26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Experts: Nederlands coronabeleid is goed, lockdown zou onzin zijn

HomeMediaNOS | Experts: Nederlands coronabeleid is goed, lockdown zou onzin zijn

Wim Kopinga en Rinke van den Brink

Veel mensen spreken op sociale media en in berichten aan de NOS twijfel uit over de uiteindelijke groepsimmuniteit waar het huidige Nederlandse coronabeleid op leunt, maar is dat terecht? | ANP

Iedere stap die door de overheid genomen wordt in strijd tegen het coronavirus ligt onder een vergrootglas. Ook de toespraak van premier Mark Rutte die gisteren massaal werd bekeken.

Veel mensen spreken op sociale media en in berichten aan de NOS twijfel uit over de uiteindelijke groepsimmuniteit waar het huidige Nederlandse coronabeleid op leunt, maar is dat terecht? Experts op het gebied van virusverspreiding zeggen van niet.

Is het bewezen dat dit de beste manier is het om het coronavirus te bestrijden? Nee, is het korte antwoord. Want bij geen van de maatregelen die wereldwijd getroffen worden is van tevoren aangetoond dat ze werken. Er is bijvoorbeeld ook geen bewijs dat er na het oplopen van het virus immuniteit ontstaat. Wel zeggen experts dat wat Nederland nu doet, een goede manier is om de uitbraak van het coronavirus te vertragen. Zo blijft de zorg goed functioneren en kunnen patiënten zo goed mogelijk behandeld worden.

Waarom er nu harde maatregelen genomen worden? NOS op 3 legt het uit:

https://www.youtube.com/watch?v=6rqpRq7nkO8

“Je kunt nu bij het nemen van maatregelen niet vooraf onderzoeken of ze werken”, zegt Frits Rosendaal, hoofd klinische epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Dat duurt gewoon te lang. In tijd van crisis moet je redelijk beleid voeren. Zoals Rutte vorige week al zei: ‘met 50 procent van de kennis 100 procent van de beslissingen nemen’.”

Rosendaal ziet bovendien geen alternatief voor het huidige beleid. Niets doen is geen oplossing, een lockdown ook niet. Dat lost de problemen alleen op de korte termijn op. Wanneer je een lockdown opheft, worden dan in een korte tijd alsnog veel mensen ziek als ze de deur weer uitgaan, beaamt arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda. “Als land sta je niet alleen, het virus komt alsnog van buitenaf binnen. Je kunt dan beter voor groepsimmuniteit kiezen.”

Kluytmans begrijpt dat er vragen over het huidige beleid zijn. “Er is altijd discussie. Als we zeker wisten wat het effect was, dan was het niet zo moeilijk. In dit geval denk ik dat er verstandige keuzes gemaakt zijn die goed toegelicht zijn.”

“Is die harde lockdown in andere landen echt zoveel anders van wat wij hier doen?
Frits Rosendaal, hoofd klinische epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum

Ook in omliggende landen wordt de overheid geadviseerd door experts. Toch komen ze daar tot andere maatregelen in de bestrijding van het virus. Hoe zit dat? “Er worden niet alleen medische, maar ook andere belangen meegewogen”, zegt Rosendaal. “Dat maakt maatregelen in ons land of daar niet per se fout.”

“Ook vraag ik mij af of de maatregelen echt zoveel anders zijn. Is een harde lockdown bijvoorbeeld echt zoveel anders van wat wij hier nu doen? Hier zijn de straten en treinen ook leeg.”

‘Geen doel op zich’

Groepsimmuniteit, waar Rutte gisteravond de nadruk op legde, is bovendien een fenomeen dat op natuurlijke wijze ontstaat bij virus uitbraken, doordat het virus net zo lang in de populatie rond gaat totdat het vereiste niveau van bescherming is bereikt. Dat staat los van beleid.

Groepsimmuniteit is niet een doel op zich, zegt viroloog Raoul de Groot van de Universiteit Utrecht. “De kern van het beleid is het gecontroleerd laten verlopen van de uitbraak om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk ernstig ziek worden en het beroep op noodzakelijke intensieve medische zorg groter wordt dan de ziekenhuizen aankunnen. Groepsimmuniteit ontstaat op termijn doordat op zeker moment zoveel mensen de infectie hebben doorgemaakt en afweer tegen het virus hebben opgebouwd, dat het virus zich niet langer vrijelijk kan verspreiden.”

“Uiteindelijk is groepsimmuniteit het enige waarmee je de uitbraak eronder gaat krijgen”, zegt Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie aan het Amsterdam UMC. “Maar het Nederlandse beleid is niet gericht op het actief bevorderen van groepsimmuniteit. Het gaat erom de verspreiding van het virus onder controle te houden. Zodat de zorg het aankan. Wij kiezen een middenweg. En we zullen pas achteraf weten of dat de juiste keuze was.”

‘Wennen aan dit leven’

De komende tijd raken veel mensen in ons land besmet met het coronavirus, was ook een boodschap van Rutte. Het virus laten verdwijnen kan niet, zeker nu er nog geen vaccin is. De komende weken loopt het aantal besmettingen ook nog hard op, denkt Frits Rosendaal van het LUMC. “De maatregelen zijn niet voor niets tot 6 april van toepassing, want er is sprake van twee weken incubatietijd. Het effect van de maatregelen die nu genomen worden ga je dus pas rond die tijd zien.” Daarom moeten we de komende tijd wennen aan hoe het leven nu is, zegt de epidemioloog.

“Je moet ervoor zorgen dat het virus niet opnieuw opkomt”, zegt Rosendaal. “Na 6 april kunnen we niet het normale leven opeens weer oppakken, want dan verspreidt je het virus wederom snel. Veel van de maatregelen die nu genomen worden zullen daarom nog wel een tijd aanhouden. Ik denk in ieder geval tot de zomer.”

Bron: NOS

7 reacties

  1. Kiko Lock down.
    We hebben niks op deze afgesloten klip.

    Paniek om niks.
    Iets wat normaal altyd voorkomt wordt nu specifiek getest bij patienten die toch al ziek zijn.
    Ja dan ga je het ook vinden ook.
    Als we nu de hele bevolking testen dan zal je zien dat rond de 15% al in aanraking is geweest met een type corona virus. elk jaar.
    Omdat dat altijd al onderdeel uit maakt van het griep pakket van 100 plus virussen. En die veranderen elk jaar.
    He is niet eens zeker dat het italie virus gelijk is aan het china virus.
    Zelfs die test is niet bewezen wat het nu precies test.
    Het is een ongeteste test. Je test misschien wel een hele groep virussen Dia altyd voorkomen.
    Maar de schade die we nu maken is buiten proportioneel.
    En we zitten op een afgesloten klip met nog 2 gevallen die ook afgesloten zitten.
    Open die scholen laat alles weer normaal worden en ga gewoon werken.

    De engelse vesie van Dr. Wolfgang Wodarg
    https://youtu.be/TLiputnTdeg

    En een usa versie de zelfde boodschap.
    https://youtu.be/ckgE3yhXMLU
    App dat rond op facebook etc

  2. Het viel me gisterenavond rond 1800 op hoe onzorgvuldig men de afstand hanteerde ik reed over de Caracasbaaiweg ri huis en zag op het terras van het nieuwe restaurant bij de Eden Mall (het Steakhouse) mensen doodgemoedereerd aan de borrel en de maaltijd. En overal groepjes mensen.
    Kortom men doet maar. Uiterst vreemd.

  3. Wat een drama queens, de drie J’s hier beneden.

    De al zo fragiele economie volledig lam leggen voor 1 dode door Corona terwijl we aan veel meer doden door andere oorzaken helemaal niets doen.

  4. Joep Meloen, ontzettend eens met je verhaal, ze komen hier nog op terug.
    Ik zei 3 weken geleden dat de scholen dicht zouden gaan, mensen hebben me uitgelachen letterlijk. Nou ik zie nu niemand lachen hoor.
    Je speelt met levens dat is wat Italiaanse vrienden ook vinden en ook, ze komen hierop terug.

  5. Wat een complete onzin deze info.
    Maar ik doe niet mee aan jullie experiment.
    Heel Europa is in lock down, cina is in betere staat erdoor maar neeee wij Nederlanders met deze arrogantie zullen het beter doen?
    Luister debat Wilders gisteren. Slimme man gewoon. Ik kom uit Italië, spreek met artsen en economen etc etc niemand raad ons dit aan!!

  6. Volgende week gaat Nederland op slot. Tekort aan mondkapjes en andere hulpmiddelen die niet op tijd geleverd kunnen worden. Beademings apparatuur van defensie in het buitenland voor een service beurt.
    Waar andere landen radicaal zeggen van op slot, bewandelt Rutte het traject van gelijdelijkheid. Vertrouwende op de medewerking van de bevolking middels vrijwilligheid. Alleen die vrijwilligheid is niet aan een Nederlander besteed. Nu veel mensen gevraagd wordt thuis te blijven, gaan ze nu met zijn allen naar de bouwmarkt om klusspullen te kopen, naar de supermarkt om te hamsteren. Gelukkig zijn er ook winkel ketens die uit zich zelf al de deuren hebben gesloten. Dus Rutte zal volgende week afkondigen dat Nederland helemaal op slot gaat en dat alleen essentiële winkels en bedrijven open mogen blijven.

  7. Ik heb zo het vermoeden dat ze over een week wel anders gaan piepen in Nederland en dan gaat het land alsnog in lockdown.
    Daar kun je de klok op gelijk zetten en wel op het moment dat er Italiaanse toestanden in de ziekenhuizen gaan ontstaan en die gaan hoe dan ook ontstaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties