30 C
Willemstad
• woensdag 14 april 2021 15:27

PBC | Nederlands reisadvies blijft voorlopig negatief

Persbureau Curacao DEN HAAG – Tijdens de persconferentie gisteravond in Nederland is er door het kabinet nog geen duidelijkheid gegeven over wanneer er weer gereisd mag worden. Het...

PB | Townhall meeting on volcanoes this Thursday

Residents of Saba are invited to a townhall meeting on Thursday, April 15 to attend a presentation by volcanologist Elske de Zeeuw-Van Dalfsen of the Royal Netherlands...

Democracy now! | Wednesday April 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Namen formateurs bekendgemaakt

Advocaat Chester Peterson is door partij MFK voorgedragen als formateur bij gouverneur Lucille George-Wout. Ook oud-minister en internationaal advocaat Rutsel Martha wordt later voorgedragen als formateur. De...

PB | Nieuwe procureur-generaal maakt kennis met Gouverneur

WILLEMSTAD – Op maandag 12 april heeft de nieuwe procureur-generaal van het Openbaar Ministerie van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoNFI-onderzoek beelden moord onmogelijk door beschadiging

NFI-onderzoek beelden moord onmogelijk door beschadiging

WILLEMSTAD — Het hof heeft vanochtend de beroepszaak tegen Jealion Wederfoort voor de moord op bandlid Gabriel ‘Gabi’ Castillo wederom aangehouden voor meer onderzoek.
De Hoge Raad had de zaak terugverwezen naar het Hof voor nieuwe behandeling, maar die is ondertussen meerdere malen aangehouden.
Het psychiatrisch rapport is nog niet klaar en het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) naar het beeldmateriaal van de moord is onmogelijk geworden, omdat het beeldmateriaal beschadigd blijkt te zijn.

Het Hof had een eerder verzoek van zijn advocate Saran Inderson om een reconstructie van de zaak te doen afgewezen, omdat er al een filmpje was van het incident, dat in de nacht van 16 op 17 februari 2010 ter hoogte van de snack Topogigo aan de Roodeweg plaatsvond.
De videobeelden zijn belangrijk voor de verdediging om te bewijzen dat Wederfoort zich die dag moest beschermen tegen het slachtoffer.
Volgens de verdachte liep het slachtoffer met een mes op hem af en aan de hand van de beelden moest het NFI dus onderzoeken of dit klopt.

Op de video is Castillo daadwerkelijk met een voorwerp in zijn hand te zien.
Het Hof keek tijdens een eerdere behandeling beeld voor beeld naar de dvd, maar het was toch moeilijk te zien wat hij precies in zijn hand had.
De dvd werd naar het NFI gestuurd.
De dvd bleek echter een kopie te zijn van slechte kwaliteit.
Het instituut heeft vervolgens naar het OM geschreven dat het onderzoek gestaakt was en dat ze de originele harde schijf van de beelden nodig hadden.

Advocaat- generaal Anton van der Schansz ontving pas gisteren een proces-verbaal dat de originele beelden beschadigd zijn.
Het NFI heeft eerder enkele videobeelden onderzocht in de zaak tegen de voormalige medeverdachte Gregory Koeiman.
Het hof heeft het OM opgedragen om na te gaan in hoeverre deze beelden ook voor deze zaak onderzocht kunnen worden.
Koeiman zou Wederfoort hebben opgedragen de moord te plegen, maar werd op 18 augustus 2010 vrijgesproken van moord en het voorbereiden van een moord.
Hij kreeg wel twaalf maanden celstraf voor vuurwapenbezit.

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

 1. “De dvd bleek echter een kopie te zijn van slechte kwaliteit.”

  Het instituut heeft vervolgens naar het OM geschreven dat het onderzoek gestaakt was en dat ze de originele harde schijf van de beelden nodig hadden. Advocaat-
  generaal Anton van der Schansz ontving pas gisteren een proces-verbaal dat de
  originele beelden beschadigd

  Dit is een vreemde situatie.
  De orginele bestanden zijn beschadigd. HOE??

  * Zijn ze gewist en via een recovery terug gehaalt?
  * Is het bestand opzettelijk verminkt??
  * Hoe is de HDD behandeld??
  * Copy op DVD is het bestand gelijk aan het orgineel, tenzij de DVD van slechte kwaliteits was.
  Het hof heeft de DVD (de slechte kopie) gekeken. Dan moet men meteen al kunnen vaststellen met een slechte copy te doen hebben. Die stuur je niet op maar ga je meteen de HDD onderzoeken of deze opsturen.

  Allemaal vragen die nu rijzen.
  Is hier opzet in het spel, om de waarheid te verdoezelen of…….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties