34 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NTR | Mensenrechten, sociale gelijkheid; nieuwe staatssecretaris wil meer dan alleen goede financiën voor de eilanden

HomeLandenArubaNTR | Mensenrechten, sociale gelijkheid; nieuwe staatssecretaris wil meer dan alleen goede...
Staatsecretaris Alexandra van Huffelen in gesprek met Milieu-activiste Anouk Balentin en andere Parkietenbosbewoners

ORANJESTAD – “Ik zou Parkietenbos niet zo opgaan om te gaan kijken, er ligt ook radioactief afval en asbest”, krijgt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (koninkrijksrelaties) van bezorgde burgers te horen die tegen de afvalberg strijden. Ze zijn heel blij dat er eindelijk een Nederlandse bewindspersoon naar hen luistert.

Het bezoek is op de valreep aan haar overvolle programma toegevoegd. Daardoor krijgt ook de bekende Arubaanse dumpactivist Anouk Balentina alsnog de kans om een Nederlandse bewindspersoon te interesseren voor deze ‘jarenlange schending van mensenrechten in het Koninkrijk waar niemand iets aan doet’.

“Ik hoorde het pas een paar uur van te voren, moest nog snel oppas voor mijn kinderen regelen. Maar ik ben zo blij. Dit geeft mij zoveel energie om door te blijven gaan”, zegt Balentina. Ze was eerder nog ‘diep teleurgesteld’ toen bleek dat zij niet een van de burgers zou worden met wie Van Huffelen op haar kennismakingsronde langs de eilanden ging praten.

Een dag voor haar komst stuurde Balentina nog een open brief naar de media:

“Ik wil u hartelijk danken want uw komst zorgt voor activiteit zijdens onze bestuurders. Want opeens komen allerlei mensen en instanties in actie om te zorgen dat de buitenkant van Parkietenbos er piekfijn uitziet. (…) En daarom ben ik vandaag nu u hier bent en langs komt rijden blij, heel blij, want dan hebben buurtbewoners ook een dagje rust. Geen stank, geen giftige stoffen om in te ademen. Eindelijk een dagje met schone lucht.”

Een dag voor het bezoek van Van Huffelen, maakt de Arubaanse milieuminister Ursell Arends een inspectierondje op Parkietenbos.
Vlak voor het bezoek van Van Huffelen staan er ineens containers die het zicht op Parkietenbos blokkeren.

Of die brief de staatssecretaris over de streep trok om toch met haar te gaan praten, blijft in het midden. Wél is Van Huffelen de eerste Nederlandse bewindspersoon sinds lange tijd die Parkietenbos niet afdoet met ‘landsaangelegenheid’. Ofwel dat het een zaak is van de Arubaanse overheid waar het Koninkrijk/Nederland zich niet mee kan bemoeien.

Er is een andere geluid van haar te horen dan van voorgaande staatssecretarissen/ministers voor koninkrijksrelaties. Die stuurden vooral op een goed beheerd huishoudboekje om Aruba uit de rode cijfers te halen. Financiën blijft belangrijk, erkent Van Huffelen, maar ze laat duidelijk blijken dat er meer is waar ze zich hard voor wil maken. Vooral op gebied van mensenrechten en sociale ongelijkheid.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen op Aruba

“Zeker ga ik me daar hard voor maken en dat komt omdat ik het ongelooflijk belangrijk vind, hè? Onderwijs is belangrijk, het zorgen dat armoedeproblemen worden aangepakt. Want zonder dat kun je je land ook niet laten groeien en bloeien.” En tegen de burgers van Parkietenbos zegt ze: “Ik ga met de regering (van Aruba, red.) hiermee aan het werk. Ik denk dat het heel belangrijk is om dit probleem ook aan te gaan pakken.”

Elvis López van Ateliers’89 leidt Van Huffelen rond in het kunstcentrum. Het is behoorlijk vervallen. De staatssecretaris zegt zich ook hard te willen maken voor cultuur op de eilanden.

Elvis López van Ateliers’89 leidt Van Huffelen rond in het kunstcentrum. Het is behoorlijk vervallen. De staatssecretaris zegt zich ook hard te willen maken voor cultuur op de eilanden.

Van Huffelen zegt de lokale regeringen aan te spreken op de problemen, maar uiteindelijk vooral ‘in de samenwerking’ deze aan te willen pakken. En zoals afgesproken in het nieuwe coalitieakkoord, zegt ze, komen er ook grotere fondsen ter beschikking voor de Caribische landen. Wat burgers op de eilanden concreet en op korte termijn van de staatssecretaris kunnen verwachten?

“Het is nog vroeg hè. Ik ben aan het kennismaken. Maar voor een volgende keer denk ik dat ik daar zeker veel meer op zou willen inzetten. Heel concreet: vanuit Nederland komen er middelen voor het verduurzamen van de energievoorziening en het aanpakken van de armoedeproblematiek.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

8 reacties

 1. &jvVelzen
  Las in de Amigoe dat Alexandra v Huffelen een bevriende modeontwerper haar outfit heeft verzorgd.
  Niks mis mee, leuk.
  Ziet er in elk geval beter uit dan de gemiddelde hobbezak die we in de regering en Staten hebben, zowel men as wonen.

 2. Ben niet zeker waar van Huffelen haar leuk kleurige jurkjes heeft gekocht voor haar rondreisje naar Curacrim Aruba en St Maarten! maar heb het vermoeden op de zwarte markt in Beverwijk.

 3. Het belangrijkste wat op defensie in Nederland staat te gebeuren is de Afghanen die met de buitenlandse militairen gewerkt hebben te evacueren voordat de Taliban hen te pakken krijgt.

  Makkelijker gezegd dan gedaan… vooral met een niet bestaande defensie.

 4. Onderwijs is belangrijk, het zorgen dat armoedeproblemen worden aangepakt.

  En hoe gaat ze dat doen. Eilanden onder curatele stellen?

 5. @Lapas zegt: “…Deze Kajsa Ollongren weet amper het verschil tussen een korporaal en een sergeant…”

  Dat is ook niet belangrijk. Je moet weten wie de maarschalk is en waar de bommen staan. Ok, de spion is ook wel belangrijk.

 6. Claps.. zout in een wonde.
  Afghanistan is al decennia een verloren zaak. Russen Amerikanen Taliban Isis, Heroïne, opium en delfstoffen. Ik zie niemand zich druk maken over Nepal.
  Oorlog, als lid van internationale groepering gedwongen daar moeten gaan en dat ethisch doen kan niet. dat weet je ook best. Je bent slim genoeg daarvoor.

  Als of Curaçao goed omgaat met hun verleden, hun “Venezolanen”.
  Brion plein, stambeeld en het octogon huis van Bolivar … wat zegt dat.
  Dat we hypocriete egocentrische inhumane lafaards zijn.
  Tuurlijk ze komen economisch, maar we maken er maar al te graag gebruik van. Hoeren in snacks en Campo niet.
  Van Huffelen heeft daar niks mee te maken, dat weet je ook.

  De tijd zal leren wat Sra van Huffelen van Curaçao vindt dat lijkt me meer een issue.

 7. Er wordt niet voor niets gezegd dat het volk krijgt de regering die het verdient. Een goede vergelijking is als we naar Nederland kijken, daar stelt defensie niets meer voor, er is behoorlijk bezuinigd op defensie en de cadetten verkrachten en vernederen elkaar uit verveling.

  Nederland heeft de laatste 3 termijnen vrouwen op defensie benoemd en bij Jeanine Hennis-Plasschaert zijn zelfs doden gevallen. Ank Bijleveld ook een vrouw heeft het niet beter gedaan door haar konden Afghanen die met de Nederlanders hebben meegewerkt niet op tijd weg uit Afghanistan en intussen zijn sommigen al slachtoffer van de wraak van de Taliban geworden.

  Blijkbaar zal het wat met de Afghanen gebeurt Nederland aan haar reet roesten want nu is Kajsa Ollongren (een ramp op twee benen) als minister van Defensie benoemd. Deze Kajsa Ollongren weet amper het verschil tussen een korporaal en een sergeant.

  Het belangrijkste wat op defensie in Nederland staat te gebeuren is de Afghanen die met de buitenlandse militairen gewerkt hebben te evacueren voordat de Taliban hen te pakken krijgt.

  Met de benoeming van Kajsa Ollongren laat Nederland hun minachting voor het leven van deze Afghanen zien.

  De tijd zal leren wat Nederland met de benoeming van Van Huffelen van ons vindt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties