26 C
Willemstad
• zondag 5 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

Mike Franco: 23 Mei prematuur

Mike Franco (Pais)Willemstad – De datum van 23 mei waarop er volgens formateur Glenn Camelia een nieuw kabinet zou kunnen aantreden, noemt Statenvoorzitter Mike Franco misschien niet helemaal haalbaar. ,,Natuurlijk heeft hij meer informatie dan ik, maar het lijkt mij prematuur.”

In het persbericht geeft Camelia aan dat hem meerdere malen is gevraagd hoe het formatieproces verder gaat nu PSStatenlid en leider van de winnende partij bij de verkiezingen van afgelopen oktober, Helmin Wiels, is vermoord.
Hij laat weten dat de fractieleiders op 11 maart de waarnemend gouverneur hebben verzocht hem de taak te geven de kandidaten te screenen die zijn voorgedragen voor het nieuwe kabinet. Op 20 maart volgde het verzoek aan de waarnemend gouverneur, ondertekend door de 11 Statenleden van de coalitie, om de formateur te verzoeken de screeningswet toe te passen.

Op 12 april gaf de waarnemend gouverneur Camelia de opdracht om een kabinet te formeren dat bereid is het regeringsakkoord te realiseren dat op 12 december vorig jaar is getekend door Pueblo Soberano, PAIS, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran.
Daarover moet hij 1 juni aan de waarnemend gouverneur gerapporteerd hebben, zo schrijft Camelia.
Sinds 22 april zijn door de verschillende partijen kandidaten voorgedragen, aldus Camelia. Daarop is de screening van start gegaan, waarbij onder meer informatie wordt ingewonnen over de kandidaten bij het Openbaar Ministerie (OM), bij de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), bij de Inspectie, de Ontvanger en de SVB, bij het Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) en bij de Arbo.
Als het aan Camelia ligt, kan er daarom op 23 mei een nieuw kabinet aantreden.
Franco houdt echter een slag om de arm.

,,Er zijn per partij meerdere kandidaten aangedragen, zodat op het moment van de kabinetswisseling alle potentiële kandidaten gescreend zijn.
Wat ik heb vernomen is dat er enkele ministers van het huidige demissionaire kabinet waarschijnlijk vervangen zullen worden.”

Franco benadrukt dat de coalitiepartijen in eerste instantie zijn uitgegaan van 2 juli als de datum waarop de nieuwe regering zou aantreden.

,,In het regeerprogramma staat dat we het takenkabinet nodig hadden voor drie tot zes maanden. Dus als je nu met screening begint, die tussen de twee en zes weken kan duren, zou je die datum halen.
De redenen waarom het nu sneller zou gaan zijn mij niet goed bekend.”

Franco stelt ook dat de moord op Wiels van invloed is op het hele proces.

,,De hele inzet om te komen tot een nieuw kabinet is deels verstoord en geïnterrumpeerd door de moord op meneer Wiels.
Maar een demissionair kabinet is niet gebonden aan tijd.
Er is geen deadline.”

Volgens de Statenvoorzitter moet Pueblo Soberano de tijd krijgen om het verlies van de partijleider te verwerken, en daarbij te kijken wat dit voor de partij betekent.

,,Ik neem aan dat ze er vanuit gingen dat Wiels bij de invulling van de nieuwe posities daar een bepaalde plek in had.
Hij is er niet meer, en ik weet niet of dat de zaak verandert.
Het enige dat ik weet is dat PS ons officieel heeft laten weten dat alles wat getekend is gewoon doorgang zal vinden in de samenwerking, evenals het regeerprogramma dat we samen hebben ondertekend.”

Indien de Staten dat wenst, zal Franco gewoon als Statenvoorzitter aanblijven.
Hij is dan ook niet één van de kandidaten voor een ministerspost, bevestigt hij desgevraagd.

,,Ik denk dat ik deze functie heb aanvaard en dat het niet verstandig is dat ik dit zelf ga veranderen. We hebben vastigheid nodig, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.”

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -