30 C
Willemstad
• maandag 20 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

Mogelijk drones voor criminaliteitsbestrijding

drones4WILLEMSTAD — Minister van Justitie Nelson Navarro overweegt drones in te zetten om de stijgende criminaliteit de kop in te drukken.
Daarnaast wacht de minister de zogenoemde ‘terms of reference’ af om een helikopter ter beschikking te stellen van het Korps Politie Curaçao (KPC).
Dat zei hij tijdens de Centrale Commissievergadering afgelopen dinsdag op vragen over plannen voor een politiehelikopter. De minister weet ook nog niet hoeveel de helikopter voor de politie gaat kosten.

Advertentie

De onderhandelingen hierover zijn enkele weken geleden gestart en op basis van de ‘terms of reference’ weten de ministeries van Financiën en Justitie wat de eisen zijn van de betrokken diensten.
De Douane is er ook bij betrokken om de kosten verbonden aan de helikopter te kunnen verdelen tussen deze twee ministeries.
De helikopter kan dan ook voor de Douane Curaçao worden gebruikt.
Navarro vindt het belangrijk dat het korps weer de beschikking krijgt over een helikopter.
De vergaderingen hierover begonnen eind juli met onder meer het managementteam van de politie en SKS, de Douane en zijn adviseurs over deze mogelijkheid.
De minister is ervan overtuigd dat de stijgende criminaliteit met een helikopter bestreden kan worden.
Nadat de ‘terms of reference’ afgerond zijn moet een openbare aanbesteding volgen, zodat een helikopter kan worden ingezet.

Drones
drones1Navarro onderhandelt verder met de minister van Financiën over het belang van meer moderne (opsporings) technologie voor de politie.
Begin 2014 willen de twee ministeries hierover tot een beslissing komen en bepalen welke apparaten aangeschaft moeten worden.
De politie kan een crimineel vrij snel opsporen met behulp van een helikopter, nadat een misdrijf is gepleegd.
Er is echter meer moderne technologie die gebruikt kan worden in de bestrijding van criminaliteit, zoals de inzet van drones, aldus Navarro.
Drones zijn volgens de Justitieminister goedkoper dan een helikopter en hebben meer mogelijkheden.

“Echter een helikopter is en blijft essentieel om criminelen direct na het plegen van een misdrijf op te kunnen sporen, aangezien de drones onbemand zijn.”

Minister Navarro besprak het inzetten van een helikopter en drones tijdens zijn laatste werkbezoek aan Nederland met onder anderen de burgemeester van Rotterdam Achmed Aboutaleb, de politiechef Frank Pauw, Directie Veiligheid Antillenbeleid Marloes Nooijens en hoofdofficier van Justitie Fred Westerbeke.
Het gebruik van drones is binnen de huidige Nederlandse wetgeving mogelijk.
Volgens de Nederlandse autoriteiten moet men bij het bepalen van het te gebruiken middel van het principe ‘Eerst beleid, dan middel’ uitgaan.
De minister besprak verder het onderwerp cameratoezicht op diverse aspecten, zoals ketenbenadering, juridische grondslag, controle versus opsporing en normstellingen en handhaving.

CID
Er moet ook meer geïnvesteerd worden in moderne technologie voor de Centrale Inlichtingen Dienst (CID), vindt Navarro.
Dat is de centrale dienst waar veel informatie en tips binnenkomen over criminelen en criminele activiteiten.
Aan de hand van de binnengekomen informatie kan de politie de criminelen beter opsporen.
Naast deze investeringen overweegt de minister ook het gebruik van de zogenoemde ‘license plate reader’.
Het ministerie van Justitie moet echter samen met het ministerie van Financiën gaan brainstormen over het geld om al deze plannen te kunnen bekostigen.

Advertentie

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -