31 C
Willemstad
• zaterdag 15 juni 2024

Extra | Journaal 14 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | UPDATE: Gezochte Sebelon snel gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 19-jarige Ingemar Sebelon, geboren op Curaçao, en verdacht van een zedendelict en mishandeling is aangehouden. De politie had het publiek om hulp gevraagd,...

PBC | Lichaam gevonden in een verlaten huis op Berg Altena

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – In een verlaten gebouw op Berg Altena is gisteren in de late namiddag een levenloos lichaam ontdekt. Dat meldt de politie. Een voorbijganger zag een...

PBC | Hof bevestigt boete van bijna 69 duizend gulden voor Taxi Associatie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Gerecht in Hoger Beroep heeft opnieuw een administratieve boete opgelegd aan de Dutch Caribbean Taxi Association, DCTA. Dat was geëist door de Fair...

Telegraaf | Tweede verdachte van moord op adjudant op Curaçao opgepakt

  WILLEMSTAD - Op Curaçao heeft een 22-jarige man zich woensdagavond bij een politiebureau op het eiland aangegeven. Hij wordt verdacht van moord op de Nederlandse adjudant van...

Democracy now! | Thursday, June 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Gevolgen van oorlog Oekraïne voor Curaçao’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Gevolgen van oorlog Oekraïne voor Curaçao’
PIN wil weten wat voor andere projecten de regering wil opzetten, zoals het stokpaardje van PIN, verbouw van medische cannabis en e-gaming | extra

Willemstad – De partij PAR en de buitenparlementaire politieke partij PIN vinden dat de bevolking van Curaçao er rekening mee moet houden dat de oorlog in Oekraïne ook gevolgen kan hebben voor Curaçao.

Zo wordt Rusland sancties opgelegd waardoor de prijzen van gas en olie wereldwijd zullen stijgen. En daarmee stijgen voor Curaçao ook de energie- en waterprijzen. ,,Het hele leven wordt duurder”, zo wordt geconcludeerd. Maar, ‘gevaarlijker’ nog is de band die Venezuela en Cuba hebben met Rusland.

,,De minister van Buitenlandse Zaken van Rusland heeft onlangs gezegd niet uit te sluiten militairen te sturen naar Venezuela en Cuba”, zo schrijft PAR. ,,Dan komt oorlog fysiek wel dicht bij Curaçao”, aldus de partijen. Daarnaast stelt PIN dat als de oorlog Europa gaat treffen dit ook invloed kan hebben op het toerisme.

Daarom wil PIN weten wat voor andere projecten de regering wil opzetten. Zoals, het stokpaardje van PIN, verbouw van medische cannabis en e-gaming, maar ook het stimuleren van landbouw om in de eigen voedselproductie te kunnen voorzien.

PIN wil weten of de regering rekening houdt met de gevolgen van deze oorlog. ,,Is er een vangnet voor de meest zwakken onder ons? Zijn Aqualectra en Curoil al gewaarschuwd? Houdt Nederland ons officieel op de hoogte van de ontwikkelingen?” Ook PAR heeft via de Statenvoorzitter vragen gesteld aan minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK):

,,Is er met de minister-president of de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland contact opgenomen? Heeft de Gevolmachtigde minister instructies gekregen als het bijvoorbeeld gaat om urgente vergaderingen in de Rijksministerraad (RMR)? Wordt er rekening gehouden met escalatie van het conflict in onze regio?”

Bron: Antilliaans Dagblad

19 reacties

 1. Wat zullen de gevolgen zijn voor Curaçao:
  Zeker: brandstof wordt duurder en we zijn 100% afhankelijk van import.
  Benzine en diesel wordt duurder
  We gebruiken olie gestookte generatoren dus elektra wordt duurder.
  We gebruiken electra voor drinkwater dus electra wordt duurder.
  Brandstof prijzen gaan omhoog dus transport wordt duurder dus alle boodschappen ook.
  Bepaalde grondstoffen zoals graan worden duurder dus brood ook.
  Onzekerheid bevordert het tourisme niet dus dat gaat minder worden.
  Niet helemaal zeker:
  De steun van Nederland gaat verminderen.
  Dus als het eiland geen orde in eigen huishouden gaat brengen stort de economie in elkaar.

 2. @Loes: de economie zit iets anders in elkaar dan jij je voorstelt. Maar laten we je simplistische denkwijze even volgen:

  @Loes: “…Afgelopen jaar werd voor 36 miljard euro olie ingevoerd, waarvan bijna de helft afkomstig was uit Noorwegen en Rusland…”
  Bron: https://www.trouw.nl/nieuws/nederland-tapt-meeste-olie-niet-uit-russisch-maar-uit-noors-vaatje~b36aa48d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F#:~:text=Ruwe%20aardolie%20is%20Nederlands%20belangrijkste,brandstof%20of%20grondstof%20voor%20wegenbouw.

  “…Ongeveer 15 procent van het gas dat in Nederland wordt gebruikt, komt uit Rusland…”
  Bron: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/rusland-en-nederland-al-decennia-handelspartners-in-gas

  @Loes zegt: “…n als die batterij tesla fans helemaal niet…”
  De prijs van stroom hang voor het grootste deel af van de prijs van olie. De stijging van de electriciteitsprijs is het laatste jaar dan ook bijna 100% geweest. Tesla rijders piepen zeker.

 3. Wat zullen de gevolgen voor Curacao zijn ?

  Swift is voor een groot deel afgesloten voor Rusland en dat betekent ook dat Westerse bedrijven en banken daar hinder van gaan ondervinden. De handel met Rusland (en de Oekraine) komt stil te liggen. De aanvoer van grondstoffen zal omlaag gaan en de stijgende branstofkosten zullen voor een nog hogere inflatie zorgen.
  Die inflatie en de hoger brandstofkosten zullen er voor zorgen dat men minder te besteden heeft en dus zal men minder gaan reizen. Immers, ook de KLM, TUI en andere maatschappijen zullen brandstoftoeslagen in gaan voeren.
  We gaan nu weer naar de zomer, dat betekent dat men weer met de auto op stap kan, maar gezien de ontwikkelingen in de Oekraine mogen we er op rekenen dat velen dit jaar een vakantie in eigen land gaan doen (als ze al op vakantie gaan).
  Op de lange termijn zul je een dalende koopkracht zien, de beurzen zullen dit jaar niet veel meer gaan doen oftewel ook daar geen rendement te halen. De overheden moeten meer geld gaan uitgeven aan defensie en vluchtelingenopvang en dat houdt in dat men ergens anders moet gaan bezuinigen.

  Anders gezegd: we zullen hier op Curacao wel degelijk gaan merken dat er een oorlog gaande is in Oekraine en wel door verder stijgende prijzen en minder toeristen. Hoop dat iedereen vervolgens zelf kan beredeneren wat daar dan weer de gevolgen van zijn.
  En Loes, wanneer jij het niet kan beredeneren, vraag het dan even aan een ander alvorens je weer wat onzin komt spuien.

 4. @ Lamoenchi,

  De prijzen van de brandstoffen gaan omhoog omdat het aanbod fors wordt verminderd. Er zijn dus meer vragers dan aanbieders en dat betekent dat de prijs gaat stijgen. Wie het meeste biedt krijgt de brandstof.
  Rusland levert zo ongeveer 50 % van het gas en ong 20 % van de olie voor West Europa en dat valt nu weg. Waarom ? Omdat er niet meer betaald kan worden vanwege het blokkeren van Swift. Kopers zijn er genoeg, maar betalen is voorbij, dus ook de levering. Zo simpel is het.

  @ Loes,

  Doe je nu zo dom of ben je zo dom ?
  Onze olie komt niet uit Rusland, maar we moeten die wel kopen op de vrije markt. Wanneer de olieprijzen omhoog gaan dan denk jij dat wij nog steeds goedkope olie kunnen krijgen omdat we niet nabij Rusland wonen ?
  Dus de VS biedt de olie aan voor 20 USD per vat lager volgens jou ?

  Wat heb je verder nog wel begrepen van handel ?

  Zelden zoiets doms gelezen als jouw reactie. Maar goed, ook bij corona was je niet de slimste, maar god allemachtig, jij weet het niveau iedere keer lager te brengen.

 5. Ja stawoets als er wat persoonlijks te zeiken valt over een type foutje ben je er weer niet.
  olie… Onze olie en gas komt niet uit Rusland.
  Rusland leverd nog steeds gas en olie. Dat is helemaal niet zo.n issue. Voor europa is het een issue niet door de VS De prijzen aan de pomp zijn voornamelijk directe belasting in komsten dus gen regering zit daar echt mee. En als die batterij tesla fans helemaal niet. De rest is gewoon speculatie.
  Sentiment net als corona. Dat nu plotseling verdwenen is.
  De oekraine… en krim die had al 8 jaar oorlog… NL vliegtuig zeker vergeten ? Toen maakte niemand zich daar echt druk over. Maar nu willen ze bij de navo. en ja dat ziet poetin nu echt niet zitten. En de VS wil niet dat europa te afhankelijk wordt van Rusland. Maar ja die zijn al afhankelijk van de rest van de wereld en failliet.
  Money play.
  Maar fijn dat je als spellings controle voor me wilt werken.

 6. “De bevolking van Curaçao er rekening mee moet houden dat de oorlog in Oekraïne ook gevolgen kan hebben voor Curaçao”
  Het gevolg kan zijn dat de steun aan Curaçao wordt geminimaliseerd als coho wordt aangenomen en totaal weg kan vallen als coho verdere vertraging oploopt.
  Nederland en Europa hebben zelf alle dubbeltjes nodig en dan geld stoppen in een, bewezen, bodemloze put is simpel weg geen optie meer.

 7. @gerrit, inderdaad Joel Goisco, financier van PIN stond al klaar om in de weed business te gaan. Dat Goisco jaren producten waarvan de houdbaarheidsdatum al jaren is verlopen als vers verkocht, was voor Camelia Römer geen punt. Zelf vertrouw ik alleen Rasta Man met mijn weed.

 8. Ha,ha die Sucy toch hoe doorzichtig. Door de oorlog Rusland/Oekraïne het canabisverhaal weer op de rol proberen te krijgen voor je vriendjes waar we als land met de constructie die je had bedacht weinig beter van worden.
  Zitten je vriendjes je zo op je huid doordat ze op jou aanraden al hebben geïnvesteerd en je wellicht al hebben beloond dat je het drama in Europa moet aangrijpen om ze rustig te houden ??.
  Pisa, canabis uitstekend maar dan niet alleen voor de happy few maar voor de gehele landbouwsector. Voor veiligheid en bewaking is een oplossing te bedenken.

 9. Het is bekend dat deze Camelia Römer over lijken gaat, niet om het land te dienen, maar om haar zaken en die van vrienden te vullen.

  Deze vrouw heeft samen met 2 anderen een flut commissie samengesteld om de moord op Pretu uit te zoeken en zoals verwacht was er geen enkele conclusie, ja dat de politiechef met vakantie was. Hiervoor mochten ze met zijn drieën een miljoen verdelen.

  Deze vrouw heeft persoonlijk voor gezorgd dat Stanley Betrian, Paul de Geus, Chebu Sluis en nog enkelen van gemeenschapsmiddelen nu miljonair zijn. Deze zelfde Camelia Römer deed moeilijk over de schadevergoeding voor een vrouw die gehandicapt is gebleven nadat beton van slecht onderhoud overheidsgebouw op haar is gevallen.

  Blijkbaar heeft deze vrouw geen geweten en medelijden met de arme Curaçaose bevolking want ze wilt meer.

 10. Ach houd toch op. Als de kapitein van een olietanker na een stevige bonenschotel twee minuutjes langer dan normaal op de wc zit, wordt dat aangewend om direct de prijzen te verhogen van olieproducten. Als alles meezit dan het het opeens dat dat maar een zeer klein onderdeel is van de prijs en dat de prijzen niet omlaag kunnen. Dus bespaar ons die leugens en onzin van dat de “oorlog” nu opeens de prijzen doet stijgen. En wat bazelt Sushi en de PAR nu. Denkt dat mens nu echt dat als men op Curacao medicinale canabis gaat verbouwen dat de gansche wereld staat te dringen hiervoor? En betreffende e-gambling, Malta is het paradijs daarvoor. Ligt in Europa en zeer gunstig. Maar goed, Sushi en de Par hebben weer laten zien dat ze er nog zijn

 11. Wat heeft onze bevolking nu te maken met de Oekraïne.

  Heel veel aangezien onze vriend Maduro Rusland steunt en als NL Oekraine steunt dan zal Maduro dat aangrijpen om de islas inutiles in te nemen!

 12. @Loes: je haalt wl zeker oloe en gas het land binnen. Misschien geen Russische oloe, maar wel duurdere oloe. Die prijsstijging van de oloe en het gas komt mede door de oorlog in Oekraïne.
  Overigens zitten in bijna alle produkten direct dan wel indirect oloe verwerkt. In je bier, laptop, lipstick en svhoenen. Overal zit oloe in.

 13. De bevolking van Curaçao er rekening mee moet houden dat de oorlog in Oekraïne ook gevolgen kan hebben voor Curaçao….
  Kiko…
  Wat heeft onze bevolking nu te maken met de Oekraïne.
  Niks.
  We halen geen gas oloe of what ever uit Rusland.
  We doen helmaal niks met Rusland.
  Idioten.
  Net als met Corona manieren zoeken om te kunnen stelen.

 14. @cr, help ze dan even ‘n handje wat de “politici” kunnen doen, indien mogelijk, zij weten immers niks. En als je komt met consideratie slachtoffers, die maken zijzelf al meer dan genoeg op hun eigen grondgebied.

 15. geen enkel woord van onze politci over de vele slachtoffers van de oorlog en mensen die gedwongen zijn om hun land te moeten verlaten. “Wat kan Curacao doen om Oekranie te helpen?” is kennelijk een vraag die niet bij onze politci opkomt

 16. De prijzen van benzine, diesel, gas, electriciteit en water zullen ongetwijfeld nog meer verhoogd worden. Laat je niet wijs maken dat de prijsverhogingen komt door oorlog in Ukraine. Aqualectra en Curoil en overheid grijpen elk excuus aan om prijzen te verhogen. De werkelijke redenen zijn zakkenvullerij en nog meer f&f bevoordelen. Suzy weet dat goed te regelen, en alle politici werken eraan mee.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties