30 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | Nederlandse regering moet besluiten over Tula

HomeNieuwsKunst en CultuurParadiseFM | Nederlandse regering moet besluiten over Tula
Volgens AD heeft de commissie voor binnenlandse zaken dat vorige week besloten | Persbureau Curacao

Premier Rutte en Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken moeten uiterlijk 11 maart laten weten hoe ze denken over rehabilitatie van verzetsstrijder Tula.

Volgens het Antiliaans Dagblad heeft de commissie voor binnenlandse zaken dat vorige week besloten. In oktober 2019 heeft het platform voor slavernij en slavernij erfenis (Plataforma Sklabitut i Herensha di Sklabitut) een rehabilitatieverzoek gedaan, maar heeft hier nooit antwoord op gekregen. Ook de herinneringsbrief van juni 2020 bleef onbeantwoord.

Bron: ParadiseFM

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

  1. @loes, Slavernij en kleur is een industrie geworden waar vooral mensen met voorouders uit africa veel geld kunnen verdienen. Vooral inspelen op schuldgevoel werkt erg goed in landen als Nederland. Vandaar dat we vooral praten over de transatlantische slavernij en niet over slavernij in andere landen of hedendaagse slavernij want daar is geen geld mee te verdienen.

  2. Ik denk dat de definitie van Slavernij een keer ontkoppeld moet worden van kleur. als of het in die tyd zo goed was voor al die anderen.
    Want als je in een periode 50 jaar tijd 180 miljoen in 2 oorlogen over de kling kan jagen door ze te dwingen tegen elkaar te vechten dan is de kleur slavernij niks. Dat is veel meer dan alle kleur slavernij verplaatsingen bij elkaar.
    Nu nog steeds kijk naar de arbeidsomstandigheden van velen. In India en Pakistan. In zuid Amerika.
    De miljoenen slachtoffers van Vietnam en Korea.
    De miljoenen slachtoffers van China. 60 miljoen in 10 jaar aan honger.
    De kleur slavernij heeft de naam maar als je goed kijkt was dat niks ten opzichte van al dat andere leed.
    Het begint een zielig dogma te worden.
    Dat racisme en slavernij bruin of zwart is.
    Het is de mens. Niet kleur.

  3. Ik begreep dat Nederland pas gaat antwoorden wanneer PSC haar naam ook in ere is hersteld en het beeld van Stuyvesant weer terug op haar plek komt.

  4. Slavernij was iets verschrikkelijks.
    Maar Tula, was aangeraden om op Fòrti het gesprek aan te gaan over betere leefomstandigheden, maaltijden, vrije dagen.
    Hij koos er voor om de fysieke strijd aan te gaan.
    Vergiftigen van waterputten, brandstichting, spoor van vernieling achtrr zich latend, en grove mensenrechtenschennis van huisleraar Sabel.

    Net als het protest in 69, het dialoog werd maar mondjesmaat opgezocht en al gauw mondde het protest uit in een plunderend en vernielend drankgelach, waarbij de historische binnenstad en veel winkels waar honderden mensen werkten, het moesten ontgelden

    En nog steeds gapen er gaten in de binnenstad.

  5. @ Drekkie, wees maar niet bang, het zal niet lang meer duren of het NARRENSCHIP “zie schilderij het narrenschip “meert aan op curacrim en zal weer snel uitvaren met de huidige MFK/PNP regering met in de mast verscholen kaptein Gerrit de Raaf om nooit meer wieder te zien op dit eiland.

  6. En nog steeds ge-eerd alszijnde een slaaf.
    Een vrije Fransman die aan de Sorbonne heeft gestudeerd en ergens nabij Knip heeft gewoond, maar bij niemand als slaaf stond ingeschreven. Als zwarte man die in de knoek verbleef moest hij wel een slaaf zijn geweest. Na een opstand in Haiti werd hij vervolgd, maar zag kans te vluchten. In Venezuela, na weer een te vroege opstand, werd hij nagezeten en wist te ontsnappen naar Curacao. Driemaal is scheepsrecht zei men toen ook, want de Nederlanders konden hem wel vangen na de mislukte opstand door hem georganiseerd en werd hij ter dood veroordeeld.
    Bijna 70 jaar na zijn dood werd de slavernij op Curacao verboden verklaard,1863. Bijna 160 jaar later en nog steeds voelen sommigen zich slaaf, die zijn nog steeds niet ge-emancipeerd. Arme Tula zal zich doodschamen in zijn graf dat zijn dood voor niets is geweest als de zwarten zich nog steeds niet vrij voelen onder een zwarte regering.

  7. Ik verwacht dat het vermoedelijk niet gaat lukken als het afhangt van enkele scribenten hier…..
    Maar we gaan het TOCH lekker proberen. Whuahauahahahaauahauahaaaaa….

  8. rehabilitatieverzoek? Hoezo, was ie zo aardig tegen de schoolmeester. Werd hij verkeerd begrepen. Had hij het zo niet bedoeld? om honderden mensen als kanonnenvlees te gebruiken. Droeg hij als enige geen wapen? wat nog steeds verboden is. Hij was natuurlijk nergens verantwoordelijk voor, want hier geldt dat “het mes heeft me gesneden”. I
    k zie het al helemaal voor me, straks rehabilitatie van Gerrit.S. Hij was zo zachtaardige man.

  9. in naam van de slavernij waar wij niets van hebben meegemaakt of gekregen moeten we heden de bevolking -regering of groep zo veel mogenlijk blijven melken in naam van ???? waarvan niemand meer in leven is,
    een verzets strijder – ik lach me rot.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties