26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Nederlands niveau niet voor alles

HomeMediaNederlands niveau niet voor alles

Den Haag gaat beter luisteren naar BES maar loslaten gaat te ver

Plaskerk-12042014Den Haag – Bonaire, Sint Eustatius en Saba is nooit beloofd dat op alle terreinen het voorzieningenniveau gelijk getrokken wordt met dat in Europees Nederland.
 

Advertentie

Dat benadrukte minister Ronald Plasterk (PvdA) donderdag in het debat met de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties.

,,Voor onderwijs geldt dat wel omdat de kerndoelen overal in het Nederland hetzelfde zijn. Dat betekent dat ook de leermiddelen en de schoolgebouwen van een niveau moeten zijn dat die kerndoelen gerealiseerd kunnen worden.”

Ook de zorg moet van een even hoge kwaliteit zijn, maar voor de toestand van de wegen of de hoogte van de AOV geldt dat niet, aldus de bewindsman.
Het was SP’er Ronald van Raak die in het debat wees op de ‘wolk van onvrede, boosheid en teleurstelling’ die boven Caribisch Nederland hangt.

,,Er gaan enorm veel geld, middelen en energie naar de eilanden, maar het helpt niet. Het komt niet terecht bij de mensen voor wie het bedoeld is.
Wij hebben op 10-10-’10 een grote weeffout gemaakt.
Er is een stroom ambtenaren, wetten en regels op gang gekomen terwijl er behoefte is aan praktische ondersteuning.
Geef de eilanden meer ruimte om zelf te bepalen wat er moet gebeuren
”, aldus Van Raak.

VVD’er Pieter Litjens kon zich daarin vinden:

,,Wij zijn er te veel vanuit gegaan de eilanden als gewone gemeenten aan te sturen en te denken dat ze als een gewone gemeente functioneren. Maar het is een andere wereld. De mensen worden gek van wat zij uit Den Haag op zich afgestuurd krijgen. Waarom accepteren wij niet dat het lokale bestuur beter kan bepalen wat prioriteit moet krijgen? Waarom laten wij ze niet meer los?”

Bijval kwam er ook van Madeleine van Toorenburg:

,,Er is onvoldoende ruimte voor de eigenheid van de eilanden. Het moet meer op de maat en toon van daar.”

Beter luisteren naar de inbreng van de eilandbesturen wil Plasterk ook, maar de eilanden helemaal vrij laten, gaat hem te ver.

,,Dat is een vraag voor de grote evaluatie in 2015. Ik wil daar niet op vooruitlopen, maar ik wil wel een kanttekening plaatsen. Bij een schaal van 23.000 inwoners moet je je afvragen of het tot het beste resultaat leidt als je zegt: Hier heb je een budget, doe het verder zelf.”

De bewindsman waarschuwde dat er ‘niet te idyllisch’ gedacht moet worden over ‘loslaten’.

,,Op een aantal terreinen, zaken als onderwijs, zorg maar bijvoorbeeld ook kinderrechten, moet aan de Nederlandse standaard worden voldaan.”

Van Raak: ,,Daar zit precies het probleem: De mensen op de eilanden verwachten de Nederlandse standaard, maar dat maken wij niet waar.”

Roelof van Laar (PvdA): ,,Wij moeten het welvaartsverschil met Europees Nederland zo klein mogelijk maken.”

Van Raak: ,,Fantastisch, ik ben het helemaal eens met de PvdA.
Hoe hoog wil de PvdA dat de onderstand en de AOV in Caribisch Nederland worden?”

Van Laar: ,,Wij vinden die te laag, maar ze zijn vastgesteld in samenspraak met de eilanden. De uitkeringen zijn gekoppeld aan het minimumloon. Als dat te hoog wordt, is dat schadelijk voor de economie van de eilanden.”

Van Raak: ,,Dit is typisch PvdA-geklets. Iedere keer zeggen dat de voorzieningen op hetzelfde niveau moeten zijn als in Europees Nederland. Als je dat wil, moet je wel flink investeren. Maar zodra het concreet wordt, geeft de PvdA niet thuis. Dan wordt er verwezen naar specifieke omstandigheden. Je moet eerlijk zijn en geen verwachtingen wekken die je niet kunt waarmaken. Zo worden de mensen ontevreden gemaakt.”

Over de onvrede die vooral op Bonaire heerst, wees Plasterk op wat hij paradoxaal noemde:

,,Het welvaartsniveau op Bonaire is inmiddels veel hoger dan op Curaçao, maar de onvrede daar is veel minder dan op Bonaire.
Het is belangrijk geen verkeerde verwachtingen te wekken. Wij hebben nooit hetzelfde voorzieningenniveau voor alles beloofd. De AOV bijvoorbeeld moet je afstemmen op de levensstandaard.”

Alle ministeries bij elkaar geven jaarlijks 300 miljoen uit aan Caribisch Nederland.

,,Dat is veel voor 23.000 inwoners. Het gaat er om dat geld zo optimaal mogelijk te besteden. Wij moeten er minder vanuit gaan dat het zoals het in Europees Nederland gaat ook daar zo zou moeten gaan. Wij moeten beter aansluiten bij de prioriteiten die lokaal leven en praktisch blijven”, aldus Plasterk.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties