30 C
Willemstad
• vrijdag 1 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Minister Whiteman gaat gesprek met Smoc aan

smoc1WILLEMSTAD — De voorzitter van Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc), Peter van Leeuwen, heeft vorige week een gesprek gehad met de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Ben Whiteman (PS) over de Isla-problematiek.
Dit in het bijzijn van de Inspecteur voor de Gezondheidszorg, Jan Huurman. “Het was een goed gesprek”, aldus Van Leeuwen. Hij verwijst tevens naar eerder door de minister gedane uitspraken, dat Nederland de landsregering van Curaçao dient te steunen om uit de problemen te komen.

Van Leeuwen stelt het Kamerdebat over de Isla, dat vandaag in Nederland gevoerd wordt, met belangstelling af te wachten.

“De minister heeft in de recente tv-documentaire Stikken in het Paradijs van Zembla gezegd dat Nederland de landsregering van Curaçao dient te steunen.
Tijdens ons gesprek heeft de minister dit verder onderbouwd door onder andere te verwijzen naar 1985.
Toen heeft de Koninklijke Shell, na decennialang forse winsten te hebben opgestreken, de raffinaderij verkocht aan Curaçao voor een gulden, en daar elke verantwoordelijkheid voor schade door milieuvervuiling mee afgekocht.
Smoc pleit al jaren voor steun vanuit Nederland en voor samenwerking tussen de twee landen op dit terrein”

- Advertentie -

, aldus Van Leeuwen die dit ook tijdens het gesprek heeft benadrukt.
De Smoc-voorzitter herhaalde nogmaals dat de organisatie een ‘sluiting van de raffinaderij niet nastreeft, maar handhaving van de huidige vergunning’.

“Daarvoor is een milieu-inspectie nodig.
Die is er niet en deze moet er snel komen.”

Van Leeuwen stelt zich al jarenlang aan de opstelling van Nederland te ergeren:

“Ik vraag al een decennium lang aan de achtereenvolgende ministers van Koninkrijksrelaties, om Curaçao actief te helpen bij de daadwerkelijke aanpak van het grootste milieuschandaal binnen het Koninkrijk.
Nederland moet nu eindelijk zijn verantwoordelijkheid nemen en zich niet langer verschuilen achter laffe argumenten als autonomie.
Nederland maakt zich wel druk om de begroting van het land Curaçao, maar niet om de gezondheid van de bewoners onder de dodelijke Isla-rook.”

Ook Huurman vindt dat Nederland zich actief moet opstellen. Direct na het gesprek twitterde hij:

“Nederland heeft een ereplicht”

en

“Nederland heeft verplichting bij te dragen aan sanering van de milieutroep bij de Isla.
Decennialang winst weghalen, maar nu ook dokken.”

“Prioriteit voor Smoc is dat er een veiligheidsonderzoek komt bij de Isla en Bullenbaai en dat deskundigen uit Nederland en Curaçao samenwerken.
Volgens Smoc zijn technische oplossingen voor het terugbrengen van de milieuvervuiling van de Isla relatief eenvoudig beschikbaar, maar die worden tot op heden niet toegepast”

, aldus Van Leeuwen die stelt deze toelichting ook aan de minister te hebben gegeven.
Hij meent dat de talrijke, reeds bestaande, rapporten en studies gebruikt kunnen worden om de acute problematiek aan te pakken.

“Daardoor kan een groot deel van de overtredingen tot het verleden behoren en zal het milieu stukken schoner zijn. De mensen onder de rook zouden weer gezond kunnen ademhalen en de kinderen kunnen gewoon naar school. Daar zijn geen miljarden voor nodig, dat betreft een eventuele modernisering van de raffinaderij naar internationale standaarden.”

De Smoc-voorzitter meent dat ‘of men door wil gaan met een olieraffinaderij’ een hele andere discussie zou zijn:

“Die moet zeker gevoerd worden, maar zolang deze raffinaderij draait zal ten minste de bestaande vergunning gehandhaafd moeten worden.
Dat is nu niet het geval, omdat de milieudienst niet functioneert en er geen milieu-inspectie is.
Om puur de milieuvervuiling naar vergunningseisen terug te brengen praat je over miljoenen.”

Hij meent dan ook dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Whiteman hierover samen om tafel zouden moeten zitten om tot concrete oplossingen te komen, zowel financieel als qua expertise.

“Beiden moeten hiervoor de hand reiken. Whiteman heeft dit al gedaan, nu is Plasterk aan zet.”

Smoc kijkt dan ook met belangstelling uit naar het Tweede Kamerdebat dat over de Isla zal gaan.

“Dat debat moet resulteren in steun van Nederland aan Curaçao om het huidige Isla-probleem op korte termijn op te lossen.”

Van Leeuwen stelt dat er voor vandaag ook een ontmoeting gepland staat tussen hem en de directeur van Koninkrijksrelaties, Erwin Arkenbout, bij de Nederlandse vertegenwoordiging.

smoc

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Inwoners Aruba, Curaçao en Bonaire ontsnappen aan ‘tropische storm Bonnie’

Inwoners van Aruba, Curaçao en Bonaire halen opgelucht adem. De eilanden zijn ontsnapt aan de storm Bonnie, die maar geen storm werd. Gistermiddag laat (lokale tijd) werd...

RTL | Curaçao haalt opgelucht adem: gevreesde storm blijft uit

Storm Bonnie zou flink gaan huishouden op Curaçao, Bonaire en Aruba, zo werd de afgelopen dagen gewaarschuwd, maar uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af. De...

PBC | Eilanden lijken te ontsnappen aan ‘storm Bonnie’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De eilanden lijken te ontsnappen aan storm Bonnie. Nadat het weersysteem vanochtend met een enorme snelheid richting de eilanden trok, nam de kans op...

PBC | Vermiste man gevonden door drone in Jan Thiel

Persbureau Curacao Securitybedrijf Jan Thiel Security heeft vanmiddag een levenloos lichaam aangetroffen nadat met een drone naar de vermiste Wladimir Wanga werd gezocht. De 44-jarige Curaçaose man werd...

ParadiseFM | Toke de Keda vervroegd

De toke de keda is vervroegd naar 11 uur ‘s ochtends. Dat betekent dat iedereen die geen vitale functie beoefent om 11 uur thuis moet zijn. De...

Democracy now! | Wednesday, June 29, 2022

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -
- Advertentie -