29 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Erop of eronder voor Serlimar

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Erop of eronder voor Serlimar

Oranjestad – De rechter moet volgende maand beslissen of de surseance van betaling van staatsbedrijf Serlimar wel of niet wordt verlengd. In de afgelopen maanden zijn betalingsregelingen getroffen, tarieven zijn aangepast en er zijn plannen om te verzelfstandigen.

,,Serlimar heeft bestaansrecht en ik hoop dat de rechter dat ook ziet”, zegt minister Ursell Arends (Raiz) van Natuur. Achter de schermen wordt hard gewerkt om het bedrijf te redden. Het is een belangrijke beslissing die het lot van dit staatsbedrijf zal bepalen.

In de plannen van Serlimar onderscheidt Arends drie dingen. Als eerste zijn er met de Belastingdienst afspraken gemaakt over een betalingsregeling. Het is in december 2021 gelukt om deze regeling te treffen. De minister legt uit dat Serlimar veel achterstallige betalingen aan het bedrijfsleven heeft en die moeten worden betaald. ,,Ondanks dat de financiële situatie van het Land Aruba slecht is, hebben we toch 2,5 miljoen florin in de begroting van 2022 voor Serlimar kunnen reserveren.” Dit geld is niet voldoende om de schuld te voldoen, maar het is beter dan niets, aldus Arends.
Om meer geld binnen te krijgen, heeft Serlimar als tweede punt van aanpak de commerciële tarieven verhoogd. Daardoor komen er meer inkomsten binnen en het bedrijf heeft dit hard nodig. Arends zegt hierover: ,,In het verleden werd structureel meer geld uitgegeven dan dat er aan inkomsten binnenkwam. Op die manier zaken doen heeft slechts één doel: een bedrijf stukmaken. En dat willen we niet.” Vanaf 1 februari kost 1 container 28 florin en voor 2 containers wordt 38 florin betaald. Voorheen was het tarief 25 florin.

Het administratiesysteem om rekeningen te versturen, werkte in het verleden ook niet. Dit heeft eveneens voor financiële schade gezorgd. Serlimar investeert nu in nieuwe technologie met een betere administratie, zodat rekeningen op tijd worden gestuurd. Door deze efficiencyslag betalen klanten voor de dienstverlening die ze daadwerkelijk hebben gehad.

Arends laat ook weten dat het staatsbedrijf minder afhankelijk moet worden van de regering. Met andere woorden, Serlimar moet verzelfstandigen. De minister erkent dat, voordat dit zo ver is, er eerst intern zal moeten worden gereorganiseerd. Minister Arends wil het doel en de taken van Serlimar aanpassen. ,,De belangrijkste taak van Serlimar is het ophalen van afval. Daar is het bedrijf goed in.

Op het gebied van afvalscheiding wil de minister naar een andere vorm zoeken. Het doel is om tot een nationale aanpak van afvalscheiding te komen. Om dit te bereiken, is de regering bezig met zogeheten waste streams-projecten om het afval scheiden te moderniseren. Voor de private sector is hierin een belangrijke rol weggelegd. Arends weet dat de wetgeving dan ook zal moeten worden aangepast.

Vooralsnog moet Arends, die in dit kabinet Wever-Croes II voor het eerst minister is, afwachten wat de beslissing van de rechter wordt. De minister heeft ervaren hoe Serlimar is gebruikt en misbruikt voor politieke doeleinden. ,,Dat heeft tot de huidige situatie geleid dat het bedrijf bijna failliet is gegaan. Nu is het probleem verschoven naar de werknemers, wiens inkomen in het geding is.” De minister heeft er vertrouwen in dat de rechter zal zien welke inspanningen tot nu toe zijn geleverd om Serlimar vooruit te helpen. ,,Iedereen zal begrijpen dat een bedrijf niet gratis kan werken en dat er stappen moeten worden gezet om vooruit te komen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties