27 C
Willemstad
• dinsdag 22 juni 2021 09:49

Laatste reacties

- Advertentie -

Mike Franco: 23 Mei prematuur

Mike Franco (Pais)Willemstad – De datum van 23 mei waarop er volgens formateur Glenn Camelia een nieuw kabinet zou kunnen aantreden, noemt Statenvoorzitter Mike Franco misschien niet helemaal haalbaar. ,,Natuurlijk heeft hij meer informatie dan ik, maar het lijkt mij prematuur.”

In het persbericht geeft Camelia aan dat hem meerdere malen is gevraagd hoe het formatieproces verder gaat nu PSStatenlid en leider van de winnende partij bij de verkiezingen van afgelopen oktober, Helmin Wiels, is vermoord.
Hij laat weten dat de fractieleiders op 11 maart de waarnemend gouverneur hebben verzocht hem de taak te geven de kandidaten te screenen die zijn voorgedragen voor het nieuwe kabinet. Op 20 maart volgde het verzoek aan de waarnemend gouverneur, ondertekend door de 11 Statenleden van de coalitie, om de formateur te verzoeken de screeningswet toe te passen.

Op 12 april gaf de waarnemend gouverneur Camelia de opdracht om een kabinet te formeren dat bereid is het regeringsakkoord te realiseren dat op 12 december vorig jaar is getekend door Pueblo Soberano, PAIS, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran.
Daarover moet hij 1 juni aan de waarnemend gouverneur gerapporteerd hebben, zo schrijft Camelia.
Sinds 22 april zijn door de verschillende partijen kandidaten voorgedragen, aldus Camelia. Daarop is de screening van start gegaan, waarbij onder meer informatie wordt ingewonnen over de kandidaten bij het Openbaar Ministerie (OM), bij de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), bij de Inspectie, de Ontvanger en de SVB, bij het Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) en bij de Arbo.
Als het aan Camelia ligt, kan er daarom op 23 mei een nieuw kabinet aantreden.
Franco houdt echter een slag om de arm.

,,Er zijn per partij meerdere kandidaten aangedragen, zodat op het moment van de kabinetswisseling alle potentiële kandidaten gescreend zijn.
Wat ik heb vernomen is dat er enkele ministers van het huidige demissionaire kabinet waarschijnlijk vervangen zullen worden.”

Franco benadrukt dat de coalitiepartijen in eerste instantie zijn uitgegaan van 2 juli als de datum waarop de nieuwe regering zou aantreden.

,,In het regeerprogramma staat dat we het takenkabinet nodig hadden voor drie tot zes maanden. Dus als je nu met screening begint, die tussen de twee en zes weken kan duren, zou je die datum halen.
De redenen waarom het nu sneller zou gaan zijn mij niet goed bekend.”

- Advertentie -

Franco stelt ook dat de moord op Wiels van invloed is op het hele proces.

,,De hele inzet om te komen tot een nieuw kabinet is deels verstoord en geïnterrumpeerd door de moord op meneer Wiels.
Maar een demissionair kabinet is niet gebonden aan tijd.
Er is geen deadline.”

Volgens de Statenvoorzitter moet Pueblo Soberano de tijd krijgen om het verlies van de partijleider te verwerken, en daarbij te kijken wat dit voor de partij betekent.

,,Ik neem aan dat ze er vanuit gingen dat Wiels bij de invulling van de nieuwe posities daar een bepaalde plek in had.
Hij is er niet meer, en ik weet niet of dat de zaak verandert.
Het enige dat ik weet is dat PS ons officieel heeft laten weten dat alles wat getekend is gewoon doorgang zal vinden in de samenwerking, evenals het regeerprogramma dat we samen hebben ondertekend.”

Indien de Staten dat wenst, zal Franco gewoon als Statenvoorzitter aanblijven.
Hij is dan ook niet één van de kandidaten voor een ministerspost, bevestigt hij desgevraagd.

,,Ik denk dat ik deze functie heb aanvaard en dat het niet verstandig is dat ik dit zelf ga veranderen. We hebben vastigheid nodig, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.”

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Tax-holiday Curaçao eerder afgegeven

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Minister van Financiën Javier Silvania wijzigt tijdelijk de Tax-holiday regels voor investeerders. Daarmee moet het aantrekkelijker worden om naar Curaçao te komen en te...

Trouw | Belastingadviseurs melden duizenden mogelijke zaken van belastingontwijking

Dirk Waterval Multinationals en hun belastingadviseurs en notarissen hebben begin dit jaar ruim 4500 meldingen gedaan van hun eigen betrokkenheid bij mogelijke belastingontwijking. Sinds januari van dit jaar...

ParadiseFM | “Verwachte inkomsten uit nieuwe gokbelasting niet realistisch”

De inkomsten uit het belasten van de Curaçaose gokindustrie zijn niet realistisch en onvoldoende onderbouwd. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De krant beschikt over een advies van...

ParadiseFM | Amerikaanse basis heeft nieuwe commandant

De Amerikaanse Forward Operating Locations op Curaçao heeft een nieuwe bevelhebber in de persoon van Donald Morris. Hij verving vorige week John McCoy die tijdens een ceremonie...

ParadiseFM | Walvis- en dolfijnonderzoek gaande in Cariben

Er is al 3 maanden een uitgebreide walvis- en dolfijnonderzoek gaande in de Cariben. Zo schrijft de Amigoe. Het project wordt onder andere door het Wereld Natuur...

ParadiseFM | Curaçao opnieuw door IOC afgewezen

Curaçao is opnieuw afgewezen door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Door die beslissing loopt het eiland alweer een kans mis om een olympische status te krijgen. Door...
- Advertentie -