29 C
Willemstad
• maandag 20 mei 2024 22:52

NC | Parlementen Koninkrijk bespreken deze week delicate onderwerpen in Aruba

Foto: archieffoto van een IPKO-bijeenkomst in Nederland.
Foto: archieffoto van een IPKO-bijeenkomst in Nederland | Foto NoticiaCla

ORANJESTAD –De politieke crisis van 2014 is een van de thema’s die deze week tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) aan de orde zullen komen. Aan dit overleg, dat deze keer in Aruba plaatsvindt en 4 dagen duurt, zullen 36 parlementariers van de 4 landen van het Koninkrijk deelnemen. Voorzitter van de Staten van Aruba, drs. Marisol Lopez-Tromp vertelt in een gesprek met NoticiaCla.com dat de delegaties hebben besloten om naast de reguliere agendapunten ook open met elkaar te gaan praten over de problemen die zich in 2014 hebben voorgedaan en die de relaties tussen de landen onder druk hebben gezet.

Agendapunten die zeker de aandacht trekken zijn de geschillenregeling, de toepassing van de artikelen 15 en 21 van het Reglement van de Gouverneur (oorzaak van de crisis tussen Aruba en Nederland) en de screening van kandidaten voor het ministerschap.

Leider van de MEP-fractie in de Staten, Evelyn Wever-Croes is het er mee eens dat het delicate onderwerpen betreft. Zij betreurt het wel dat de AVO-fractie opnieuw een confrontatie met Nederland zoekt, nu zelfs tijdens het IPKO. ‘Vorig jaar september in Nederland heb ik met Nederlandse politici afgesproken dat zijn de hand over het hart zouden strijken en niet met maatregelen zouden komen, maar als de AVP confrontaties blijft zoeken, zijn we ver van huis.’

Statenvoorzitter Lopez-Tromp bevestigt dat de reguliere agendapunten bekend waren en dat er nu enkele ‘hot topics’ uit 2014 aan de agenda zijn toegevoegd. Volgens Lopez zijn het belangrijke kwesties, die ‘ook consequenties voor de toekomst hebben.’ Zie de agenda van de bijeenkomst hier.

Bron: NoticiaCla

Agenda IPKO 2015: CONCEPT PROGRAMMA IPKO AUA-CUR-NED-SXM JANUARI 2015_versie no 4(1)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties