27.5 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 11:22

Laatste reacties

- Advertentie -

Metro | Rechtszaak van de week: agent op Bonaire vermoord

Evie Westland

De uitvaart van Ferry Bakx in Tilburg / Foto: ANP

Maandag begint de inhoudelijke behandeling van de zaak rond de moord op de Nederlandse politieagent Ferry Bakx. Bakx werd in de nacht van 17 op 18 augustus 2016 doodgeschoten op Bonaire.

Zeven mannen staan terecht, zes uit Venezuela en een van Bonaire.

Wat is er gebeurd?

- Advertentie -

Op Bonaire werd in de nacht die politieagent Bakx fataal werd een gewelddadige overval gepleegd op een vakantiehuis. De politie betrapte en achtervolgde de overvallers. In de schietpartij die daarop volgde, werd Bakx van achter in zijn rug en hoofd geschoten. Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar dat mocht niet meer baten.

De daders wisten na het incident te ontkomen. Het Openbaar Ministerie op Bonaire loofde daarom op de dag na de moord een beloning van 10.000 dollar (zo’n 8.800 euro) uit voor de tip die zou leiden tot de aanhouding van de persoon die Bakx doodschoot.

Wie was Ferry Bakx?

Bakx was een 45-jarige politieagent. In 2012 emigreerde hij met zijn vriendin Anita van het Brabantse Rijsbergen naar Bonaire, om te gaan werken bij het Korps Politie Caribisch Nederland (K.P.C.N.). Op Bonaire én in Nederland wordt geschokt gereageerd op de zaak. Zo noemde toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur het een „gruwelijke moord”. Zijn woorden van toen: „Politiemensen staan elke dag klaar voor onze veiligheid. Zij doen een stap naar voren als anderen een stap terug zetten. Dat een agent is omgekomen bij dit moedige werk, is een grote klap voor het hele korps.”

- Advertisement -

Waren de verdachten in deze zaak niet al eerder voor de rechtbank verschenen?

In februari van dit jaar vond de pro-formazitting van de zaak plaats. Zo’n zitting is letterlijk ‘voor de vorm’: de zaak wordt niet inhoudelijk behandeld, maar moet wel voorkomen omdat anders bijvoorbeeld het voorarrest van de verdachte verloopt. Bij die pro-formazitting in deze zaak stonden dus in totaal zeven mannen terecht.

Vier van hen zitten in Nederland vast. Enkelen van hen boden tijdens de pro-formazitting in februari al hun excuses aan.

Wat is er verder opvallend in deze zaak?

Een gezin uit het Brabantse dorpje Wilbertoord verbleef in de vakantiewoning op het Caribische eiland. Ze werden door de inbrekers onder schot gehouden, maar bleven uiteindelijk ongedeerd. De eigenaar van het huis alarmeerde de politie, waarna de overvallers vluchtten.

Een van de slachtoffers van de overval, een minderjarig familielid, kreeg toestemming om de zaak vanuit Nederland via een livestream te volgen – hoewel dat ongebruikelijk is voor minderjarigen. Het huis waar zij vakantie vierden, was door de daders in eerste instantie overigens niet bedoeld als decor van de misdaad. Eigenlijk wilden de Venezolanen volgens de Officier van Justitie een bekende familie op het eiland overvallen. Omdat het geld was opgeraakt, besloten ze tot nóg een overval.

Wat staat er deze week precies op het programma?

De inhoudelijke behandeling van deze zaak start op maandag 15 mei op Bonaire. Er zijn drie dagen voor uitgetrokken, waarin er verschillende dingen staan te gebeuren. De rechtbank bespreekt het dossier met de verdachten en stelt vragen. Daarna houdt de Officier van Justitie zijn requisitoir (pleidooi van de OvJ) en eindigt met de strafeis.

De advocaat van de verdachten reageert hierop met zijn pleidooi. Dan mag de OvJ nog een keer reageren én de advocaat, daarna is het slotwoord voor de verdachte. Doorgaans doet de rechtbank 14 dagen later uitspraak, mits er geen bijzonderheden zijn.

Bron: Metro

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Twee aanhoudingen wegens misbruik QR-code

De politie heeft twee mannen aangehouden wegens misbruik van een QR-code. Tijdens een controle ontstonden er problemen bij het scannen. Een 25-jarige man werd door de politie...

ParadiseFM | Centrale Bank gaat zich richten op innen schadevergoeding

met vonnis De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat zich voorlopig richten op het innen van de schadevergoeding waar verzekeraar Ennia volgens de rechtbank recht...

ParadiseFM | Ansary probeerde via regering rechtszaak te staken

met vonnis De advocaten van Hushang Ansary hebben geprobeerd via de overheid de rechtszaak tegen Ansary te staken. De regering heeft daar echter geen gevolg aan gegeven. Dat...

ParadiseFM | Curaçao krijgt nieuwe vliegtuigmaatschappij

Curaçao krijgt er een nieuwe vliegtuigmaatschappij bij met Dutch Caribbean Islandhopper (DCI). Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Volgens directeur Steven Chin-A-Kwie gaat het om een unieke luchtvaartbedrijf...

ParadiseFM | Curaçao zesde best bezochte eiland in de regio

Curaçao is het zesde best bezochte eiland in de regio. Dat zegt Chata-directeur Helena Seferina-Rojas naar aanleiding van een vergelijkingsonderzoek met het jaar 2019, het jaar voordat...

Opinie | Jeanne d’Arc di Aruba

Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431) is een nationale heldin van Frankrijk. Ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans...
- Advertentie -