34 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Top fiscaal bevoorrecht

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Top fiscaal bevoorrecht

Silvania: Luxe leventje ondanks belastingschuld

Willemstad – Mensen met een hoge positie in het ambtenarenapparaat en de collectieve sector kregen jarenlang een voorkeuringsbehandeling bij de belastingdienst. Minister Javier Silvania (MFK) van Financiën spreekt van het bevoordelen van familie en vrienden.

 

De bewindsman heeft vrijdag in een centrale commissievergadering van de Staten op indringende wijze uiteengezet wat hij heeft aangetroffen bij de Belastingdienst nadat hij op 14 juni 2021 aantrad als minister van Financiën in de regering-Pisas.

,,Niet iedere belastingbetaler werd hetzelfde behandeld”, begint hij zijn betoog nog algemeen. Om dan direct ter zake te komen: ging het om iemand met een hoge positie bij de overheid of een bedrijf van de overheid, dan volgde een ander traject dan voor de doorsnee burger.

Silvania somt op om wie het gaat: ministers, parlementariërs, hoofden van departementen, directeuren en commissarissen van overheidsinstanties of elke andere hoge functionaris in de publieke sector. In die gevallen moest eerst groen licht worden gegeven door leidinggevenden bij de Ontvanger.

,,Zonder goedkeuring van de teamleider of het hoofd van dienst, kon een invorderaar van de Ontvanger bij geen van deze mensen belasting innen. Deze mensen doorliepen niet het normale proces van betalen dat wel van toepassing is voor elke eenvoudige burger.” Silvania noemt het een ongelooflijke ‘friends and family affair’. Met andere woorden: het bevoordelen van vrienden en familie.

De minister van Financiën gaat in zijn voordracht aan de Statenleden nog een stapje verder en spreekt daarbij heel direct tot de bevolking. ,,Pueblo (bevolking, red.), stel je dit eens voor. Onder deze vrienden waren er met een belastingschuld van miljoenen. Zij kregen een betalingsregeling van 500 of 1.000 gulden per maand en zouden dus nooit hun astronomisch hoge schuld afbetalen. Zo konden deze vrienden gemakkelijk een luxeleven leiden, met geld van de belastingen, over de rug van het volk.”

Maar dat is nog niet alles. Diezelfde topambtenaren, diezelfde ministers, Statenleden en directeuren van overheidsbedrijven die miljoenen guldens aan de fiscus verschuldigd zijn, betalen twee, misschien drie keer de 500 of 1.000 gulden van de betalingsregeling. ,,En daarna nooit meer”, zegt Silvania, die nog eens benadrukt dat het hier gaat om inkomsten die het land nodig heeft om aan haar verplichtingen te kunnen voldoen. ,,Je kunt rustig zeggen dat het systeem van inning van belastingen een vorm van ‘apartheid’ was. Het was familie en vrienden versus de rest van onze bevolking.”

Dat is nu veranderd. Het kabinet-Pisas heeft orde op zaken gesteld met de introductie van ‘een inningsbeleid waarbij iedereen op dezelfde manier wordt behandeld’. Dat beleid is gepubliceerd. Silvania roept in de Staten iedereen op kennis te nemen van het nieuwe invorderingsbeleid en richt zich tot de mensen die van een klein bedrag moeten rondkomen. ,,Ma Yeye, laat niemand je wat wijs maken! Lees wat ons beleid is en weet welke rechten je hebt.”

TOP BEVOORRECHT

Zoals inmiddels algemeen bekend gaat de afgelopen maanden de bezem door de Belastingdienst, onder andere op basis van de resultaten van een QuickScan onderzoek. Silvania trof bij zijn aantreden een stuurloze organisatie aan, zonder richting, zonder visie.

,,Voor Inspectie en Ontvanger waren geen doelen vastgelegd waar de hoofden verantwoordelijk voor konden worden gesteld. Hoe kun je iets bereiken, als je niet weet waar je heen gaat en wat je doel is?” Die doelen en verantwoordelijkheden staan nu wel op papier. Hoofden van dienst moeten nu elk kwartaal rapporteren. De tijd van een voorkeursbehandeling voor een kleine groep, behoort tot het verleden. ,,De hele bevolking wordt op dezelfde manier behandeld”, zegt Silvania.

De minister spreekt van haalbare, maar uitdagende doelstellingen. Dan gaat het bijvoorbeeld ook om het opschonen van de bestanden van de Belastingdienst. Silvania noemt enkele pijnlijke gevolgen. Iemand die al jaren geleden is overleden en nog steeds een aanslag krijgt, of bedrijven die worden aangeslagen voor periodes toen ze al niet meer bestonden.

,,Dan zijn er duizenden mensen die de belastingen volledig en op tijd hebben betaald en dat kunnen bewijzen en toch een aanmaning ontvangen. Soms staat zelfs de deurwaarder op de stoep.”

Hij is heel erg tevreden over de inzet van alle medewerkers van de Belastingdienst. Die moeten mee met alle veranderingen. ,,Het zijn deze zelfde medewerkers die nu een enorme inspanning hebben geleverd en ervoor hebben gezorgd dat we een record aan belastingen hebben binnengehaald”, zegt Silvania. ,,En dat midden in een crisis.”

Bron: Antilliaans Dagblad

19 reacties

 1. Het joodse volk is millennia als minderwaardig gezien uitgesloten, vervolgd en uitgemoord.
  En toch hoor ik van hun, in de regel, minder klaag zangen. Of vergoedelijking van wangedrag door hun verleden.
  Maar serieus wanneer kan je zeggen dat je verantwoordelijk bent voor eigen gedrag?
  Wanneer is het eigen gedrag niet meer “verklaarbaar” door feiten van generaties geleden?
  All animals are created equal, ongeacht hun afkomst

 2. @Yeyo. Slavernij,of de gevolgen ervan, zullen zeker niet pastboem verdwenen zijn na de afschaffing in 1863. Het stigma, de ideologie zal idd nog doorgwekoered hebben. En daar stond je dan na de afschaffing als “vrij mens”, mentaal en un materiële zin nog helemaal afhankelijk. Maar ik zie eerlijk gezegd niet wat de corruptie, nepotisme en ronduit belabberd bestuur vn vandaag met slavernij van pakweg 150 jaar geleden te maken hebben. De mensen aan de top zijn over het algemeen allemaal mensen die kansen hebben gehad om naar school te gaan, te studeren, zich vooruit te werken. Hoe rijm ik het in een achterkamertje tekenen van een rediculeus exorbitant consultants bedrag van 23 K voor 3 jaar door een Minister via een andere minister van de zelfde partij, voor een dochter van die minister. Dat is nepotisme, zeg maar gewoon corruptie van de bovenste plank. Ik zie geen link met de slavernij. Ik zie slechts hele egocentrische en opportunistische mensen. Juist van deze mensen die (delen van hun historie) zo graag oprakelen, zou je verwachten dat ze meer rekening hielden met de kleine burger, die het met het minimale moet doen. Althans dat zou je denken. Steeds vaker blijkt dat onze politici vooral erg egoïstisch en ronduit hebberig zijn, asociaal dus. Is het terecht en eerlijk om dat soort praktijken (corruptie en wanbestuur) onder de noemer van “de gevolgen van slavernij” te schuiven?

 3. De naween van de slavernij ideologie woekeren nog altijd door.

  Mentale slavernij speelt blijkbaar door bij bepaalde mensen echter we kunnen beter afvragen wat de gemoedsrust is van deze mensen. Je leven laten domineren van dingen van 150 jaar geleden zegt ook wel iets over jezelf. Sommige doen dit omdat ze denken er geld mee te kunnen verdienen maar die mensen weten ook heel goed wat de status van nu is.

  Maar hedendaagse slavernij van vandaag is een groot probleem en zou moeten worden aangepakt! Wellicht kunnen de mensen die nog moeite hebben met slavernij van 150 jaar geleden hiervoor zich extra voor inzetten!

 4. @Knoekoe ‘zoeken de oorzaak bij een ander, onder anderen bij de gevolgen van slavernij’ blijkbaar is het je ontgaan dat de slavernij in 1865 werd aangepakt maar niet de ideologie die dat tot gevolg had zoals tot uiting kwam in het paga tera gebeuren naast een in 1885 plaatsgevonden congres waarbij een zekere Leopold het voortouw nam tot ge-instutionaliseerde slavernij. En vergeet daarbij vooral niet dat er van kolonialisme totaal geen sprake was geweest indien Marco Polo niet in de gelegenheid werd gesteld om met een bepaalde scheikundige formule op zak naar huis te gaan. De naween van de slavernij ideologie woekeren nog altijd door (volgens mij dan).

 5. Op facebook is een filmpje te zien waar Richeron Balentin Gijsbertha verdedigt op zich is dat niet vreemd verslaggevers bedelen vaak bij politici of politieke partijen.

  Wat wel vreemd is, dat de man een t-shirt met Che guevara erop aan had en een dikke sigaar aan het roken was. Blijkbaar heeft niemand hem het verhaal van Che Guevara verteld. Zeg niet dat opleiding alles is, maar als we naar het parlement en de media kijken, lijkt het alsof de ongeschoolden het in dit land voor het zeggen hebben.

 6. Silvania praat de waarheid: ik kan mij goed herinneren naar mijn aangifte tegen mijn voormalige werkgever, die later minister is geworden en die nooit belasting betaalde,ook niet de ingehouden loonbelasting van zijn werknemers heeft afgedragen, dat omdat hij minister was,ter tijd niks tegen deze misdadige door de belastingdienst is ondernomen. Eerst als hij geen minister was is hij gedeeltelijk aangepakt.Hetzelfde is gebeurd met aangifte bij het OM die omdat hij minister was, hem ter tijd ook niet heeft aangepakt.Deze man die gevlucht is naar Libanon,heeft mij nooit mijn ontbinding vergoeding uitgesproken door het Gerecht uitbetaald, hij heeft niemand uitbetaald en heeft grote schulden onbetaald achter gelaten, miljoenen zelf. Maar desondanks de penibel situatie in Libanon heeft hij zeker nog genoeg buiten Libanon in een belasting ontduiking paradise om verder fijn met zijn leven te kunnen doorgaan. Natuurlijk was dat mogelijk omdat hij goede vrienden bij de Ontvanger had en een corrupte advocaat.
  Daarom ben ik van mening dat de hoge herren/dames bij de Ontvanger en de Belastingdienst niet dezelfde kunnen zijn en op hun posten kunnen blijven als Silvania success verwacht van de zuivering van deze dienst. En hij moet oppassen om niet op verkeerde teentjes te trappen.

 7. Een minister die openlijk spreekt over “F&F”bevoordeling, is een novum op Curacao. Meeste ministers houden hun mond, roeren het onderwerp niet, laten de boel de boel of, en dit gebeurt het vaakst, zoeken de oorzaak bij een ander, meestal Nederland, gevolgen slavernij, kolonialisme, neo kolonialisme.. etc
  Ik zou maar vast een kogelvrijvest aanschaffen Silvania. De elite is niet gediend van kritische ministers die lichtschuwende zaken rauw benoemen. Tegelijkertijd zeg ik, ga zo door, en verlaat zsm de MFK.

 8. Gaat hij daad bij woord voegen dan heeft hij inderdaad geen partij nodig en maakt hij goede kans om zonder spiegeltjes en kraaltjes en loze beloftes verkozen te worden.
  Maar dan is hij gelijk elite vijand nr1.
  En vrees ik voor zijn leven.
  Als minister is hij in elk geval uitgesproken Anti F&F wat Kennedy alleen maar voor de verkiezingen was.

 9. Als hij zo door gaat, dan gaat hij als eerste doen, wat Kennedy de Messias beloofd had te doen, maar nooit heeft gedaan. Diepe vastgeroeste Corruptie aanpakken. Hij heeft dan geen partij meer nodig, hij kan zijn eigen partij oprichten. Ondanks het kraaltjes en spiegeltjes volk dat in de meerderheid is, is er een stille relatief grote meerderheid, die corruptie en de “pappen en nathouden” politici allang beu is. Dit gaat echter alleen lukken als het niet bij losse flodders blijft, (Loze kreten dus zonder vervolgstappen zoals aankaarten bij OM, de laan uitsturen etc, ) die even wat stof doen opwaaien, waarna alles weer “settled’ en door gaat als van ouds.

 10. Hij talks the talk, maar doe hij ook walk the walk?
  Voorlopig heeft hij nog niemand de wacht aangezegd en krijgen de elite een korting op hun belastingschuld in plaats van een strafheffing.
  Dus kan je afvragen of het allemaal voor de bühne is.
  Als hij echt woord bij daad gaat voegen, wat ik nog moet zien, dan zou coho niet meer nodig zijn maar denk ik idd ook dat hij zijn leven aardig bekort. Zijn politieke carrière zeker.
  Hij komt niet meer op de lijst van mfk of een van de andere zittende partijen.
  En daarom denk ik dat het alleen voor de bühne is.

 11. Hij mag dan zo nu en dan als een brute boer door de porseleinkast denderen maar als we meer van deze mensen in ons parlement hadden kon het hele Coho verhaal in de prullenbak. Het is te hopen dat hij zijn beleid kan doorzetten maar als je collega’s hebt als o.a. Cooper, die hij overigens al tijdens zijn afwezigheid in december in de hoek heeft gezet, kun je je afvragen hoelang dit doorgaat.
  Wel nu graag doorpakken en begin met verantwoordelijken zoals directie, hoofden van afdelingen naar huis te sturen.

 12. Silvania speelt met een levensgroot vuur op curacrim wat betrefd de Belastingdienst, hij mag wel oppassen dat hij Helmin Wiels achter aan gaat, woede bewaking voor hem zal niet mis zijn en zeker niet op 5 mei alleen naar Marie Mompoen onder de boom een flesje bier gaan drinken.

 13. Er komt steeds meer “mest” bovendrijven. Het wordt steeds duidelijker dat dit een eiland is van bevoorrrechten, en plebs!

 14. Het is niet duidelijk of het deze man om de publiciteit gaat of dat hij daadkrachtig is. Het is vrij simpel waarom krijgen deze boeven geen naheffing en waarom blijft de top van de belastingdienst zitten?

 15. En die zelfde hebben nu door deze minister nog een keer de mogelijkheid gekregen om hun belasting schuld met “korting” af te lossen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties