Jan Meeus

Logo van het korps politie van Curacao. Foto Vincent Jannink / ANP
Cocaïneroof Bij een onderzoek naar drugsroof op de Antillen is een voormalig agent aangehouden. Hij zou slechts het topje van de ijsberg zijn.
Een voormalig politie-agent uit Curaçao is eind januari van dit jaar in Nederland aangehouden op verdenking van een drugsroof uit een politiebureau op Curaçao in 2018. Naast de voormalig agent is in Nederland nog een tweede verdachte aangehouden.
De twee worden beschuldigd van betrokkenheid bij de diefstal van een partij in beslag genomen cocaïne die een handelswaarde vertegenwoordigt van 10 tot 15 miljoen euro. De autoriteiten van Curaçao hebben Nederland om hun overlevering gevraagd. Die procedure loopt op dit moment.
Volgens goed geïnformeerde bronnen zijn tijdens het lopende onderzoek aanwijzingen gevonden dat de corruptie binnen de politie op Curaçao dieper zit. Twee anonieme getuigen hebben tegen de onderzoeksrechter verklaard dat een aantal hooggeplaatste politiefunctionarissen betrokken is bij drugscriminaliteit en mogelijk ook betrokken is bij de grote drugsroof. Het zou onder meer gaan om leden van het arrestatieteam op Curaçao. Voor zover bekend zijn deze mannen nog niet officieel in staat van beschuldiging gesteld.
De oud-politieagent die nu is aangehouden, een 33-jarige man, heeft in 2019 ook al vastgezeten, maar is toen niet vervolgd. Het onderzoek is in 2020 heropend naar aanleiding van tips en anonieme getuigenissen. Dat leidde in 2021 tot de aanhouding van zes verdachten op de Antillen. Van hen zitten er nog altijd drie vast.
De diefstal vond plaats in de nacht van 13 op 14 oktober 2018 bij een politiebureau in Willemstad en staat in Curaçao bekend als de ‘Grote Drugsroof’. In de kluis lagen naast 530 kilo cocaïne, bijna tweeduizend xtc-pillen, 15 kilo hasj en wiet en 30 wietplanten, blijkt uit een proces-verbaal dat na de roof is opgemaakt. De drugs waren tussen eind augustus en eind september 2018 in beslag genomen.
Indertijd bestond het vermoeden dat de verdachte politieman is gedwongen om de in beslag genomen drugs terug te halen door een inmiddels overleden Antilliaanse drugssmokkelaar. Door een fout zou de kustwacht een partij van ruim 200 kilo cocaïne hebben onderschept waarover met politieagenten afspraken waren gemaakt om die door te laten. De politieman zou voor die fout verantwoordelijk zijn gehouden en zijn gedwongen de drugs terug te halen. In de speciale drugskluis van de politie op Curaçao die is opgebroken lag veel meer dan alleen die partij. Een jaar na de inbraak heeft de agent de politie verlaten en is hij naar Nederland verhuisd. Bij onderzoek naar zijn rol bij de drugshandel is ook gebruikgemaakt van resultaten van in Nederland uitgevoerd politie-onderzoek.
Kustwacht
Volgens goed geïnformeerde bronnen speelt een aantal anonieme getuigen een belangrijke rol bij de heropening van het onderzoek. Deze anonieme getuigen hebben onder andere verklaard dat de 33-jarige politieagent klemzat en vanwege schulden zou zijn afgeperst door leden van de cocaïnemaffia op Curaçao.
Saillant is dat de getuigen verklaren dat drugscriminelen via hun corrupte contacten informatie toegespeeld zouden krijgen over de werkwijze van „de kustwacht”. De Kustwacht in het Caribisch gebied valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Defensie. De Kustwacht is al jaren betrokken bij de bestrijding van drugssmokkel naar en van de Antillen en werkt daarbij samen met de Amerikaanse marine.
In 2019 werd 12 kilo cocaïne aangetroffen op een marineschip dat terugkwam van een missie in het Caribisch gebied, waarvoor een verdachte militair is aangehouden. In 2019 en 2021 zijn twee groepen militairen aangehouden op verdenking van bezit en gebruik van cocaïne.
Bron: NRC Handelsblad
Ruim drie jaren voordat eindelijk met de vinger in de juiste richting gewezen kan worden. De reputatie van het korps en het geschonden vertrouwen van de burger bungelden al even zo lang aan een zijden draadje. Is dit een offerschaap of wordt er nu schoon schip gemaakt zodat de integere leden van het korps gezuiverd van de onterechte blaam weer geaccepteerd worden door de gemeenschap?
Snijden in eigen vlees is pijnlijk, hoezeer de noodzaak zich daartoe opdringt.
Wat macht en hebzucht van hoeders en dienaren van de samenleving kunnen maken.
Het is een ingang om een onderzoek te starten.
Natuurlijk was het een interne kraak.
Maar dan zijn er een stuk minder verdachten en zou het onderzoek redelijk snel af gerond zijn.
Dat het zolang geduurd heeft betekend dat het onderzoek meerdere malen gefuseerd en de verkeerde kant is opgestuurd.
Wat betekent dat er verschillende rotte appels in de korpsleiding zitten.
En dan nog zijn zowel politiek als politie verontwaardigd dat de Kustwacht leiding niet altijd alle info met hen wil delen.