28 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Vraag naar seniorenwoningen neemt verder toe op Bonaire

Marit Severijnse Eerder publiceerde Caribisch Netwerk over ouderen op Bonaire die niet meer alleen thuis kunnen wonen. Het aantal aanvragen voor aanleunwoningen en specialistische zorg blijkt een jaar later...
- Advertisement -spot_img

Mike Franco: 23 Mei prematuur

HomeNieuwsMike Franco: 23 Mei prematuur

Mike Franco (Pais)Willemstad – De datum van 23 mei waarop er volgens formateur Glenn Camelia een nieuw kabinet zou kunnen aantreden, noemt Statenvoorzitter Mike Franco misschien niet helemaal haalbaar. ,,Natuurlijk heeft hij meer informatie dan ik, maar het lijkt mij prematuur.”

In het persbericht geeft Camelia aan dat hem meerdere malen is gevraagd hoe het formatieproces verder gaat nu PSStatenlid en leider van de winnende partij bij de verkiezingen van afgelopen oktober, Helmin Wiels, is vermoord.
Hij laat weten dat de fractieleiders op 11 maart de waarnemend gouverneur hebben verzocht hem de taak te geven de kandidaten te screenen die zijn voorgedragen voor het nieuwe kabinet. Op 20 maart volgde het verzoek aan de waarnemend gouverneur, ondertekend door de 11 Statenleden van de coalitie, om de formateur te verzoeken de screeningswet toe te passen.

Op 12 april gaf de waarnemend gouverneur Camelia de opdracht om een kabinet te formeren dat bereid is het regeringsakkoord te realiseren dat op 12 december vorig jaar is getekend door Pueblo Soberano, PAIS, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran.
Daarover moet hij 1 juni aan de waarnemend gouverneur gerapporteerd hebben, zo schrijft Camelia.
Sinds 22 april zijn door de verschillende partijen kandidaten voorgedragen, aldus Camelia. Daarop is de screening van start gegaan, waarbij onder meer informatie wordt ingewonnen over de kandidaten bij het Openbaar Ministerie (OM), bij de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), bij de Inspectie, de Ontvanger en de SVB, bij het Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) en bij de Arbo.
Als het aan Camelia ligt, kan er daarom op 23 mei een nieuw kabinet aantreden.
Franco houdt echter een slag om de arm.

,,Er zijn per partij meerdere kandidaten aangedragen, zodat op het moment van de kabinetswisseling alle potentiële kandidaten gescreend zijn.
Wat ik heb vernomen is dat er enkele ministers van het huidige demissionaire kabinet waarschijnlijk vervangen zullen worden.”

Franco benadrukt dat de coalitiepartijen in eerste instantie zijn uitgegaan van 2 juli als de datum waarop de nieuwe regering zou aantreden.

,,In het regeerprogramma staat dat we het takenkabinet nodig hadden voor drie tot zes maanden. Dus als je nu met screening begint, die tussen de twee en zes weken kan duren, zou je die datum halen.
De redenen waarom het nu sneller zou gaan zijn mij niet goed bekend.”

Franco stelt ook dat de moord op Wiels van invloed is op het hele proces.

,,De hele inzet om te komen tot een nieuw kabinet is deels verstoord en geïnterrumpeerd door de moord op meneer Wiels.
Maar een demissionair kabinet is niet gebonden aan tijd.
Er is geen deadline.”

Volgens de Statenvoorzitter moet Pueblo Soberano de tijd krijgen om het verlies van de partijleider te verwerken, en daarbij te kijken wat dit voor de partij betekent.

,,Ik neem aan dat ze er vanuit gingen dat Wiels bij de invulling van de nieuwe posities daar een bepaalde plek in had.
Hij is er niet meer, en ik weet niet of dat de zaak verandert.
Het enige dat ik weet is dat PS ons officieel heeft laten weten dat alles wat getekend is gewoon doorgang zal vinden in de samenwerking, evenals het regeerprogramma dat we samen hebben ondertekend.”

Indien de Staten dat wenst, zal Franco gewoon als Statenvoorzitter aanblijven.
Hij is dan ook niet één van de kandidaten voor een ministerspost, bevestigt hij desgevraagd.

,,Ik denk dat ik deze functie heb aanvaard en dat het niet verstandig is dat ik dit zelf ga veranderen. We hebben vastigheid nodig, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties