31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Taxitarieven te hoog’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Taxitarieven te hoog’

SER: MEO én VVRP moeten taxisector grondig evalueren

Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad – De taxitarieven op Curaçao liggen hoger dan in andere landen en toch is in het nieuwe Landsbesluit taxi-tarieven 2021 vastgehouden aan deze (te) hoge tarieven.

Taxitarieven te hoogDat constateert de Sociaal-Economische Raad (SER) in het nieuwste advies over genoemd Landsbesluit. Het <f”ADScala-Italic”>Antilliaans Dagblad<f”ADScala-Romein”> heeft het advies. De constatering van te hoge tarieven dateert overigens al uit 2008, toen deze vergeleken werden met grote steden in Europa en de Verenigde Staten, Canada, en Australië. In 2014 werden door de Raad van Ministers nieuwe tarieven geaccordeerd, die weer hoger waren dan die van 2008.

Hoewel deze tarieven destijds waren afgestemd met de taxi-sector, werden ze later door velen uit de toeristische industrie als te hoog beschouwd, schrijft de SER. Het adviesinstituut oordeelt dan ook dat het uitgangspunt voor de vaststelling van de taxitarieven niet de gangbare praktijk moet zijn, maar de actuele hoogte van algemeen gehanteerde kostencomponenten.

Dat er hoge tarieven zijn, heeft ook te maken met de lage productiviteit van de taxi’s; die ligt rond de 30 procent. Deze lage productiviteit heeft er volgens een onderzoekscommissie juist toe geleid dat de tarieven zijn verhoogd, zodat met minder ritten toch de noodzakelijke dagopbrengst gehaald kan worden.
Aan het reguleren van de taxi-sector wordt al jaren gewerkt. De SER – bestaande uit vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties, werknemers en onafhankelijke leden – constateert voorts dat eerdere tarievenberekeningen gebaseerd waren op zones en dat nu gekozen is voor kilometers.

Ook wordt afgezien van het gebruik van taximeters en is voorgesteld om een app te ontwikkelen, waarbij het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), een aantal minimumeisen bepaalt waaraan de applicatie moet voldoen.

SER: ,,Het onderhavige concept-Landsbesluit regelt uitsluitend de tarifering van taxivervoer en gaat niet in op het gewijzigde beleid ten aanzien van het verplichte gebruik van taximeters versus het gebruik van bovengenoemde applicatie. Naar het oordeel van de SER had het op de weg van de minister gelegen deze beleidswijziging wél in het dossier op te nemen.”

Wat het adviesorgaan verder constateert is dat het Landsbesluit over de tarifering afkomstig is van de MEO-minister, maar een bredere inkadering van het taxivervoer feitelijk op het terrein ligt van de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP).

,,Desalniettemin is de SER van mening dat ook wat de tarifering van taxivervoer betreft, de beleidsmatige inkadering ontoereikend is, mede vanwege onvoldoende onderbouwing dan wel motivering van de beleidsintenties. De SER geeft de minister dan ook in overweging om niet uitsluitend de prijsstelling van de tarieven te regelen, maar in samenwerking met de minister van VVRP het geheel aan regelgeving met betrekking tot de taxisector aan een grondige evaluatie te onderwerpen.”

De huidige MEO-minister is Ruisandro Cijntje (PNP), terwijl Charles Cooper (MFK) minister van VVRP is.

Bron: Antilliaans Dagblad

11 reacties

  1. Het is dan ook niet vreemd dat menig ingeburgerd burger van Curacao een of enkele snorders achter de hand heeft die voor een fractie van de officiële taxi tarieven ritten uitvoert. The silent majority houdt wijselijk zijn mond als de taxi kwestie weer opspeelt.
    Niet zelden zijn dat opportuniteitsmotieven dan doelmatigheidsmotieven die de toon zetten.
    Jaaren geleden een hele heisa toen dat poortje op de werf werd opengezet en de toeristen de taxifuik konden ontlopen om lopend de stad in te gaan. Boy o boy, Colon a kima en Curacao was te klein voor de verbolgenheid over die zet. Broodroof en nog meer van dat klein sentiment voerden de boventoon.

    Overigens ook in Nederland kunnen zij er ook wat van.
    Heren van fatsoen zijn dat, vaak ik pak, geregistreerd, gecertificeerd en verder geregisseerd aan alle branche eisen voldoen, die hun beschermd, maar minder klantvriendelijk en toeschietelijk maakt.
    Kom je dan terug van een rondreis van acht weken, bepakt en beladen op het Centraal Station Rotterdam dan wordt je geweigerd, zelfs door de station cars, omdat dat te bewerkelijk is voor de heren die met gekruiste armen en stropdas staan toe te kijken.

    Voor mij als, ik ik weer eens die kant uit moet, ja moet?
    Zwoegende Uber chauffeurs die weliswaar worden uitgeknepen door het Ubersysteem, maar eager zijn om te dienen om te verdienen.

  2. Niet voor niets kiezen touristen ervoor een huurauto te nemen. Dat kost hun per dag
    ($ 25.00), veel minder dan 1 (een) ritje in de taxi.

  3. Dat er hoge tarieven zijn, heeft ook te maken met de lage productiviteit van de taxi’s; die ligt rond de 30 procent. Deze lage productiviteit heeft er volgens een onderzoekscommissie juist toe geleid dat de tarieven zijn verhoogd, zodat met minder ritten toch de noodzakelijke dagopbrengst gehaald kan worden.

    De schuld ligt bij de taxis. Door hoge tarieven nemen minder mensen een taxi en dan kunnen ze inderdaad met 1 duur ritje per dag de dagopbrengst halen en de rest van de dag slapen. In andere landen rijden taxis de hele dag door omdat de tarieven lager zijn en men dus meer de taxi neemt.

  4. @Cuaracao Revisited zegt: “… de Campo Allegre dames, die wel een goede service verlenen en klant gericht zijn…”

    Klantgericht? Volgens mij werd je er altijd genaaid.

  5. taxis te duur en service belabberd: toch triest dat beflapas 55 gulden kwijt is aan zo’n taxi eikel en vervolgens geen fooi meer over heeft voor de Campo Allegre dames, die wel een goede service verlenen en klant gericht zijn

  6. De overwegingen van de SER zijn duidelijk maar waarschijnlijk zullen de extreem laaggeschoolde ministers er niets van snappen. Hun denken gaat niet verder dan bedenken welk percentage ze in hun eigen zak kunnen steken.

  7. Taxistas zijn helaas oerconservatief, willen geen ‘change’, taximeters en kennen het woord creativiteit en inspelen op de markt niet. Gevolg; blijvende hoge tarieven, ontevreden klanten, gebrek aan omzet en mopperende taxistas. Doorbreken door invoeren taximeters met redelijke en duidelijke tarieven, dagtarieven aanbieden, specials voor evenementen enz. enz. Si bo ke… bo por; time to wake up

  8. Dit is een eeuwige discussie, betaalde laatst vóór Corona nog van HATO naar Campo Allegre voor een Colombiaanse vriendin, 55 gulden omdat het “dia di bandera”, een feestdag was zei de taxichauffeur. Dat is nog geen 3 km.

  9. Heb ooit twee keer een curacrim TAXI moeten nemen 20 jaar geleden en dat kosten mij niet een gods vermogen maar ik kreeg er aan het einde van de taxirit nog een gratis beroerte bij 1x Hato richting Marie Panpoen 125,00 en 1 x Montagna naar Marie Pampoen 80,00. vind de taxi man het gek dat hij geen klanten krijgt zij willen met 1 rit per dag voor de hele dag binnen zijn met $$ prijs en voor de rest van de dag de krant lezen met al hun dikke vol gevreten pensen en maar zeiken dat ze niet genoeg verdienen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties