28 C
Willemstad
• woensdag 22 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Nader onderzoek naar druktank

HomeNieuwsNader onderzoek naar druktank

Staten neemt motie aan om regering dieper te laten graven in ‘gift’ MCC

druktank-08082012Willemstad – Het Curaçaose parlement heeft gisteren een motie aangenomen waarin de regering van Curaçao wordt gevraagd om een diepgaand en grondig onderzoek in te stellen naar de manier waarop vorig jaar een druktank is aangeboden aan het Sehos.
Het parlement wil dat een onafhankelijke instelling, zoals het Soab, onderzoek doet naar de ‘wettigheid, transparantie en verantwoordelijkheid’ van alle betrokkenen.

De motie is aangenomen door 15 van de 21 Statenleden.
Tijdens die vergadering gaf voorzitter van de Raad van Bestuur van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), Javier Hernandez, aan dat de overhandiging van de druktank door het Medical Center Curaçao (MCC) vorig jaar een ‘fastball’ was, waarvan pas later bleek dat het geen gift was, maar dat de druktank in bruikleen werd gegeven.

Uiteindelijk bleek het een cadeau met gebruiksaanwijzing.
Zo wilde de MCC de werknemers leveren voor de druktank.
Het Sehos was het daar niet mee eens, omdat zij de verantwoordelijkheid behielden.
Volgens minister Ben Whiteman van Gezondheid was de constructie opgezet om te zorgen dat het MCC een accreditatie zou krijgen als ziekenhuis.
Een constructie die hij in zijn beantwoording van de vragen in de eerste ronde hartgrondig afkeurde.
Whiteman waarschuwde dat een dergelijke constructie ook in de toekomst op Curaçao niet zou mogen plaatsvinden.
De hele dag galmde in de Staten de verontwaardiging over de gang van zaken rond de vermeende gift van de druktank.

Leider van Pueblo Soberano Helmin Wiels sprak van een ingenieuze opzet van een criminele ‘master mind’ die de hele bevolking voor de gek wilde houden.
Daarmee refereerde Wiels aan MFK-leider Gerrit Schotte.
Dat Schotte gisteren niet aanwezig was in de Staten maar naar het Amerikaanse San Francisco was vertrokken om de halve finale van het Nederlandse honkbalteam in de World Baseball Classics bij te wonen, noemde Wiels ‘een schande’.
Volgens Wiels heeft Schotte de hele opzet en gecreëerde onduidelijkheid rond de druktank bewust geregisseerd.

Oud-minister van Volksgezondheid en huidig Statenlid voor de MFK Jacinta Scoop-Constancia, vorig jaar verantwoordelijk voor de ‘gift’ zei op haar beurt niet te snappen waarom politici momenteel ‘een politiek spelletje spelen met de gezondheid van mensen’.
Ze memoreerde dat enkele jaren geleden het Sehos miljoenen had gekregen voor de aanschaf van een MRI-scan en een druktank.

,,Die druktank is er nooit gekomen.
Daarom hebben we jaren later er alsnog voor gezorgd dat er een druktank kwam. Het Sehos heeft nooit hoeven betalen, maar achteraf wordt wel geklaagd.”

Zowel Scoop-Constancia als MFK-Statenlid Amerigó Thodé maakten zich druk over het feit dat het Sehos eigenhandig een druktank heeft geregeld die door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa niet meer wordt gebruikt.
De tank is van 2010, de leeftijd van de door de MCC geschonken tank is niet meer te achterhalen.
Volgens Thodé en Scoop-Constancia is die echter wel nieuw.

,,En is het wederom onbegrijpelijk dat iedereen nu blij is met een tweedehands product. Waarom mag de Curaçaose bevolking geen nieuw product hebben?”

, zo vroeg Thodé zich af.

Oud-minister Hensley Koeiman (MAN) wilde daar niet op in gaan en vroeg waarom ‘we niet twee druktanks gaan installeren’.
Dat is volgens hem veiliger en beter voor duiktoeristen die in de problemen raken.
Daarop zei minister Whiteman dat ‘we ook moeten kijken naar de kwaliteit van de duikscholen, die ervoor moeten zorgen dat niemand in de problemen raakt’.

Statenlid voor PS, oudminister van Justitie, Elmer Wilsoe haalde tijdens zijn spreektijd nog de tijd van het jaar aan: kuaresma (de periode van Aswoensdag tot Pasen, red.).
Wilsoe:

,,Dat is de tijd van boetedoening.”

Zonder zijn oud-collega ex-minister Scoop-Constancia te noemen, zei Wilsoe:

‘Erken je fouten’.

,,Fouten maken is niet erg. Maar erken ze. Daar worden we allemaal beter van.”

Wat betreft de druktank zei hij een goede vriend te hebben verloren omdat er geen werkende druktank was op het moment dat deze na het duiken in de problemen raakte.
Wilsoe’s broer overleefde uiteindelijk wel zijn duikproblemen in een druktank, omdat die op dat moment te gebruiken was.

,,Net zoals iedereen, doen ook politici ervaring op.
En net als iedereen moeten we ook leren van onze fouten”

, zo sloot de oud-minister af.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties