Curaçao, Aruba en Sint-Maarten willen best hervormen, maar niet zo snel als het kabinet vraagt. Het tempo dat Nederland eist in ruil voor hulp is te hoog, zeiden de gevolmachtigde ministers van de Caribische landen van het Koninkrijk na overleg met het kabinet.
Ze vinden daarbij dat er meer gekeken moet worden naar de lokale omstandigheden. “Er wordt geen rekening gehouden met de verschillen. Daar hebben wij moeite mee”, zei Guillfred Besaril van Aruba. “De situatie op Sint-Maarten is na de verwoestende orkaan totaal anders dan op Curaçao.”
De eilanden kampen met economische problemen doordat de toerismesector volledig tot stilstand is gekomen door de coronacrisis. Ze hebben de afgelopen tijd al twee steunpakketten gekregen en er wordt nu onderhandeld over een derde pakket.
Volgens staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties is ongeveer 350 miljoen euro uitgegeven. Uiteindelijk kan het volgens hem “oplopen richting de miljard euro”.
Spookambtenaren
Wat de hervormingen precies inhouden, is voor de gevolmachtigde ministers nog onduidelijk, zei Rene Violenus van Sint-Maarten. “We hebben geen documenten ontvangen om inzicht te krijgen.”
Maar bronnen melden aan Nieuwsuur dat een van de eisen is dat er een apart bestuursorgaan komt op de eilanden die het geld verdeelt en bekijkt of er aan de nieuwe en eerdere voorwaarden is voldaan.
In Den Haag zou men zich bijvoorbeeld ergeren aan ‘spookambtenaren’. Nieuwe regeringen zouden te vaak vertrouwelingen op posities zetten en die worden vervolgens niet ontslagen, maar zouden ook niet veel werk hebben te doen. Een voorwaarde voor de leningen is daarom ook dat er verder gesnoeid wordt in het ambtenarenapparaat.
Geen giften
Een andere eis zou ook zijn dat er naar pensioenuitgaven wordt gekeken. Bovendien zouden de eilanden meer maatregelen moeten nemen tegen corruptie. Zo heeft Sint-Maarten bijvoorbeeld wetgeving op de plank liggen voor strengere integriteitsregels en het kabinet wil dat die nu wordt ingevoerd.
Omdat de gevolmachtigde ministers de eisen nog niet officieel hebben gehoord, hebben ze er nog geen reactie op. “Wij zijn niet tegen hervormingen, wij hebben ze ons zelf opgelegd”, zei Anthony Begina van Curaçao. Hij benadrukt dat er niet de menskracht is op de eilanden om op korte termijn bezuinigingen door te voeren. De mensen die dat zouden moeten doen, zijn nog druk bezig met de bestrijding van de coronacrisis.
Volgende week vrijdag moet de knoop over het steunpakket worden doorgehakt op een extra ingelaste Rijksministerraad. “Wij vragen niet om giften”, benadrukte Begina. “Alleen om leningen die wij alleen van Nederland kunnen krijgen.”
Eisen tweede pakket
Voor het tweede steunpakket had Nederland gevraagd dat ministers en Statenleden op de drie eilanden een kwart van hun pakket aan arbeidsvoorwaarden inleveren. Van ambtenaren en bestuurders van overheidsbedrijven werd 12,5 procent korting verlangd.
Op Curaçao braken eind vorige maand rellen uit, nadat vuilnismannen te horen hadden gekregen dat een aantal van hen zou worden ontslagen, omdat er geen geld meer was om ze te betalen.
Bron; NOS
Misschien in 2095 dat ze wat willen doen
Ja, het gaat ze te snel… Laten we het vooral typisch curaçaos poco poco doen dan weten we over een jaartje niet meer waar het nu eigenlijk over ging en gaan we weer over tot de orde van de dag, wel gesubsidieerd natuurlijk…
die foto zegt meer dan alle woorden: 2 volgevreten dikzakken die zich totaal niet druk maken dat een groot deel van de eilanden nu aan het verhongeren is
Schaamteloos , echt .
De heer Wilders zei ooit zet ze op de marktplaats .
Dit zal niet in dank worden afgenomen .
Schaamteloos zijn ze , ze prediken allemaal voor hun eigen parochie .
Nos bon yunan di tera.
Vreemd , heel vreemd .
Knops: okay het moet langzamer. Zo goed?
Bergita: nee langzamer.
Knops: zo langzaam dan?
Bergita: nog langzamer.
Knops: maar Dan verandert er niets,
Bergita; en dat gaat eigenlijk nog te snel voor ons, maar wij tonen onze goede wil. Dus dit tempo is acceptabel.
Knops; maar hoelang denkt u dan aanspraak te moeten maken op noodhulp?
Bergita; wij vinden noodhulp een verkeerde omschrijving, zie het maar als restitutie en we denken aan een generatie of 4. Daarna moet het wel klaar zijn. We verwachten dat de bevolking dan met 90% is verminderd door emigratie en natuurlijke oorzaken. De overblijvers zijn dan de bekende families en hun vassalen die kunnen dan wel leven van gaming, banking en andere internationale witwas praktijken en hebben we de restitutie niet meer nodig.
Elke spookambtenaar is er 1 te veel, maar om van die ongeveer 20 (?) die er nog zijn een belangrijk punt te maken? Wellicht doelt men op St. Maarten. Hetzelfde geldt voor Begina die het heeft over “druk met bestrijden Corona”. Welke Corona? Er is hier zo goed als niets aan de hand en de 50 Amerikanen ‘medici’ die hier zo nodig heen moesten zitten nog steeds duimen te draaien (en een biertje te drinken?) bij het zwembad. Aan het werk heren. En ambtenaren; wees solidair en lever ook wat in. Die 12,5% bruto is nog geen 10% netto. Als jullie ruim 90% van het salaris kunnen krijgen is dat nog altijd vele vele malen beter dan die duizenden (!) die nu niets of vrijwel niets kunnen verdienen; they lost their job! Om over voedselpakketten maar niet te praten.
Er zijn zat spookambtenaren en niets nutten zoals begina dus hoezo is er geen mankracht? Begina kom van je dikke reet af en kom zelf met voorstellen ipv ieder bezuinig voorstel van Nederland af te wijzen.
Is 30 jaar een miljoen per jaar voor Philip Martis (SVB) niet lang genoeg?