28 C
Willemstad
• vrijdag 9 juni 2023

Extra | Journaal 7 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Jacinta Constancia: Op de dag dat ik mijn straf moet uitzitten, zal ik me melden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Jacinta Constancia zal zich melden op de dag dat ze wordt opgeroepen om haar gevangenisstraf uit te zitten. Met deze woorden reageert de voormalige...

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Werkgroep adviseert regering over heropening bordeel

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Werkgroep adviseert regering over heropening bordeel
Campo Alegre | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De kopers van het onroerend goed zullen Campo Alegre binnen de gestelde juridische kaders kunnen voortzetten. Dat stelt de regering-Pisas in antwoord op vragen vanuit de Staten. Tot voor kort was er een ‘gedoogbeleid’ van toepassing, dat ertoe diende om prostitutie toe te staan binnen Campo.

,,Nu is gebleken dat enkel het voeren van een gedoogbeleid niet voldoende is om bepaalde criminele activiteiten te voorkomen en in voldoende mate te handhaven.”

Minister Javier Silvania (MFK) van Financiën geeft dit antwoord op vragen die aan zijn partijgenoot premier Gilmar Pisas waren gericht. Pisas is tevens minister van Justitie. Op verzoek van de bewindsman van Justitie is het dossier-Campo ondergebracht bij Silvania.

Naar nu blijkt is er een werkgroep-Campo ingesteld, ter advisering over ‘de mogelijke bijdrage van de overheid om tot een heropening en effectieve regulering en handhaving van Campo te komen’. De werkgroep werd al op 24 november jongstleden bij besluit van de Raad van Ministers ingesteld.

Deze werkgroep zal eind maart de eerste bevindingen aanbieden. Wat betreft de deelnemers van de werkgroep wil de woordvoerder van minister Silvania ‘uit privacyoverwegingen’ geen namen noemen. Op basis van de bevindingen van de werkgroep-Campo zullen de vervolgstappen worden uitgewerkt en genomen, schrijft de bewindsman.

Statenlid Gilbert Doran van de grootste regeringspartij MFK had vragen gesteld, onder andere of premier Pisas een plan heeft voor de heropening van het openluchtbordeel. De regering legt uit dat het Openbaar Ministerie (OM) ‘een vordering heeft op de eigenaren van het onroerend goed’ waar Campo werd geëxploiteerd.

,,Op grond van een executoriaal vonnis verkregen in het kader van deze vordering heeft het OM executoriaal beslag gelegd op het onroerend goed. Het OM heeft de discretionaire bevoegdheid om het onroerend goed te veilen en de opbrengst komt toe aan het Criminaliteitsbestrijdingsfonds. Hier heeft de overheid geen invloed op”, aldus Silvania.

Parlementariër Doran legt in zijn schriftelijke vragen uitvoerig uit dat het gecontroleerd exploiteren van een bordeel als Campo een maatschappelijk nut dient. Campo Alegre ging in mei 1949 open. In 2020, na 71 jaar, sloot het de deuren met alle gevolgen van dien voor uitbuiting van vrouwen, venerische ziekten en meer huiselijk geweld door mannen. Aldus de MFK-volksvertegenwoordiger.

Hij legt in zijn schriftelijke vragen uit dat volgens de Piramide van Maslow het hebben van seksuele contacten een (basis)behoefte is. Dit maakt dat sekswerkers een ‘vitaal beroep’ uitoefenen, mede uit bescherming van ‘onze vrouwen tegen mogelijke agressie tegen hen’.

Doran gaat terug in de tijd toen de haven van Curaçao vanaf 1932 soms wel 800 schepen of meer per maand met alles bij elkaar 20.000 personen aan boord ontving. In die tijd zocht de voorganger van de Shell-raffinaderij 5.000 mannelijk werklieden. Ook waren er militairen uit het buitenland op het eiland gevestigd.

In vier hotels in de Madurostraat, Prinsenstraat, Columbusstraat en de Van den Brandhofstraat waren circa 180 sekswerkers actief. En zelfs dat was niet voldoende, met de nodige overlast in de binnenstad tot gevolgd. Nederland drong aan op een oplossing zoals in Amsterdam, weet het Statenlid, maar de christelijke gemeenschap op Curaçao sputterde tegen.

Het was gouverneur Bartholomeus van Slobbe die een commissie aan het werk zette met vertegenwoordigers van de Voogdijraad, advocaat-generaal, artsen, de aalmoezenier, GGD en de Burgerwacht – met hemzelf als voorzitter – om met voorstellen te komen.

In 1942 werd rapport uitgebracht met als uitgangspunt mogelijke openluchtbordelen in Muizenberg, Marie Pompoen, Piscadera en Boka Sami. Maar het werd uiteindelijk Campo Alegre nabij de luchthaven Hato, waar de sekswerker veilig, legaal en discreet klanten kon ontvangen. Aldus Statenlid Doran.

Nu Campo gesloten is, moet er dringend een oplossing komen, vindt de MFK-politicus. Hij herinnert eraan dat de minister (verwijzend naar Pisas aan wie hij zijn brief met vragen stuurde) op 17 februari 2021 – toen nog in zijn hoedanigheid als lid van de oppositie, want de verkiezingen van 19 maart moesten nog plaatsvinden – een vergadering hield met werknemers van Campo.

Hij beloofde hen dat als hij de verkiezingen zou winnen, iets aan de situatie zou doen. De werknemers stelde toen hun eigen deskundigen voor. Doran wil van Pisas een update van de toestand rond Campo.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. @ Eric Lapas: ik doe al een aantal jaren promotieonderzoek naar de oorsprong van Campo. Ik kom binnenkort opnieuw naar Curacao vanwege de nieuwe ontwikkelingen rondom de (eventuele) heropening van Campo. Is het mogelijk om met jou hierover in gesprek te gaan?

 2. Coup Campo Alegre

  2012

  Wijlen Giovanni van Ierland, ex-advocaat Leslie Franklin, de voormalige top van de politieke partij FOL zoals wijlen Nelson Monte, Anthony Godett en wijlen Ben Komproe. Ze voeren na bijna 10 jaar weer even de boventoon in het boek Coup Campo Alegre van ex-officier van justitie Wouter Tielkemeijer, thans advocaat, dat eind vorige maand verscheen bij de Walburg Pers.

  Ook geheim agent Burton Daal en de Colombiaan Trujillo Trujillo uit de Orion-zaak (de cocaïnesmokkel via een marinevliegtuig) en ex-politicus wijlen Bennie Demei hebben bijrollen toebedeeld gekregen. Vorig jaar werd al een eerdere publicatie in zakboekformaat uitgebracht.

  https://werkgroepcaraibischeletteren.nl/coup-campo-alegre/

 3. Wat zou Sivannia van de resultaten van een Quick-scan zeggen dat hoge ambtenaren/rijke lui naast belastingvoordelen ook in dit bordeel volledige aftrek kregen?

 4. Beste @Dino, ik wil als ervaringsdeskundige wel de adviesrol op mij nemen maar, ik moet wel gevraagd worden. Ik ga me niet opdringen.

 5. Ik hoop van echt dat ze de echte super expert op dit terrein consulteren.
  Eric Lapas, ben je benaderd en ben je als voorzitter van de commissie benoemd?
  Ben benieuwd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties