25 C
Willemstad
• woensdag 29 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Mogelijk drones voor criminaliteitsbestrijding

drones4WILLEMSTAD — Minister van Justitie Nelson Navarro overweegt drones in te zetten om de stijgende criminaliteit de kop in te drukken.
Daarnaast wacht de minister de zogenoemde ‘terms of reference’ af om een helikopter ter beschikking te stellen van het Korps Politie Curaçao (KPC).
Dat zei hij tijdens de Centrale Commissievergadering afgelopen dinsdag op vragen over plannen voor een politiehelikopter. De minister weet ook nog niet hoeveel de helikopter voor de politie gaat kosten.

- Advertentie -

Advertentie

De onderhandelingen hierover zijn enkele weken geleden gestart en op basis van de ‘terms of reference’ weten de ministeries van Financiën en Justitie wat de eisen zijn van de betrokken diensten.
De Douane is er ook bij betrokken om de kosten verbonden aan de helikopter te kunnen verdelen tussen deze twee ministeries.
De helikopter kan dan ook voor de Douane Curaçao worden gebruikt.
Navarro vindt het belangrijk dat het korps weer de beschikking krijgt over een helikopter.
De vergaderingen hierover begonnen eind juli met onder meer het managementteam van de politie en SKS, de Douane en zijn adviseurs over deze mogelijkheid.
De minister is ervan overtuigd dat de stijgende criminaliteit met een helikopter bestreden kan worden.
Nadat de ‘terms of reference’ afgerond zijn moet een openbare aanbesteding volgen, zodat een helikopter kan worden ingezet.

Drones
drones1Navarro onderhandelt verder met de minister van Financiën over het belang van meer moderne (opsporings) technologie voor de politie.
Begin 2014 willen de twee ministeries hierover tot een beslissing komen en bepalen welke apparaten aangeschaft moeten worden.
De politie kan een crimineel vrij snel opsporen met behulp van een helikopter, nadat een misdrijf is gepleegd.
Er is echter meer moderne technologie die gebruikt kan worden in de bestrijding van criminaliteit, zoals de inzet van drones, aldus Navarro.
Drones zijn volgens de Justitieminister goedkoper dan een helikopter en hebben meer mogelijkheden.

“Echter een helikopter is en blijft essentieel om criminelen direct na het plegen van een misdrijf op te kunnen sporen, aangezien de drones onbemand zijn.”

Minister Navarro besprak het inzetten van een helikopter en drones tijdens zijn laatste werkbezoek aan Nederland met onder anderen de burgemeester van Rotterdam Achmed Aboutaleb, de politiechef Frank Pauw, Directie Veiligheid Antillenbeleid Marloes Nooijens en hoofdofficier van Justitie Fred Westerbeke.
Het gebruik van drones is binnen de huidige Nederlandse wetgeving mogelijk.
Volgens de Nederlandse autoriteiten moet men bij het bepalen van het te gebruiken middel van het principe ‘Eerst beleid, dan middel’ uitgaan.
De minister besprak verder het onderwerp cameratoezicht op diverse aspecten, zoals ketenbenadering, juridische grondslag, controle versus opsporing en normstellingen en handhaving.

CID
Er moet ook meer geïnvesteerd worden in moderne technologie voor de Centrale Inlichtingen Dienst (CID), vindt Navarro.
Dat is de centrale dienst waar veel informatie en tips binnenkomen over criminelen en criminele activiteiten.
Aan de hand van de binnengekomen informatie kan de politie de criminelen beter opsporen.
Naast deze investeringen overweegt de minister ook het gebruik van de zogenoemde ‘license plate reader’.
Het ministerie van Justitie moet echter samen met het ministerie van Financiën gaan brainstormen over het geld om al deze plannen te kunnen bekostigen.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Automatische concepten

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...

Nu.cw | Vlucht KL-735 naar Curaçao vertrekt pas morgen

De KLM-vlucht KL735 naar Curaçao wordt verder vertraagt. Dat meldt KLM-regiomanager Dirk Buitelaar tegenover Nu.cw. De vlucht stond oorspronkelijk gepland om rond 15.00 uur Nederlandse tijd...

Nu.cw | TUI-vlucht naar Curaçao wijkt uit naar Punta Cana

TUI zal vlucht OR351 naar Curaçao vandaag laten uitwijken naar Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Dat meldt een woordvoerder van TUI aan Nu.cw. “Aanvankelijk leek het er...

NU | Tropische storm ABC-eilanden landt begin van de middag als eerste op Bonaire

De tropische storm die Aruba, Bonaire en Curaçao mogelijk zal treffen, komt waarschijnlijk woensdag rond 16.00 uur (plaatselijke tijd) als eerste aan land op Bonaire. Dat zegt...

RTL | Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Ook dit jaar belooft het opnieuw een hevig orkaanseizoen te worden. De spits is al afgebeten in Mexico en komende nacht wordt de tweede grote storm van...
- Advertentie -
- Advertentie -