30 C
Willemstad
• woensdag 6 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Monk krabbelt terug

HomeLandenCuraçaoMonk krabbelt terug

Willemstad – Directeur van het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) Lisette van Lamoen- Garmers heeft met grote verbazing het nieuws gehoord dat de minister van Onderwijs, Carlos Monk (PS), de afkondiging van de verscherpte examenregeling voor havo/vwo weer ingetrokken heeft. Niet alleen krabbelt hij hierin terug, ook voor wat betreft het gratis onderwijs trekt hij zijn beloftes al weer in.

We hebben aan de discussie over de verscherpte examenregeling maanden gewerkt. Er is zo veel tijd en energie in gestoken. Door de overheid zijn extra bijlessen betaald voor de leerlingen. Het geeft zo sterk de indruk dat er geen beleid en visie is, het is zo verwarrend voor de scholen, leerkrachten, leerlingen en ouders. Vandaag zal mijn telefoon de hele dag roodgloeiend staan”, aldus Van Lamoen-Garmers.

Haar is inmiddels ook bekend geworden dat op Bonaire en Aruba vanuit het Nederlandse Onderwijsministerie een overgangsregeling van een jaar is toegekend. Het Omega-college dat twee weken geleden protesteerde bij de minister over deze ongelijke behandeling, had het bij het rechte eind.

,,Maar”, zo voegt van Lamoen-Garmers eraan toe, ,,ons is in al die gesprekken met de overheid te kennen gegeven dat er geen overgangsregeling mogelijk was. We hebben toen nog kunnen bedingen dat leerlingen een tweede herkansing konden krijgen als zij konden aantonen wel geslaagd te zijn volgens de oude regeling.”

Als Curaçao, net als Aruba en Bonaire, ook gebruik zou mogen maken van een overgangsperiode van een jaar, dan zou de RKCS-directeur daar best blij mee zijn, en vele leerlingen met haar, maar ze zou dit wel bevestigd willen zien op papier. Ook zou zij zeker willen weten of de Caribische studenten in Nederland ook echt dezelfde kansen krijgen als Nederlandse leerlingen.

Van Lamoen-Garmers:

,,We zouden dan net als Aruba en Bonaire voor volgend schooljaar direct de nieuwe verscherping kunnen invoeren (elk jaar komt er een verscherping bij, red.), maar daar moet wel geld tegenover staan. De leerlingen moeten namelijk voorbereid worden op de aanscherping met extra lessen en zelfs extra vakken zoals het vak rekenen dat ingevoerd gaat worden. Zolang het ‘Vergoeden & Verantwoorden’ (V&V)-stelsel niet aangepast wordt, is hier geen geld voor. Het onderwijsveld zit echt met de handen in het haar.”

Ten aanzien van het gratis onderwijs en de belofte van Monk om alle leerlingen in het voortgezet onderwijs een cheque te geven voor de aanschaf van boeken, stelt Van Lamoen- Garmers dat de minister weer terugkrabbelt. Vorige week is er een gesprek geweest met de minister en het ministerie en is aangegeven hoe de ouders ‘gedeeltelijk’ tegemoet gekomen kunnen worden.

,,Eerst zou er geheel tegemoet gekomen worden. Maar er is natuurlijk gewoon geen geld voor”, zo concludeert Van Lamoen- Garmers, die ook dit punt schadelijk vindt voor het vertrouwen in de minister.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties