25.8 C
Willemstad
• donderdag 2 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Aanzuiveren CBCS ultimum remedium’

Financiën: Eerst uit eigen reserves

Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Willemstad – Aanzuivering van de tekorten en/of verliezen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) door de landen moet worden gezien als een ‘ultimum remedium’, aldus het Kabinet van de minister van Financiën van Curaçao.

 

En, zo wordt er direct aan toegevoegd: ,,Een beroep op de landen kan alleen worden gedaan indien de CBCS het tekort niet uit haar overige reserves kan aanvullen.” Het Antilliaans Dagblad stelde hierover vragen aan de woordvoerder van de minister alsook aan de afdeling communicatie van de CBCS.

De aanleiding vormt de publicatie vorige week in deze krant dat bepaalde extra lasten naar het oordeel van het kabinet-Pisas ‘hun oorsprong hebben bij de CBCS’. Het gaat daarbij ten eerste om de door het Land Curaçao van CBCS overgenomen vordering op Girobank van 267 miljoen gulden; en daarnaast ten aanzien van zowel Curaçao als Sint Maarten de aanzuivering van de verliezen van de CBCS tot en met 2025 van circa 100 miljoen gulden.

,,Oftewel, lasten die primair ten laste van de CBCS komen”, meent de regering in Willemstad. Het is niet bekend hoe de regering-Jacobs in Philipsburg op Sint Maarten hierover denkt. Naar aanleiding van de beweerde verwachte geaccumuleerde verliezen van 100 miljoen tot en met 2025, vroeg de redactie de Centrale Bank dit nader te duiden.

,,De CBCS is momenteel druk bezig met het afronden van de jaarrekening 2021. Zodra de jaarrekening is vastgesteld, zullen we deze integraal publiceren en vragen hierover graag beantwoorden. Op dit moment is er geen nieuws te melden hieromtrent”, luidt in eerste instantie het antwoord.

Daarop liet deze krant weten niet naar de jaarrekening 2021 te hebben gevraagd, maar – ter verificatie – naar de feitelijke juistheid van de bewering van de minister van Financiën van Curaçao inzake geprojecteerde verliezen tot en met 2025. Daarom werden de vragen beleefd herhaald. Ook de vragen over de wettelijke plicht van de landen om CBCS-tekorten/verliezen aan te zuiveren – of juist niet.

,,In het kader van het opstellen van de jaarrekening worden ook nieuwe prognoses voor 2022-2025 gemaakt. Gezien de ontwikkelingen op de internationale kapitaalmarkt zijn de verwachte rente-inkomsten en daarmee het resultaat van de Centrale Bank aan continue verandering onderhevig”, luidt het vervolgantwoord.

Ook aan de woordvoerder van Financiënminister Javier Silvania (MFK) werd verzocht om de uitlatingen van de bewindsman te staven. Daarop kwam deze verklaring: ,,Per brief de dato 6 oktober 2021 informeerde de CBCS de minister van Financiën dat zij een tekort verwacht van gemiddeld 20 miljoen gulden per jaar tot en met 2025. Volgens de CBCS zouden de landen op grond van artikel 34, tweede en derde lid, van het Centrale Bank-statuut dit tekort moeten aanzuiveren door storting conform de geldende verdeelsleutel.”

Echter, zo vervolgt de woordvoerder van de minister: ,,Op grond van de bovengenoemde artikelen dient de CBCS een reservefonds te vormen tot een bedrag van 30 miljoen gulden. Op het moment dat het reservefonds onder de vereiste 30 miljoen raakt en dit niet uit de overige reserves kan worden aangevuld, moeten de landen dit tekort aanzuiveren door storting conform de geldende verdeelsleutel.”

Onderbouwing verzocht

De redactie had de Centrale Bank gevraagd om het door Silvania genoemde bedrag van 100 miljoen aan (verwachte) verliezen tot en met 2025 nader te onderbouwen en toe te lichten. Maar ook of dit nog steeds conform de eerdere projectie is; destijds bekend geworden via de minister van Financiën van Sint Maarten. Op grond daarvan werd duidelijk dat de CBCS destijds tussen 2020 en 2024 een verlies projecteerde van 87,5 miljoen gulden: ,,Het betreft een projectie en niet de verwachte uitkomst”, nuanceerde de Centrale Bank-woordvoerder toen desgevraagd. Dat had te maken met sterk terugvallende renteopbrengsten.

Deze krant vroeg deze week ook een nadere uitleg over hoe het precies zit met de wettelijke plicht van de landen (de vermogensgerechtigden) om de verliezen en tekorten van de CBCS aan te zuiveren? ,,Hoe is dit (wettelijk) geregeld en hoe kan dit eventueel worden afgedwongen?”

En verder: ,,Als dit aanzuiveren door de landen niet gebeurt, dreigt dan een financieel penibele situatie voor de CBCS? En hoe financiert de CBCS dan de tekorten/verliezen tot en met 2025? Door het aangaan van leningen bijvoorbeeld?” Tot slot werd gevraagd naar de financiële resultaten van de CBCS vanaf 2018 en heden en wat de verwachtingen/projecties zijn voor de komende jaren?

Per jaar zijn op hoofdlijnen de winst- en verliesrekeningen op de website gepubliceerd als de ‘Condensed Financial Statements’. Over 2020 bedroeg het verlies 3,9 miljoen gulden vergeleken met nog een winst van bijna 6,9 miljoen over 2019.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

6 reacties

 1. CBCS opheffen.

  wij zouden dan wel de nuttige discussies over 1 cent, nieuwe huisstijl en foto’s op de christoffelberg moeten missen

 2. CBCS opheffen.

  Hoeveel miljoenen zal Curacao en Sint Maarten daar mee besparen? Duur pand, duur niet functionerend personeel.

 3. Misschien is het beter om eens een hele grote bezem door de hele CBCS te halen, daar de hele overheid in te huizen, alles bij elkaar. CBCS opheffen, en de DNB in te schakelen. Die hebben meer verstand van monetair en institutioneel toezichthouden

 4. 2025…. 3 jaar verder ….. 100 miljoen ….. 30 miljoen per jaar….. 10 miljoen uit eigen baten en 20 miljoen door de 2 landen….. vage cijfers en verkeerde combinaties.

  Nu komt er COHO en de CBCS is niet de controlerende macht hierover. Zouden ze toch nog een hap uit de taart willen hebben.

 5. waarom kan CBCS niet transparant zijn naar de burgers van Curacao en Sint Maarten wat de effecten zijn van verliezen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -