28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS: Asjes heeft moeizame band met democratische instituties

HomeMediaNOS: Asjes heeft moeizame band met democratische instituties
Asjes heeft moeizame band met democratische instituties
Asjes heeft moeizame band met democratische instituties

WILLEMSTAD – De premier van Curaçao, Ivar Asjes heeft opnieuw laten weten niet gediend te zijn van kritische pers.

In de wekelijkse persconferentie van de ministerraad in Willemstad stuurde hij journalist Yves Cooper weg en verbood hem de komende twee weken nog een voet te zetten in het regeringscentrum van Fort Amsterdam.

Op de persconferentie ontvouwde premier Asjes de plannen van de regering om aan Nation Building te werken.
Curaçao is sinds oktober 2010 een zelfstandig land binnen het Koninkrijk.
Cooper zag daarin aanleiding om te vragen of de regering wellicht bezig was met het bouwen van luchtkastelen, terwijl de criminaliteit het land in de greep heeft en de economie stagneert.

Een mooi weer verhaal?” vroeg de journalist.
Daarop reageerde de premier geïrriteerd en zei dat hij niet gediend was van de offensieve manier van vragen stellen. “U dient de zaal nu te verlaten en kom over twee weken maar terug”, beet Asjes Cooper toe.

Ivar Asjes heeft een bedenkelijke reputatie waar het aankomt op respect voor democratische waarden en normen.
Iedereen op Curaçao herinnert zich de centrale rol die hij in 2012 speelde tijdens de val van het kabinet Schotte.
Die diende zijn ontslag in nadat hij zijn meerderheidssteun in het parlement verloor, maar wilde demissionair aanblijven tot aan de nieuwe verkiezingen.
De nieuwe meerderheid van het parlement kon dat formeel niet beletten, omdat Asjes als voorzitter van de Staten weigerde het parlement opnieuw bijeen te roepen.
De hele poppenkast eindigde uiteindelijk in de ‘coup’ van Gerrit Schotte die het regeringscentrum bezette en weigerde plaats te maken voor een interim-kabinet.
Curaçao ging toen door het oog van een constitutionele crisis, omdat enige tijd niet duidelijk was aan welke kant de politie in deze affaire stond.

De verkiezing in oktober 2012 werd gewonnen door Helmin Wiels, die afstand deed van Schotte en een zakenkabinet installeerde.
Het vertrouwen in zijn eigen mensen was na twee jaar Schotte tot een dieptepunt beland.
Wiels was zo rigoureus in het afschieten van de voormalige premier, dat hij in het zakenkabinet een premier koos uit PAR huize (!): Daniel Hodge.
Alsof Rutte vraagt het VVD/PvdA-kabinet zes maanden te laten leiden door SP-er Emile Roemer; ‘om zaken op orde te stellen’.

De moord op Wiels, 5 mei 2013,  leidde tot een machtstijd binnen Pueblo Soberano, de partij van de vermoorde politicus.
Binnen een maand had Ivar Asjes alle getrouwe volgelingen van Wiels de partij uitgezet en werd zelf premier.
Wiels zou dat zelf zo hebben gewild, volgens Asjes en het stond ook allemaal in een brief die op 24 april 2013 aan de formateur was verstuurd.
Een brief die niemand tot op heden heeft gezien en door de formateur toen als vertrouwelijk is bestempeld.

Brief:

Brief 24 April 2013 Helmin Wiels – Opvolger

Op 13 november 2013 liet Asjes zich opnieuw zien hoe hij denkt over democratie en persvrijheid. In een persconferentie naar aanleiding van de CV-misleidingen van gevolmachtigd minister Marvelyne Wiels (zij zou een hoge leidende baan hebben gehad bij ABN-AMRO en een Masterstitel hebben) liet hij weten dat hij niet gediend was van dit soort riooljournalistiek van Europees Nederlandse journalisten.
Op de vraag hoe onderzoeksjournalistiek dan bedreven moest worden, beet hij de journalist toe dat hij geen onderzoek moet doen.
In een apart parlementsdebat in december viel Asjes de journalist persoonlijk aan.

Het Antilliaans Dagblad schreef een dag later:

Het is onacceptabel dat de Staten zich als decor hiervoor laten misbruiken om deze journalist/media publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Behalve dat dit de wereld op z’n kop is, gaat hier een kennelijk bewust bedoelde boodschap van intimidatie en dreiging vanuit. Het is gevaarlijk indien een staatsorgaan als niets minder dan het parlement schijnbaar openlijk instemt met het door sommige regeerders en volksvertegenwoordigers vertrappen van de fundamentele rechten van meningsuiting en persvrijheid’.

De Papiamentstalige media zweeg destijds in alle talen.
Zoals het gisteren – op één journalist na – ook zweeg en gewoon bleef zitten, toen Cooper naar buiten werd begeleid.
Het kan zijn dat iedereen werd overvallen door het gedrag van de minister-president en daardoor niet adequaat reageerde.
De pers kan die omissie echter ruimschoots rechtzetten door aanstaande donderdag, bij de volgende persconferentie van Ivar Asjes, massaal voor de deur van Fort Amsterdam te blijven staan.
Op de plek waar Cooper werd  verbannen.
Ivar Asjes en Yves Cooper clashen tijdens de persconferentie (Papiaments)

—–

Naschrift:
Ivar Asjes is niet de enige premier die een journalist liever buiten ziet staan. ook Myrna Godett probeerde dat in 2004.
Amigoe-journalist Marjo Nederlof werd haar de toegang ontzegd.
Na een kortgeding werd Godett bevolen ‘om journalisten toe laten tot alle persconferenties, gehouden door of vanwege het Land, in het bijzonder die welke worden belegd door de Minister-President, en in staat te stellen hun (haar) werk op een normale manier uit te voeren, een en ander op dezelfde voet als de journalisten van de andere nieuwsmedia’.

Het vonnis is hier te lezen

Bron: NOS.nl

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Men is de tijd vergeten toen Asjes min van tourisme was en ongebrijdeld op kosten van het volk diens creditcard gebruikte.
    Jammer dat op enkele na de onderzoeks pers bang is voor dit grote omhoog gevallen kind de MP

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties