30 C
Willemstad
• woensdag 11 december 2024

Extra | Journaal 3 december 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, December 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 december 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, November 29, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, November 28, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Motie van wantrouwen heeft geen nut’

HomeMediaMotie van wantrouwen heeft geen nut’

Ivar Asjes:

WILLEMSTAD — Volgens Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) was er geen opzet in het spel bij de annulering van de vergadering van dinsdag. Als de oppositie in de Staten een motie van wantrouwen tegen het kabinet wil indienen, kunnen ze dat in de eerstvolgende vergadering, die in de week van 20 augustus plaatsvindt, doen. Al betwijfelt Asjes of de motie enig nut heeft.

“Zoals Schotte in zijn brief aan het parlement heeft geschreven is een motie van wantrouwen betekenisloos, omdat hier geen consequenties aan kunnen worden verbonden”, aldus Asjes gisteren tijdens een persconferentie.
De Statenvoorzitter verklapte dat hij een initiatiefwet in voorbereiding heeft, die moet voorkomen dat parlementariers zonder voorkeurstemmen (aantal behaalde stemmen groter dan de kiesdeler) zich onafhankelijk kunnen verklaren.
De zetel zou dan aan de partijfractie toebehoren.

De Statenvoorzitter wilde het wetsvoorstel pas aankondigen als de initiatiefwet klaar zou zijn, maar hij kon zijn plannen gisteren niet voor zich houden.
De juristen van de griffie hebben de instructie gekregen om te onderzoeken of het voorstel uitvoerbaar is.

Volgens Asjes kan het niet zo zijn dat dissidenten met ‘slechts’ 336 (Eugene Cleopa, MAN) en 209 (Dean Rozier, MFK) persoonlijke stemmen de koers van het land bepalen.
Volgens Asjes zou hij, als de motie van wantrouwen die PNP heeft aangekondigd wordt ingediend, die in de vergaderweek van 20 augustus ter stemming brengen.
Als de meerderheid van de Staten ermee akkoord gaat dan rest hem niets anders dan de motie door te spelen naar de regering.
Maar of de regering hier gehoor aan zal geven is een ander verhaal. Asjes: “De regering heeft het laatste woord over alle moties, ook een motie van wantrouwen. Er is kans dat de regering zo’n motie niet zal uitvoeren.” De regering heeft haar standpunt gebaseerd op de zienswijze van staatsrechtgeleerde Douwe Boersema, die van mening is dat een demissionair kabinet niet naar huis kan worden gestuurd. “Dat is een standpunt dat weinig aan onduidelijkheid overlaat”, aldus Asjes.

Anti-democratisch Asjes beticht de partijen PAR, PNP en FOL en dissident Cleopa van ondemocratisch handelen.
De bereidwilligheidsverklaring, die de partijen hebben ondertekend om een nieuwe coalitie te vormen tot aan de volgende verkiezingen in 2014, mag dan legaal zijn, maar gaat volgens de Statenvoorzitter in tegen de geest van de democratie.

Het is een ijzeren wet dat de bevolking om de vier jaar naar de stembus stapt om haar volksvertegenwoordigers te kiezen. Het volk bepaalt, laten we dat zo houden in het koninkrijk”, aldus Asjes.
Asjes wees naar Nederland.

In de Nederlandse geschiedenis zijn twee demissionaire ministers na een motie van wantrouwen opgestapt.
Ernst Hirsch Ballin moest aan het eind van de kabinetstermijn, in de demissionaire periode na de verkiezingen van mei 1994, ontslag nemen na de commotie over de IRT-affaire.
Ook Ed van Thijn moest opstappen.

Volgens Asjes moesten deze twee politici niet wijken vanwege de toorn van de oppositie of door politieke motieven, maar waren er gegronde redenen waarom ze het veld moesten ruimen. Bovendien waren de verkiezingen al geweest.

Hier willen ze het simpel op de agenda plaatsen zonder vooraf een debat te voeren.” Volgens de Statenvoorzitter kunnen vriend en vijand zeggen dat hij zijn werk naar eer en geweten heeft gedaan. Ik ben nooit de ‘rubber stamp’ van de meerderheid, hetzij van de coalitie of van de oppositie, geweest. Zoals altijd zal ik gebruikmaken van de autoriteit die de functie mij geeft. Ik sta in voor het democratisch recht van het volk.”

Frielink
Volgens advocaat Karel Frielink wordt het tijd dat Asjes een basiscursus Staatsrecht gaat volgen. Op Facebook stelt hij dat zowel de regering als de Statenvoorzitter uitspraken doet die volledig in strijd zijn met de Staatsregeling.
Zij proberen de Staten vleugellam te maken, terwijl niet de Staten, maar juist het kabinet demissionair is. Een minister mag een motie van wantrouwen nooit naast zich neerleggen, omdat in de Staatsregeling een opstapplicht is vastgelegd. Asjes en de regering zetten de wereld op zijn kop. Hun uitlatingen getuigen van een ondemocratische houding. De schaamteloosheid regeert.”.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties