28 C
Willemstad
• donderdag 6 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Koper Frederikstraat nog niet bekendgemaakt

De vraagprijs is 500.000 gulden. | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De nazaten van August Damian Jonckheer hebben het voormalige DP-partijgebouw in de Frederikstraat in Otrobanda verkocht. Dat bevestigt kleinzoon Billy Jonckheer. Het monumentale pand stond al jaren leeg en raakte na een brand in 1999 ernstig in verval.

Het gebouw staat op het eiland bekend als ‘Centro Democraat’, het vroegere partijgebouw van de Democratische Partij (DP). Billy Jonckheer kan niet zeggen wie de koper is van het monument uit de achttiende eeuw. Ook het er schuin tegenover gelegen oude herenhuis, Frederikstraat 96, krijgt een nieuwe eigenaar, maar die verkoop is nog niet helemaal rond. De panden staan op naam van de naamloze vennootschap Concordia, waarin grootvader Jonckheer het onroerend goed had ondergebracht.

Kleinzoon Billy zegt dat de panden door twee verschillende partijen gekocht worden, een lokale en een buitenlandse investeerder, maar wil er verder geen details over kwijt. Met een nieuwe eigenaar kunnen de panden gerestaureerd worden. Billy Jonckheer hoopt op eenzelfde ontwikkeling als in Pietermaai Smal waar een bruisend uitgaansleven is, maar ook weer mensen wonen.

,,Otrobanda was vroeger een woonwijk”, zegt Jonckheer. ,,Ik hoop dat er weer wat leven terugkomt in de buurt. Je ziet het al gebeuren in de Hoogstraat en Ser’i Otrobanda.” Hij ziet dat de interesse voor de binnenstad enorm is toegenomen na de ‘Invest in Willemstad Summit’ in 2019. Trekker was Hans de Boer, voorzitter van de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW. De Boer overleed in januari 2021 onverwacht. Jonckheer: ,,Sinds die investeerdersbijeenkomst is er ook veel interesse om in Otrobanda te investeren, onder andere in de Frederikstraat.”

Het voormalige DP-partijgebouw aan de Frederikstraat 127 werd in 1957 gekocht door opa August, broer van DP-premier Efraïn Jonckheer. Later werd dit het onderkomen van de redactie van het Papiamentstalig dagblad Ultimo Noticia onder leiding van Chicho Jonckheer.

Nadat Ultimo Noticia was verhuisd naar nummer 96 aan de overkant, versnelde een felle brand in 1999 het verval van nummer 127. Het dak ging volledig verloren. Om totale instorting te voorkomen werden muren gestut en ramen en deuren dichtgemetseld.

In een bijlage bij de Invest in Willemstad Summit van 2019 wordt het monument omschreven als ‘een van de mooiste en grootste woonhuizen uit de achttiende eeuw in het hart van Otrobanda’. Oorspronkelijk is de hoofdingang beneden in de Breedestraat, maar na de bouw van het Landskantoor ‘in de voortuin van dit huis’ verplaatste de voorzijde zich naar achteren, in de Frederikstraat.

In 2019 werd het pand ‘in onbruikbare staat’, de bijgebouwen en het terrein van bijna 3.000 vierkante meter getaxeerd op 975.000 gulden. De vraagprijs is 500.000 gulden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -