26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 23:16

PBC | Rekenkamer: ernstige tekortkomingen en zwaktes financieel beheer overheid

Persbureau Curacao De Rekenkamer constateert bij herhaling dat er ernstige tekortkomingen en zwaktes zijn in het financieel beheer van het Land. Dit heeft geleid, om 10 oktober 2010...

PBC | Overheid neemt besluit avondklok pas op 3 mei

Persbureau Curacao De maatregelen die gisteren zijn ingesteld of verlengd duren tot maandag 3 mei. Eerder had de overheid 30 april aangehouden. Dat wordt nu dus over het...

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoMonk krabbelt terug

Monk krabbelt terug

Willemstad – Directeur van het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) Lisette van Lamoen- Garmers heeft met grote verbazing het nieuws gehoord dat de minister van Onderwijs, Carlos Monk (PS), de afkondiging van de verscherpte examenregeling voor havo/vwo weer ingetrokken heeft. Niet alleen krabbelt hij hierin terug, ook voor wat betreft het gratis onderwijs trekt hij zijn beloftes al weer in.

We hebben aan de discussie over de verscherpte examenregeling maanden gewerkt. Er is zo veel tijd en energie in gestoken. Door de overheid zijn extra bijlessen betaald voor de leerlingen. Het geeft zo sterk de indruk dat er geen beleid en visie is, het is zo verwarrend voor de scholen, leerkrachten, leerlingen en ouders. Vandaag zal mijn telefoon de hele dag roodgloeiend staan”, aldus Van Lamoen-Garmers.

Haar is inmiddels ook bekend geworden dat op Bonaire en Aruba vanuit het Nederlandse Onderwijsministerie een overgangsregeling van een jaar is toegekend. Het Omega-college dat twee weken geleden protesteerde bij de minister over deze ongelijke behandeling, had het bij het rechte eind.

,,Maar”, zo voegt van Lamoen-Garmers eraan toe, ,,ons is in al die gesprekken met de overheid te kennen gegeven dat er geen overgangsregeling mogelijk was. We hebben toen nog kunnen bedingen dat leerlingen een tweede herkansing konden krijgen als zij konden aantonen wel geslaagd te zijn volgens de oude regeling.”

Als Curaçao, net als Aruba en Bonaire, ook gebruik zou mogen maken van een overgangsperiode van een jaar, dan zou de RKCS-directeur daar best blij mee zijn, en vele leerlingen met haar, maar ze zou dit wel bevestigd willen zien op papier. Ook zou zij zeker willen weten of de Caribische studenten in Nederland ook echt dezelfde kansen krijgen als Nederlandse leerlingen.

Van Lamoen-Garmers:

,,We zouden dan net als Aruba en Bonaire voor volgend schooljaar direct de nieuwe verscherping kunnen invoeren (elk jaar komt er een verscherping bij, red.), maar daar moet wel geld tegenover staan. De leerlingen moeten namelijk voorbereid worden op de aanscherping met extra lessen en zelfs extra vakken zoals het vak rekenen dat ingevoerd gaat worden. Zolang het ‘Vergoeden & Verantwoorden’ (V&V)-stelsel niet aangepast wordt, is hier geen geld voor. Het onderwijsveld zit echt met de handen in het haar.”

Ten aanzien van het gratis onderwijs en de belofte van Monk om alle leerlingen in het voortgezet onderwijs een cheque te geven voor de aanschaf van boeken, stelt Van Lamoen- Garmers dat de minister weer terugkrabbelt. Vorige week is er een gesprek geweest met de minister en het ministerie en is aangegeven hoe de ouders ‘gedeeltelijk’ tegemoet gekomen kunnen worden.

,,Eerst zou er geheel tegemoet gekomen worden. Maar er is natuurlijk gewoon geen geld voor”, zo concludeert Van Lamoen- Garmers, die ook dit punt schadelijk vindt voor het vertrouwen in de minister.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties