29 C
Willemstad
• zaterdag 1 april 2023

DH | Dispute on St. Maarten, St. Martin border solved

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers during its monthly in The Hague on Friday approved the treaty with France that defines the exact demarcation of the border...

AntilliaansDagblad | Groot milieuproject Statia en Saba

Oranjestad/The Bottom - Op Sint Eustatius en Saba loopt een groot milieuproject om erosie te verminderen en bedreigde riffen rond de twee eilanden in Caribisch Nederland (CN)...

AntilliaansDagblad | ‘Prijs verlagen elektriciteit Aruba moeilijk’

Oranjestad - Elektriciteitsbedrijf Elmar heeft een dag voor het verstrijken van de deadline - die door de regering is gesteld - aan de bevolking laten weten dat...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hof niet erg blij met rapport crimefonds

‘Geen vragen vanuit de Raad voor de Rechtshandhaving ontvangen’ Willemstad - Vanuit de krant moest het Hof vernemen dat er een rapport is gepubliceerd over het criminaliteitsbestrijdingsfonds, waarin...

AntilliaansDagblad | ‘Met urgentie investeren’

Antwoord aan Cft: In plaats van versneld aflossen van leningen Willemstad - De regering van Curaçao is van mening dat, onder de huidige omstandigheden, de begrotings- en liquiditeitsruimte...

AntilliaansDagblad | Grote ontevredenheid FKAK

Nulmeting: Inhoud van ambulancewerk goed, maar leiding niet Willemstad - Bij de ambulancedienst Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) is alleen 28 procent van het personeel tevreden met...

AD | Wat staat Trump te wachten in het hol van de leeuw? ‘Veel mensen in New York haten hem’

7 vragen - Donald Trump (76) verschijnt komende week voor de rechter als verdachte in een strafzaak. Hij wordt aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan pornoster...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Plan van 310 miljoen voor infrastructuur

Meerjarige upgrading infrastructuur levert gemiddeld 0,4% groei op

Willemstad – Het meerjarig investeringsplan upgrading infrastructuur, waarmee de komende zes jaar 310 miljoen gulden gemoeid zou zijn, kan in beginsel een positief effect van gemiddeld +0,4 procent per jaar hebben op de economische groei van Curaçao.

Daarnaast zal de werkloosheid in een sneller tempo dalen dan wanneer het plan niet wordt uitgevoerd.

De uitvoering van het plan heeft vrijwel een neutraal effect op de overheidsbegroting, maar de schuldquote zal wel verder toenemen. Zo luidt het advies van de Centrale Bank CBCS inzake het plan van de overheid van Curaçao om met een inhaalslag het achterstallig onderhoud weg te werken en om vernieuwing in de bestaande infrastructuur door te voeren. Door middel van het investeringsplan zou ook een extra impuls kunnen worden gegeven aan het economisch herstel, is de gedachte.

,,Een belangrijke randvoorwaarde voor het daadwerkelijk realiseren van de verwachte positieve macro-economische effecten is dat het investeringsplan op een efficiënte wijze wordt uitgevoerd”, stelt CBCS. ,,Hiervoor is het van cruciaal belang dat de verschillende investeringsprojecten worden geprioriteerd en dat de kwaliteit van de projecten wordt gewaarborgd in de aanbestedingsprocedures en de uitvoering van de projecten.”

De overheid wil over de periode 2022-2026 in de infrastructuur van Curaçao een bedrag van 250 miljoen investeren (inclusief 2027 gaat het om 310 miljoen, maar de projecties van de CBCS gaan niet verder dan vijf jaar, red.). De Centrale Bank baseert zich op informatie van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). In 2022 zal het nog vooral gaan om onderhoudswerkzaamheden. Vanaf 2023 worden ook vernieuwingen aan de infrastructuur verricht.

De overheid zal het totale investeringsbedrag in zes tranches bij de Nederlandse Staat lenen, zo is de veronderstelling. Elke tranche heeft een looptijd van tien jaar en wordt in tien gelijke termijnen afgelost, te beginnen in het eerste jaar nadat de lening is aangegaan. In de CBCS-notitie wordt ervan uitgegaan dat de rente op de lening 1,6 procent per jaar bedraagt.

Het geleende bedrag wordt in een apart fonds gestort. Het fonds beheert deze middelen die uitsluitend zullen worden aangewend voor de uitvoering van het meerjarenplan. De grondslag van de motorrijtuigenbelasting wordt per 1 januari 2023 aangepast.

Hierdoor zal de overheid 10 miljoen extra aan inkomsten genereren (het zal burgers en bedrijven dus 10 miljoen meer kosten; bovenop de circa 40 miljoen op dit moment, red.). De overheid stort dus jaarlijks 15 miljoen van de inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting in het fonds. Dit bedrag zal worden gebruikt voor de jaarlijkse aflossing van het geleende kapitaal. Het restant van de inkomsten van de motorrijtuigenbelasting wordt voor de begroting van de overheid gebruikt.

Het meerjarige investeringsprogramma heeft – zo rekent de CBCS uit – een positief effect op de economische groei. Over de investeringsperiode is de reële bbp-groei (bruto binnenlands product) gemiddeld 0,4 basispunten boven het basisscenario (lees: zónder de investeringen in de infrastructuur, red.). ,,Dankzij het investeringsprogramma zullen de overheidsbestedingen in het impactscenario harder groeien dan in het basisscenario.”

In het impactscenario – dus mét de investering van 250 miljoen de komende vier jaar – neemt de werkloosheid in een sneller tempo af dan in het basisscenario door de sterkere toename van de economische activiteiten. In 2026 bedraagt het werkloosheidspercentage in het impactscenario 11,2 procent. ,,Dat is één procentpunt lager dan in het basisscenario”, aldus de CBCS.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

9 reacties

 1. Toko Cooper is al opgericht!
  Als een Minister in actie komt en grootse plannen heeft, boer pas op je kippen! Ze ruiken geld!.
  Nog zo’n rotte appel die voor eens en altijd van de politieke arena moet verdwijnen. Dit zal hopelijk zijn laatste keer zijn!

 2. Nu gaat cooper cbcs voor ‘t karretje spannen die hebben meer kans los te maken, want ze weten natuurlijk alles over zijn diefstal.

 3. Is Cooper zijn Plan B …nog meer geld lenen bij NL?

  Door wanbeleid, corruptie etc. is o.a. infrastructuur verwaarloosd.

  De bevolking wordt met dit plan opgezadeld met een nog grotere schuldenlast die ze niet kan afbetalen…

  De motorrijtuigenbelasting verdween in de algemene pot…’Pueblo’ heeft daar niks van teruggezien. Wie garandeert ‘Pueblo’ dat deze belastingpot nu wel gebruikt zal worden waarvoor het bestemd is?

  Ta pueblo su burt…..!

 4. 10 miljoen voor asfalt. De resterende 300 miljoen naar f&f, consultants etc. Herinnert men zich nog de voorrij wegen Curacao Airport ? Geld was op voordat er asfalt gelegd kon worden. Niemand is ooit verantwoordelijk gehouden.

 5. Wel heel enthousiast een plan te presenteren en vanuit gaan dat Nederland wel even 310 mio gaat uitlenen terwijl die weet dat minimaal 20% van dat bedrag onverklaarbaar verdwijnt en er nooit terug betaald zal worden. Een voorzetje om weer een rode kaart bij Nederland te leggen ??.
  Succes gewenst.

 6. infrastructuur: zijn dat hellingsbanen, het schilderen van een brug, en spacetravel?

  Kan CBCS zich niet gewoon focussen op toezichthouden van financiele instelingen?

 7. Stop dat geld in een centraal geleid, ECHT openbaar vervoer waar ook bejaarden, minder-validen en kinderen gebruik van kunnen maken met moderne elektrische bussen, busstroken, voorrangsregeling en IT! Frequent, fijnmazig en overstappunten met aansluiting, én 1 geīntegreerd tariefsysteem.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -