28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NOS | Curaçao weet zich geen raad met zijn enige vluchteling

HomeMediaNOS | Curaçao weet zich geen raad met zijn enige vluchteling

Door Dick Drayer

Aktham Abu Fakher-Syrische vluchteling uit Venezuela | Foto Persbureau Curacao
Aktham Abu Fakher, de Syrische vluchteling uit Venezuela |  Persbureau Curacao

Welgeteld één vluchteling meldde zich dit jaar op Curaçao bij de vreemdelingenpolitie, maar het eiland weet zich er geen raad mee. Door het ontbreken van asielwetgeving worden mensen zonder papieren in de gevangenis gegooid.

Ook als je een vluchteling uit Syrië bent. Het overkwam de 26-jarige Aktham Abu Fakher.

Twee maanden en vijf dagen zat hij in de barakken van de voormalige Bon Futuro-gevangenis in Willemstad. Niemand zocht hem daar op, niemand hoorde zijn verhaal aan. Zelfs het Rode Kruis liet hem links liggen.

In elkaar geslagen

Toen twee andere vreemdelingen in elkaar werden geslagen en hij foto’s van de slachtoffers wist te maken en door te sturen, werd hij op vrije voeten gesteld. Niet in de opvang of de zorg van een instantie, maar gewoon op straat. Zonder papieren, zonder verblijfstitel, overgeleverd aan de goedheid van bezorgde burgers.

De islamitische gemeenschap op Curaçao ontfermde zich over Aktham. Die is zelf geen moslim maar een druus, een kleine religieuze gemeenschap in Syrië, die geen steun meer heeft van het bewind van president Assad. Aktham werd in Syrië gearresteerd en vrijgelaten. Toen vluchtte hij naar Libanon.

Een gevaarlijke bootreis naar Griekenland of Italië zag hij niet zitten. Bovendien had hij wat geld. In Beiroet is het makkelijk om snel een visum te krijgen voor Brazilië. Maar opvang is er daar niet en werk krijgen is erg moeilijk. Aktham besloot naar Venezuela te gaan, maar kwam daar dezelfde problemen tegen.

Op het strand gedumpt

Bovendien is de Arabische gemeenschap van dat land de regering in Damascus goedgezind, waardoor Aktham zich niet veilig voelde. Hij wilde bij nader inzien toch naar Europa en meldde zich bij de ambassade van Nederland in de Venezolaanse hoofdstad Caracas voor politiek asiel.

Daar kreeg hij te horen dat asielzoekers alleen een aanvraag kunnen doen op Nederlands grondgebied. Aktham kende de structuur van het Koninkrijk niet en dacht dat Curaçao hem in dat geval kon helpen. Via een mensenhandelaar werd hij voor 1000 euro op het strand van Willemstad gedumpt.

Vast op Curaçao

Daar bleek al snel dat niemand weet wat je met een vluchteling doet die asiel aanvraagt. De vreemdelingenpolitie dreigde Aktham terug te sturen naar Syrië. Maar dat moet via Amsterdam en dat gaat dus niet zomaar.

Aktham wil zijn plannen nu doorzetten, maar is afhankelijk van een meewerkende Curaçaose overheid en een welwillende Nederlandse immigratiedienst. De laatste weet bij navraag van niets, de eerste laat al twee weken niets van zich horen. Aktham zit vast op Curaçao.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties