26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ministerie GMN actief bezig met ebola

HomeMediaMinisterie GMN actief bezig met ebola
ebola-1
Ministerie GMN actief bezig met ebola

WILLEMSTAD — Volgens de Caribbean Public Health Agency (Carpha) en de Pan American Health Organisation (Paho) is het risico klein dat de Ebola Virus Disease (EVD) zich in het Caribisch gebied zal verspreiden. Er zijn geen bevestigde gevallen van ebola-infectie in de regio en in het algemeen is de kans dus klein om met het virus te worden besmet. Ondanks dat vindt minister van Gezondheid Ben Whiteman (PS) echter dat er toch voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden. Dat stelt de minister op vragen van Pais-Statenlid Alex Rosaria.

Volgens Whiteman is het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) actief bezig met dit onderwerp. Het ministerie werkt aan een draaiboek waarin staat hoe om te gaan met mogelijke lokale gevallen van besmetting. De nationale epidemioloog heeft via internet deelgenomen aan een regionale vergadering met experts van Paho en Carpha en vorige week aan een vergadering in Trinidad van Carpha samen met vertegenwoordigers van het laboratorium ADC en andere werknemers van het departement Epidemiologie en Onderzoek. Gesproken werd over de risico’s voor de regio en welke voorzorgsmaatregelen men moet nemen in het geval een geïnfecteerd persoon Curaçao aandoet, aldus Whiteman. Belangrijk is daarbij herkenning van de symptomen, de epidemiologische informatie die moet worden verzameld om te voorkomen dat het virus zich verspreidt, aanwijzen van een behandelingscentrum met de mogelijkheid om patiënten af te zonderen, doornemen van ontsmetting- en voorzorgsmaatregelen, de gehele vervoersector inclusief de ‘point of entry’ en gebruik van ‘Personal Protective Equipment’ (PPE) voor degenen die omgaan met patiënten, afnemen van monsters en vervoer hiervan naar het laboratorium volgens strenge internationale maatstaven en communicatie met professionals en de bevolking in het algemeen.

Volgens de minister zijn er lezingen georganiseerd en is er uitleg gegeven aan de autoriteiten van de luchthaven (CAP), zeehaven (CPA en CPS), de douane, scheepsagenten, huisartsen, de ambulancedienst en een grootschalig team van het ziekenhuis. Ook hebben verschillende maatschappelijke organisaties informatie gekregen. Er wordt aan een informatiebrochure gewerkt en tevens wordt het communicatieplan over ebola herzien.

Sehos

In het geval er een besmetting wordt geconstateerd is het St. Elisabeth ziekenhuis (Sehos) aangewezen als behandelingscentrum. De EHBO-afdeling van het Sehos is ook op de hoogte gebracht en is als eerste verantwoordelijk voor de opvang van een patiënt in een omgeving die zo veel mogelijk geïsoleerd is. Tevens zijn de isolatieruimtes al aangewezen.

Verder zijn er al afspraken gemaakt met Selikor over de afvoer van besmet materiaal. Deze moeten in een oven (‘incinerator’) worden verbrand. Hierbij wordt een ‘bag in a bag in a bag’- procedure toegepast waarbij het ook verplicht is om handschoenen te dragen om te voorkomen dat iemand in aanraking komt met besmet materiaal.

Met de uitvaartondernemingen moeten nog afspraken worden gemaakt, zegt de minister. Ook meldt hij dat er een tekort is aan PPE’s die geschikt zijn om te beschermen tegen ebola-infecties. Dit omdat er een grote vraag is naar dit soort materiaal in de landen waar er een uitbraak is. “Het ministerie van GMN gaat contact opnemen met Paho en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland om te garanderen dat er ook een minimale voorraad aanwezig is op het eiland.”

Er zijn maar een aantal laboratoria ter wereld die een diagnose van ebola kunnen vaststellen, zegt Whiteman verder. Zijn ministerie is in contact met de Curaçaose viroloog Byron Martina van de Erasmus Universiteit in Nederland. Die zou hebben toegezegd dat de universiteit haar medewerking zal verlenen mocht dit nodig zijn, aldus Whiteman. Het vervoeren van besmet materiaal naar het laboratorium zal ook gebeuren volgens de internationale maatstaven (box in a box in a box). Het ADC heeft hier al ervaring mee, zegt de minister.

Als de patiënt heeft aangegeven dat hij naar een gebied is gereisd waar ebolabesmeting is, dan moet hij meteen worden geïsoleerd en moet de coördinator hiervan op de hoogte worden gesteld zodat meteen voorzorgsmaatregelen kunnen worden getroffen. Ook moeten de protocollen hoe met de besmetting om te gaan meteen in werking treden.

Reisverbod

De minister schrijft in zijn antwoorden niet over informatie beschikken of er Curaçaoënaars zijn die zich begeven in een gebied waar een uitbraak van ebola is. Maar er is ook geen internationaal reisverbod uitgevaardigd voor landen waar het ebolavirus is geconstateerd. Wel moeten reizigers die naar een van deze landen willen reizen zich over het virus en kans op besmetting laten informeren.

Momenteel heerst er een ebola-epidemie in Guinea, Liberia en Sierra Leone en zijn er gevallen van lokale besmetting gemeld in Nigeria en Senegal. Er is ook een geval van besmetting in de Democratische Republiek Congo. In al deze landen lopen mensen die contact hebben met organen, bloed af andere lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde mensen of dieren, het gevaar om ook geïnfecteerd te raken. In het onwaarschijnlijke geval dat iemand geïnfecteerd met het ebolavirus naar Curaçao reist, wijzen de ter beschikking zijnde bewijzen dat de kans op secundaire besmetting door menselijk contact via familie, vrienden, bekenden of verplegers erg klein is, mits de geëigende voorzorgsmaatregelen worden geïmplementeerd, aldus Whiteman.

Het risico van besmetting door ‘casual’ contact zoals een hand geven of naast iemand zitten die nog geen symptomen heeft van de besmetting blijkt ook bijzonder laag, zegt Whiteman verder. De voorzorgsmaatregelen die in geval van besmetting moeten worden getroffen zijn onder andere het voorkomen van fysiek contact met mensen of lijken die symptomen hebben van besmetting, of een of andere vorm van lichaamsvocht van lichamen van personen die aan ebola zijn gestorven. Ook moet onbeschermd seksueel contact met personen die net zijn hersteld van de ziekte worden vermeden. De eerste symptomen van een ebolabesmetting komen overeen met die van onder meer griep, knokkelkoorts, chikungunya en mers-co.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties