‘Naaktfoto’s rondsturen strafbaar’

social media

‘Naaktfoto’s rondsturen op social media is strafbaar’

PUNDA – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag zondag 24 augustus 2014 een waarschuwing doen uitgaan naar alle personen die naaktfoto’s van een meisje verspreiden, omdat dit namelijk strafbaar is. Het betreft foto’s die een jongen afgelopen week op Facebook heeft gepost.

Het verhaal gaat dat het meisje naaktfoto’s van haar naar een vriend had gepost. Deze vriend besloot hierop de serie illustraties digitaal te verspreiden via Facebook (FB). FB-vrienden van deze jongen drukten ook op ‘share’ naar hun bevriende contacten en zo bleef de kring verspreiders groeien.

Gezien wat er gebeurde, besloot Coraline Kooistra via haar FB-account tegen de verspreiding van de naaktfoto’s een open brief te posten. Deze was gericht aan alle ouders, jongeren, het betreffende meisje, de vriend en degenen die de illustraties door verspreidden.

Kooistra, ook voorvrouw van de Stichting tegen Kindermishandeling, deed een dringend beroep op de verantwoordelijkheid van een ieder. Ze schreef dat ze hoopt dat alle betrokkenen hun les hebben geleerd uit het voorval. Hierbij had ze geen goed woord over voor het meisjes als het ‘slachtoffer’, de vriend als de ‘dader’ van de verspreiding van de foto’s en de FB-contacten die deze besloten hadden door te verspreiden.

Tenslotte deed Kooistra een beroep op alle ouders om hun kroost heel goed in de gaten te houden en hen de goede normen en waarden bij te brengen door hun lichaam te respecteren en daaropvolgend attent te maken op seksueel misbruik en ander soort misdrijven.

Over de verspreiding van de naaktfoto’s van het meisje, heeft het OM nu ook actie ondernomen door een waarschuwing te doen. Deze luitdt als volgt:

“Op het internet doen de laatste dagen naaktfoto’s de ronde van een minderjarig meisje. Het OM waarschuwt een ieder dat het strafbaar is om op welke wijze dan ook deze foto’s te verspreiden, aanbieden en/of openlijk tentoon te stellen. Dit zowel via bijvoorbeeld telefoon, Whatsapp, Ping, maar ook via mail, Facebook, Instagram of Twitter.”

Verder herinnert het OM een ieder eraan dat

“wanneer een minderjarige is betrokken bij de verspreiding van de naaktfoto’s of naaktbeelden, de verdachte vervolgd kan worden op grond van kinderpornografie, zoals vastgelegd in artikel 2:196 van het Wetboek van Strafrecht Curaçao”.

Conform dat artikel, aldus het OM, kan de persoon die zich schuldig maakt aan de ongewenste verspreiding van foto’s of beelden, bevattende een seksuele gedraging van een minderjarige, gestraft worden met een gevangenisstraf van ten hoogste 4 jaren of een geldboete van ten hoogste 25.000 gulden.

Het OM meldt in zijn post niet dat degene die de naaktfoto’s als eerste heeft gepost en gelijk naar zijn contacten doorstuurde, inmiddels achterhaald is en strafrechtelijk zal worden vervolgd.

Bron: Tilii

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *