28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

NOS | Curaçao kan geen coronapatiënten meer opnemen, IC ligt helemaal vol

In februari werden op Curaçao de eerste mensen gevaccineerd | ANP

Op Curaçao komen er in zo’n snel tempo coronapatiënten bij dat het ziekenhuis ze niet meer kan opnemen. In de afgelopen 24 uur nam het aantal positieve gevallen met zo’n 500 toe. Niet eerder waren er dat zoveel.

In het gloednieuwe ziekenhuis op het eiland, het Curaçao Medical Centre (CMC), liggen nu 104 mensen met corona. Op de IC-afdeling zijn alle dertig plekken bezet. Normaal gesproken bedraagt de IC-capaciteit zestien bedden, maar die was al flink uitgebreid. Er is nog wel wat ruimte om mensen aan beademingsapparatuur te leggen, maar ook daar dreigt een tekort te ontstaan.

Woordvoerder Germaine Gibbs van het ziekenhuis noemt de situatie “heel alarmerend”. De ambulances rijden af en aan, zegt ze. “In een uur kwamen er vijf wagens met patiënten binnen.” Volgens de New York Times is Curaçao wereldwijd koploper als het gaat om coronabesmettingen, met 177 op de 100.000 inwoners. Ter vergelijking: in Nederland is het aantal nu 45 op 100.000 mensen.

Vraag naar vrijwilligers

Volgens correspondent Dick Drayer wordt alles op alles gezet om de patiënten te kunnen verplegen. Het oude Sint-Elisabeth Hospitaal, dat al was gesloten, is weer open om niet-covidzorg te bieden. Het CMC kan zich zo helemaal richten op de coronapatiënten. Verder zijn mensen op het eiland opgeroepen om zich als vrijwilliger te melden. Er is zowel behoefte aan medisch als aan niet-medisch personeel.

Ook Nederland is om extra zorgpersoneel gevraagd. De ziekenhuizen op Aruba en Bonaire is ook om hulp gevraagd, maar die zijn ook zwaar belast.

Om nieuwe besmettingen te voorkomen, worden aanvullende maatregelen genomen, zo zei Drayer in het NOS Radio 1 Journaal. De avondklok op het eiland wordt met ingang van morgen met twee uur vervoegd, van 21.00 uur naar 19.00 uur. Daardoor moeten ook essentiële winkels eerder dicht, al om 18.00 uur.

Minder ontheffingen

Verder wordt er gekeken naar het grote aantal ontheffingen voor de avondklok. Van de 160.000 inwoners van het eiland hebben er nu 30.000 een ontheffing aangevraagd om tijdens de avondklok toch buiten te zijn.

Dat het aantal besmettingen zo snel toeneemt, komt volgens Drayer door een samenloop van omstandigheden. Belangrijk is volgens artsen en epidemiologen de opmars van de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus. In meer dan 90 procent van de nieuwe gevallen gaat het om die variant. De verkiezingen van twee weken geleden hebben ook niet geholpen. “Die worden gezien als superspread event.”

Daarnaast gaan Curaçaoënaars graag en veel bij elkaar op bezoek. “Ze zijn sterk gehecht aan hun familie. Als je door de avondklok niet om 21.00 uur langs kan gaan, dan ga je gewoon twee uurtjes eerder”, aldus Dick Drayer.

Bron: NOS

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. ‘Daarnaast gaan Curaçaoënaars graag en veel bij elkaar op bezoek. “Ze zijn sterk gehecht aan hun familie.’

    Inderdaad: Kenneth Gijsbertha en dochter Vanessa Gijsbertha.

    Giselle Mc Williams en dochter Chanelle McWilliams.

    Lola Leito (PAR) en haar familie tot op de 8e graad.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...