26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Minister Palm kondigt aanleg tweede megapier aan

HomeMediaMinister Palm kondigt aanleg tweede megapier aan
Minister Palm onthult samen met de CPA-directeur en de partner van het designbureau LandDesign, Scott Lagueux (rechts), een impressie van het ontwerp.

WILLEMSTAD — De aanleg van een tweede megapier is gistermiddag door de minister van Economische Ontwikkeling, Stanley Palm (Pais), onder de noemer ‘Rif Seaport Curaçao’ – Master Plan 2014-2016, als concreet voornemen gepresenteerd. De aanleg van de tweede megapier, die naast de bestaande megapier zal komen, dient volgens planning medio 2015 aan te vangen. De komende periode zal worden gebruikt om de financiering van de pier rond te krijgen.

De plannen behelzen de sloop van de omheining van het huidige gebied van de megapier, een clustering van vertiermogelijkheden met een open karakter en toegankelijkheid van het gebied voor iedereen.

Minister Palm benadrukt omtrent de financiering dat er nog gesprekken worden gevoerd met verschillende grote cruisemaatschappijen, waarbij men toezeggingen hoopt te verkrijgen – na dergelijke grote investeringen in de faciliteituitbreiding te hebben gedaan – dat deze het eiland de komende jaren aan zullen blijven doen. Palm:

“Zo hebben wij onder meer met de twee cruisemaatschappijen Royal Caribbean en Carnival – de maatschappijen die het grootste marktaandeel hebben qua cruisebezoek aan Curaçao – gesprekken gevoerd, waarbij de plannen voor de ontwikkeling van het gehele gebied gepresenteerd zijn. Wij hopen van zo veel mogelijk cruisemaatschappijen toezeggingen te kunnen krijgen, dat Curaçao deel uit zal blijven maken van hun vaarroute en dit hopelijk voor een zo lang mogelijke periode. Natuurlijk zullen we eventuele getoonde interesse om in de financiering te participeren in onze overwegingen meenemen, maar niets staat nog vast”, aldus minister Palm, die benadrukt dat er ‘nog geen afspraak/overeenkomst is aangegaan met cruisemaatschappijen, met betrekking tot de financiering’ van het project.


160 mete
r

tweede megapier-2
Vernon Huerta, die deel uitmaakt van de door minister Palm ingestelde werkgroep die als trekker van het project dient, aan het woord. Bij de gelegenheid was onder andere ook Pais-partijleider en Statenlid Alex Rosaria aanwezig.

Bij de vormgeving van het project, waarvan een groot bord met impressie is vervaardigd en bij de ingang van de megapier is geplaatst, diende ‘toegankelijkheid voor iedereen’ als uitgangspunt. De tweede megapier zal (vanaf de wal bekeken) rechts van de huidige pier worden aangelegd en een lengte van 160 meter krijgen. De nieuwe pier zal, net als de oude pier, de grootste cruiseschepen moeten kunnen accommoderen.

Behalve dat de bevolking vrije toegang dient te krijgen, hoopt men het gebied te betrekken bij het Rif Fort-gebied, opdat er een ‘logische doorstroom’ wordt gecreëerd en gehandhaafd blijft naar de Pontjesbrug, en men daarmee al wandelend een oversteek naar Punda maakt. Minister Palm licht toe dat dit uitgangspunt de keuze voor de bestaande locatie makkelijk heeft gemaakt, in plaats van de mogelijkheid om op het schiereiland Caracasbaai een tweede megapier te ontwikkelen.

Dat een toestroom aan bezoekers aan de binnenstad gewaarborgd moet blijven, benadrukt hij herhaaldelijk.

“Curaçao is met de historische gebouwen een unieke bestemming. Vandaar dat er dus ook niet gekozen is voor een hypermodern-ogend design van de cruise-village. Juist het unieke karakter diende weerspiegeld te worden, zodat de cruisetoerist bij aankomst een duidelijk beeld krijgt van de binnenstad als geheel”, aldus de directeur van de Curaçao Ports Authority (CPA), Humberto de Castro.

Het ontwerp van ‘LandDesign’, waarvan de partner Scott Lagueux bij de gelegenheid ook aanwezig was, zal in de komende periode waar nodig nog aangepast worden. Hill International Group, die zich specialiseert in projectontwikkelingmanagement om risico’s tijdens constructie- en bouwwerkzaamheden te minimaliseren, is ook bij het project betrokken.

Minister Palm stelt dat de nieuwe megapier voor de komende tien jaar de groeiende toestroom aan cruisetoeristen zal kunnen dragen. Volgens de minister is het verwelkomen van 1 miljoen cruisepassagiers tot 2020, ‘zeker haalbaar’.

Bij de aankondiging van de plannen gisteren werden er geen concrete uitspraken gedaan over het investeringsbedrag dat met de aanleg gemoeid zal zijn. Dat er ook lokaal naar financieringsmogelijkheden zal worden gezocht, wordt door raadsman Mirto Murray benadrukt. Hij maakt vanaf november vorig jaar deel uit van de door de minister ingestelde werkgroep – die tussen de overheid en de havenautoriteit de CPA opereert – om het project te trekken.

In eerdere verklaringen tegenover de Amigoe heeft minister Palm een ‘preliminaire schatting gegeven dat met de aanleg van de tweede megapier een bedrag van 40 miljoen gulden gemoeid zou zijn’.

Ook gaf de minister eerder aan dat het bedrag inclusief de aanleg van een cruise-village, tussen de 50 en 60 miljoen gulden zou bedragen. “Eigenlijk waren het twee losse projecten, maar het heeft weinig nut om een cruise-village te bouwen als men slechts over één megapier beschikt”, aldus een eerdere uitleg van minister Palm, die vervolgens CPA heeft verzocht om de financiële haalbaarheid te onderzoeken, waaruit nu dus een duidelijke business-case is voortgevloeid.

Ingewijden hebben tegenover de Amigoe herhaaldelijk benadrukt dat er in de regio door verschillende overheden, ‘doorgaans fouten zijn gemaakt door het aangaan van financieringsafspraken met cruisemaatschappijen die een verregaande vorm van exclusiviteit behelsden, waarbij het principe ‘wie betaalt, die bepaalt’ te veel de overhand’ zou hebben gekregen voor de lokale overheden.

De hoop wordt dan ook uitgesproken, dat men hiervoor waakzaam zal blijven’. Zowel minister Palm als de CPA-directeur stelt dat de cruise-industrie een ‘competitieve sector’ is, en dat men ‘derhalve ook uiterst voorzichtig is om de inspanningen niet een averechtse uitwerking te laten krijgen’ en zo veel mogelijk cruisemaatschappijen bij de plannen hoopt te betrekken.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties