk dat is nou een bestuurder.
  De belastingbetaler die de KLM overeind houdt is logischerwijs niet happy met deze houding vooral niet omdat duizenden bedrijven al zijn omgevallen.
  Het voelt ook niet goed dat mensen die tonnen pakken geen offer willen brengen.
  Waar doet dit mij toch aan denken.
  Overigens is mijn zus + 10 jr purser bij de KLM en heeft de VNC ingestemd met de KLM commitment omwille behoud steun.
  Niets is makkelijk in life.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *