28 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

NTR | Voedselbossen Curaçao helpen ook Venezolaanse immigranten integreren


WILLEMSTAD – Immigranten onder wie Venezolanen zonder papieren leggen samen met wijkbewoners zogeheten voedselbossen aan op Curaçao. Voor goedkopere groente en fruit maar ook integratie.

Het is een pilot van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) die met het programma Respons 4 Venezuela (R4V) humanitaire hulp geeft.

“Eén van de gebieden waar we nog niet zo mee bezig waren, is het thema integratie. Om de integratie van immigranten vanuit verschillende culturen te bevorderen, zijn wij een samenwerking aangegaan met het project waarbij voedselbossen worden aangelegd in verschillende wijken op Curaçao”, legt programmacoördinator Joeri Arion uit.

Op Curaçao worden in verschillende wijken stukjes onbewerkt land omgebouwd tot gemeenschapstuinen en voedselbossen. Benjamin Visser van Samyama Permaculture Transition vertelt: “Wij zijn bezig om samen met IOM en de bewoners van de wijk Montaña een nieuw voedselbos aan te leggen. Samen met Joeri zijn we op zoek gegaan naar een gezamenlijk plekje waarbij we ook ongedocumenteerde wijkbewoners kunnen uitnodigen.” Het wordt dan al het derde voedselbos dat Visser met vrijwilligers aanlegt op het eiland.

‘Mensen die meewerken, mogen oogsten wat ze gezaaid hebben’
Joeri Arion, IOM

IOM heeft op dit moment zo’n elf projecten lopen op verschillende terreinen zoals educatie, bescherming en voedsel. Het initiatief met Visser biedt een mooie gelegenheid om te werken aan integratie, zegt Arion:

“Ongedocumenteerden zijn buiten bezig in een buurttuin samen met andere wijkbewoners. Mensen die meewerken in het project hebben eigenaarschap over die tuin, dus ze mogen oogsten wat ze gezaaid hebben.”

Op dit moment hebben volgens de programmacoördinator nog niet veel ongedocumenteerden uit de buurt zich laten zien. “Dat is jammer. Maar dit is een project dat een langere aanloop nodig heeft zodat het beklijft.”

Veel nieuwe Venezolanen op Curaçao
Volgens Arion zijn er veel nieuwe Venezolanen op het eiland. “Ik denk dat voor veel van hen geldt dat er wat betreft de aansluiting met de Curaçaose gemeenschap nog veel te behalen valt. Daar is veel interesse voor, maar de prioriteiten worden bepaald door de realiteit waar men in leeft. De primaire levensbehoeftes hebben natuurlijk prioriteit op culturele uitwisseling. Dit proces is door Covid alleen maar ingewikkelder geworden en langduriger. Maar alle beetjes helpen en zo ook dit, hoop ik.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

5 reacties

 1. @Andreo, @Danny: graag onder één alias posten.
  Posten onder meerdere aliassen is niet toegestaan.

  Commentpolis

 2. Wat een volslagen onzin
  Illegalen mogen mee doen.
  Te gek voor woorden weer.
  Voedsel bossen ???? wel 3. Nou heo groot is dat voedsel bos dan wel.
  25 m2 ?
  Na een half jaar 20 tomaten ?
  Beter gaan ze weed telen. Dat mag als je vergunning koopt. Ook zo iets.
  Dan kan je daar echt eten van kopen voor de illegalen.

 3. Wat een coole initiatieven! Mooi om te zien hoe ze veel voordelen met zich meebrengen. Zonder samenwerking zijn we immers nergens.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...