26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Nieuws | Oud-bankbaas Curaçao: aan schandpaal genageld

HomeMediaNieuws | Oud-bankbaas Curaçao: aan schandpaal genageld
Oud-bankbaas Curaçao: aan schandpaal genageld | ANP

Oud-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten, Emsley Tromp, stelde vrijdag in zijn slotwoord tegenover de rechter op Curaçao dat hij zich aan de schandpaal genageld voelt.

Tromp, sinds 1991 directeur van de Centrale Bank, staat terecht voor belastingfraude met zijn eigen pensioenstichting.

Voor de Nederlandse advocaat van Tromp, Niels van der Laan, is de hele zaak een puur fiscaal vraagstuk en ,,zou de rechter zich er niet over moeten of willen uitspreken”. De rechter doet op 17 november uitspraak.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Tromp over de periode 2006 tot en met 2014 opzettelijk niet alle inkomsten van zijn pensioenopbouw aan de belastingdienst opgegeven. Tijdens de zaak werd bekend dat Tromp in 2014 een jaarsalaris ontving van 850.000 euro.

Het OM had donderdag een geldboete van 10 miljoen Antilliaanse gulden geëist (omgerekend bijna 5 miljoen euro). Verder een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar. Hij werd deze maand ontslagen.

Tijdens de rechtszaak zei Tromp dat hij in 2011 ontslag wilde nemen toen hij problemen kreeg met toenmalig premier Gerrit Schotte. Hij vertelde de rechter dat toenmalig minister van Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner hem ,,persoonlijk namens de Nederlandse regering had gevraagd om aan te blijven”. Tromp: ,,Ik heb het gedaan in het landsbelang. En nu heb ik deze zaak.”

In de regiezitting in juli dit jaar stelde hij nog dat Nederlands politici achter de rechtszaak zitten om hem ,,te pakken”. Tijdens de inhoudelijke behandeling kwam hij daar niet meer op terug.

Bron: Nieuws

8 reacties

  1. Ik kan er niet veel over kwijt, n.l. mee ouwehoeren over ‘Tromp de frauduleus bevonden bankdirecteur’. Dat is makkelijk te verklaren, want mijn kennis over de schurkenstreken van Tromp & co en alle andere Curaçaose boeven op Curaçao (én ook zij die zich op het KKC-forum roeren..) is maar magertjes. Ik hou me daarom maar wijselijk op de vlakte. 😆

    Maar had wijlen Helmin Wiels dan toch gelijk toen hij beweerde dat Emsley Tromp schuldig was aan hetgeen hem nu ‘wel’ ten laste wordt gelegd? Helmin Wiels was volgens mij, ik weet het natuurlijk niet echt zeker, maar hij was toch één van de eersten die E.Tromp beschuldigde van gesjoemel in de centrale bank?
    Hij heeft volgens mij zelfs aangifte gedaan..

    Het is heel typisch, de mensen die vandaag, zowel op Curaçao en hier op dit forum Emsley Tromp de grond inboren, zijn dezelfden die toen vonden dat H.Wiels een leugenaar was die om de zoveel tijd met verzinsels over Tromp naar het O.M. toog. Alles ‘om Curaçao te destabiliseren’ heette dat toen.
    De vraag is; heeft wijlen H.Wiels. postuum dan wel, toch gelijk gekregen?

  2. Goedzo ze moeten allemaal oppakken die van ons hebben gestolen wie het ook is en nu de volgende oplichter oppakken ook hun geld in het buitenland en van dat geld kunnen we de arme mensen hierhelpen.En nu moeten we De Geus en aanhangers ook oppakken voor verduisteren van het geld van onze mensen.Goedzo ga zo door.

  3. Hoedanook

    maar het OM maakt wel een vergelijking met de salarissen van de centrale bankiers van Nederland en Duitsland.
    Hoe rijmt je dat dan ?

  4. Bedankt @Van Aller/De Vries voor de verwijzing naar een interessant artikel.

    Op Curaçao ‘mag uitgerekend de ex-minister van Financien die aan de stichting Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (FDRS), een initiatief als alternatief voor Usona (!; HNO) en Amfo (Werner Wiels), nog voor de stichting was opgericht, vijf ton aan geld (belastinggeld) liet opmaken, CBCS directeur (in de plaats van Tromp natuurlijk) worden. Het beleid van o.a. de ex-minister bracht de Curaçaose economie na 10-10-12 vrijwel tot stilstand en ook is er een verkeerde voorstelling van de belastinginning gegeven (in feite een doodzonde), waardoor men nu beleid formuleert zonder een bijbehorende kloppende begroting.
    Net zoals in het artikel over Peter Veld wordt gesteld zal op Curaçao ‘de tijdbom die over de jaren van zijn ministerschap is ontstaan, pas in de handen van zijn opvolger (Gijsbertha) tot ontploffing’ komen.

  5. @Henk: nergens, maar dan ook nergens staat dat Tromp een salaris had van EUR 850.000,-.

    Nieuws, de schrijver van het stukje, kan niet lezen. De enige betrouwbare bron waar inkomensgegevens van Tromp in staan, die ik tot nu toe ben tegengekomen is het requisitoir van het OM.

    Hier wordt gesproken over: ” in 2006 was het persoonlijk inkomen ANG 843.767, oplopend tot ANG 1.770.000 in 2014. ”

    Persoonlijk inkomen is wat anders dan een salaris.

    Begrepen Henk?

  6. Een salaris van 850,000 euro – begrepen, la Stiwz? – volslagen idioot.

    De hele Centrale Bank moet uitgemest worden, want het is een grote porkeria waarin waanzinnige salarissen betaald worden en hoge functionarissen desondanks al om 5 pm in de Heeren zitten.

    Nog beter: dollariseren deze bananenrepubliek, dan hebben we geen Centrale Bank meer nodig, en toezicht uitbesteden aan de Nederlandse Centrale Bank die de vereiste afstand heeft van het nepotisme in dit corrupt boevennest.

  7. Welke verborgen agenda’s spelen hier? Wie moeten uit de wind worden gehouden? Trustkantoren, witwasserijen, Nederlandse dubieuze praktijken? Of heeft de grensoverschrijdende criminaliteit de bovenwereld geheel overgenomen in het Koninkrijk? We vragen het maar even, want er klopt iets niet. Als de verguisde president van de Centrale Bank al die dingen gedaan heeft, die hem worden toegedicht, zou hij onbekwaam zijn eigen en andermans glazen afdoende hebben vernield. Dat lijkt ons niet. Bovendien is het hoogst merkwaardig dat de heer Tromp al ontslagen is, ongetwijfeld op grond van haci redo en bati bliki. Want als zijn ‘foute handelen’ al lang bekend was (en ook waar blijkt) heeft werkgever dan geïnformeerd bij betrokkene hoe het zat en hem gewaarschuwd om zijn leven te beteren? Zwart op wit? De indruk bestaat dat het prima uitkomt die rechtszaak. Die is gelijk de aanleiding tot ontslag. Twee vliegen in een klap en de weg is vrij voor andere integere (?) politieke kandidaten om die plaats in te nemen. En dan begint de stoelendans weer van voren af aan. Per slot de een zijn dood, is de ander zijn brood. Dat ontslag kan nog vervelend uitpakken voor de overheid, vooral als het onrechtmatig blijkt te zijn. De rechtszaak ging ook al als een nachtkaars uit. Hoezo alleen maar een bescheiden taakstraf als betrokkene al die vreselijke ten laste gelegde feiten heeft begaan? Wellicht zouden de aanklagers het artikel van FTM van 28 oktober moeten lezen: “Dit is de geluksmachine voor Haagse topambtenaren.” Heel leerzaam. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties