27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 00:41

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNOS | Herdenking MH17 biedt troost

NOS | Herdenking MH17 biedt troost

Don Vleesenbeek (L) en Hans de Borst (R) |  NOS .
Don Vleesenbeek (L) en Hans de Borst (R) | NOS .

Het wordt een mooie, waardige bijeenkomst“, zegt Hans de Borst. Hij verloor op 17 juli zijn dochter Elsemiek die samen met haar moeder, broertje en stiefvader op vlucht MH17 zat. Morgen is hij bij de nationale herdenking van de slachtoffers van MH17. “Er zijn koren en een orkest en er wordt door enkele nabestaanden gesproken.”

De bijeenkomst in de RAI in Amsterdam is samen met de nabestaanden georganiseerd. Hans is een van de dertig nabestaanden die de namen van slachtoffers zullen noemen.

Ook Don Vleesenbeek gaat naar de herdenking. Hij verloor zijn broer Erik die met zijn vriendin in het vliegtuig zat voor een vakantie op Bali. “Elk moment waarop de slachtoffers herdacht worden, vind ik belangrijk, vooral voor mijn broer.”

Leven in een roes
Voor beide nabestaanden staat het leven nog steeds in het teken van de vliegramp. “Het is een roes waar je in zit en het is heel lastig om weer gewoon mee te draaien in het dagelijks leven“, zegt Vleesenbeek. “Sommige momenten gaat het goed, soms is het heel lastig.”

Voor De Borst is het de laatste maand iets rustiger geworden. Hij is in therapie gegaan en is weer een beetje begonnen met werken. Maar het valt hem zwaar. “Mijn concentratie is erg slecht. Je denkt toch elke twee seconden aan je kind.”

Monument
Ze vinden het belangrijk dat de slachtoffers een eigen monument krijgen. Nabestaande Don Vleesenbeek wil graag dat er op Schiphol en in Eindhoven gedenktekens komen. “Daar kwamen de mensen die zijn teruggevonden thuis. Daar kwam mijn broer thuis.”

De Borst vindt Schiphol de beste plaats. “Daar kregen de slachtoffers hun waardigheid terug die ze al die weken in Oekraïne niet hadden gehad. En zo zie ik ook deze herdenking. Ik denk dat het voor ons allemaal indrukwekkend wordt en een belangrijk moment in de rouwverwerking.”

Ook Vleesenbeek verwacht dat de herdenking een troost zal zijn voor de nabestaanden. “Ik zou het verschrikkelijk vinden als ik niet zou gaan. Dan zou ik het gevoel hebben dat ik iets heb gemist en dat gevoel omringt ons de afgelopen vier maanden al.”

Video: Je denkt toch elke twee seconden aan je kind

Twee nabestaanden van de ramp met vlucht MH17, Hans de Borst en Don Vleesenbeek, vertellen over de periode na de ramp met de MH17 en over hoe zij de nationale herdenking zien.

Trefwoorden

Bron : NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties