31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ProMo uitgespeeld tegen Majestic

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ProMo uitgespeeld tegen Majestic

Willemstad – Stichting Pro Monumento (ProMo) krijgt geen extra tijd om verder te procederen tegen de bouw van Majestic Hotel & Residence in Punda. Nadat eerder het beroep al niet-ontvankelijk werd verklaard, vindt de rechter nu ook het verzet daartegen ongegrond.

Advocaat Achim Henriquez heeft namens ProMo een verzetschrift ingediend tegen de uitspraak van de rechter op 17 januari dit jaar waarin het beroep tegen de afgegeven bouwvergunning ongegrond werd verklaard. Het Gerecht in eerste aanleg oordeelt nu in het vonnis van 16 maart dat ProMo ‘in ieder geval over een deel van het dossier beschikte’ en op basis daarvan de ontbrekende gronden voor het beroep had kunnen inbrengen.

Daarbij had de stichting kunnen aanvoeren dat minister Charles Cooper van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) de gevraagde stukken niet heeft afgegeven.

De rechter merkt nadrukkelijk op dat minister Cooper de gevraagde bouwvergunning en bijbehorende stukken wél aan ProMo had moeten geven. De VVRP-minister verkeert in de ‘onjuiste veronderstelling dat hij niet bevoegd is’ die stukken ‘aan een ander dan de vergunninghouder ter hand te stellen’ en dat dit alleen zou mogen op het moment dat een beroepsprocedure in gang is gezet. Dat is niet juist, aldus de rechter in het vonnis. Minister Cooper dient als hij een dergelijk verzoek krijgt, ‘te beoordelen of de verzoekende (rechts)persoon belanghebbende is, als bedoeld in artikel 7, eerste lid, van de Lar’.

Is dat het geval, dan is de minister verplicht de gevraagde stukken vrij te geven. ,,De kennelijke gangbare praktijk dat een belanghebbende alleen via een LOB-verzoek of door het instellen van een (pro forma) beroep kennis kan nemen van een verleende bouwvergunning en de daarbij behorende stukken, is onwenselijk”, aldus rechter Nicole Martinez in haar vonnis. ,,Door hem deze stukken te onthouden belet de minister dat de belanghebbende, die op grond van de Lar bezwaar of beroep mag instellen, inhoudelijke argumenten kan formuleren tegen de verleende bouwvergunning.”

Randy Neuman, eigenaar van New Winds Reality en Marichi Vastgoed nv, kreeg het recht van erfpacht op het terrein van de voormalige Marichi-parkeerplaats, naast de Tempel in Punda, al begin oktober 2017 toegewezen. Eind oktober 2019 werd bekend dat Korpodeko 38,5 miljoen gulden investeert in het project met 103 appartementen, twee penthouses, 27 éénkamerappartementen en 74 appartementen met twee kamers en twee badkamers.

ProMo-voorzitter Dennis Klaus diende in oktober 2021 een pro forma beroepschrift in bij het Gerecht in eerste aanleg tegen de regering van Curaçao, VVRP-minister Cooper en de ontwikkelaar van het project New Winds Realty. Klaus geeft dan aan dat de stichting niet over het bouwdossier beschikt en daarom de procedure niet volledig in gang kan zetten.

ProMo juicht het toe dat een lege vlakte in de stad wordt opgevuld, maar het geplande Majestic Hotel is volgens de stichting ‘buitenproportioneel’ en druist daarom in tegen artikel 4 van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP). ,,Curaçao moet bovendien voorzichtig zijn met dergelijke grootschalige bouwprojecten in de binnenstad”, schrijft Klaus in een persbericht. ,,Het is niet ondenkbaar dat Unesco besluit Willemstad te schrappen van de Werelderfgoedlijst.”

Net als na het niet-ontvankelijk verklaren van het beroep, reageert VVRP-minister Cooper ook woensdag direct na de uitspraak. ,,Vandaag heeft rechter Martinez het licht uitgedaan voor en de mond gesnoerd van Dennis Klaus en zijn advocaat Achim Henriquez”, schrijft Cooper in een post op zijn Facebookpagina. Cooper vindt dat de twee de ontwikkeling van Curaçao in de weg zitten en feliciteert de rechter ‘die oog heeft voor het algemeen belang in plaats van dat van een paar mensen met een volle buik’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Heel vreemd, cooper heeft documenten achtergehouden foute boel dus. En dan feliciteert die mafkees de rechter met de gunstige uitspraak. Rechter ook wat centjes in de hand gestopt ??

  2. Ik kan me niet voorstellen dat juist Charles Cooper gaat reppen over mensen met een volle buik. Tja zo blijft men Curacao volproppen met hotels waar nog geen uitgemergelde straathond komt. Het handjevol verdwaalde toeristen komen eens maar nooit meer en willen zo snel mogelijk weg van die kale rots. Als je de recensies leest is het huilen troef. Vuil eiland, niet vriendelijke mensen,domme politici en vreselijk saai zijn zomaar wat termen die ik voorbij zag komen. Tja wees dan maar blij met zo een megalomaan hotel naast het rechtgebouw

  3. Beschaafdheid kun je aan zo’n boer als cooper overlaten.
    Liep zelf altijd bij Centrum op slippers rond, met afgezakte broek omdat broekje niet paste.

  4. Onze ministers en parlementariers kunnen beter een seminar basisbeginselen goed fatsoen volgen ipv op Verkeersbeurs gaan met zijn allen.

  5. Onbeschoft om iemand waar je het niet mee eens bent mensen met een volle buik te noemen.
    Een minister zou zich zo niet moeten uitlaten en zelf in de spiegel kijken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties