27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Meer aandacht voor problemen bij RdK en CRU

Daniel HodgeWILLEMSTAD — Er zijn veel problemen bij Curaçao Refinery Utilities, CRU, beheerder van de BOO-energiecentrale op het terrein van de Isla-raffinaderij.
De aandacht van de overheid voor moederbedrijf Refineria di Kòrsou (Rdk) en CRU zal worden geïntensifieerd en in de komende weken zal de gemeenschap er meer over horen, zei de minister-president tijdens de wekelijkse persconferentie afgelopen donderdag.

“We gaan op niemand jagen, maar als er rapporten zijn en ze duiden aan dat er actie genomen moet worden om de situatie te saneren dan zullen we dat zeker doen.”

Dat stelt minister-president Daniel Hodge (PS).

- Advertentie -

Twee weken geleden had Hodge gesprekken met vertegenwoordigers van RdK, CRU en de huurder van de Isla-raffinaderij, de Venezolaanse staatsmaatschappij PdVSA.
Uit die gesprekken kwam naar voren dat het zaak is om zo snel mogelijk een plantmanager te benoemen, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf.

Gisteren stond er een vervolgvergadering op de agenda met de directeur van RdK, Herbert Mensche, en zijn beoogde opvolger Carlos da Costa Gomez.
Volgens Hodge heeft CRU ‘complexe’ problemen en moet er veel gebeuren om het bedrijf weer op de rails te krijgen.

Overheidsaccountant Soab heeft eind vorig jaar een quick scan gedaan bij RdK/CRU.
Daarna werd aangeraden om een diepgaand financieel/administratief onderzoek te doen en tevens een juridisch onderzoek.

Het juridisch onderzoek is afgerond en er wordt onder meer geconcludeerd dat er wellicht strafbare feiten zijn gepleegd bij de aandelenoverdracht van de voormalige meerderheidaandeelhouders van de BOO-centrale Mitsubishi en Marubeni naar CRU en ook van nutsbedrijf Aqualectra (dat 49 procent van de aandelen in handen had) aan CRU.
Zie: http://leeflang-parlament.com/documenten/

Daarnaast wordt er ook een rapport gemaakt over de technische deficiënties van de BOO-centrale. Dit vordert echter niet, omdat het zeer moeilijk blijkt om de gegevens te krijgen.

“Waneer de rapporten klaar zijn zal de overheid de resultaten evalueren. De bedoeling is dat de overheids-nv’s gezond draaien. In de begroting voor 2013 staat dat ze moeten kunnen bijdragen met dividenduitkering. Dus als ze niet gezond draaien kan dit niet”

, zei Hodge.

Een andere afspraak is dat de BOO-centrale stroom levert aan Aqualectra tegen een goedkoop tarief. Ook hierin slaagt de BOO-centrale niet.
Van de afgesproken 22 megawatt aan stroom per dag krijgt Aqualectra in de praktijk amper 5 megawatt.

Momenteel zijn er drie Isla-werknemers aan de CRU uitgeleend. Een werkt aan de backlog maintenance, een ander evalueert de afdeling human resources en de laatste persoon zit op de inkoop-afdeling. Zijn taak is om de processen na te gaan.

De afgelopen vijf jaar heeft de raffinaderij door het toedoen van de BOO-energiecentrale 1,2 biljoen dollar verloren.
Momenteel draait de Isla op iets meer dan de helft van haar capaciteit.
De CRU levert bijvoorbeeld onvoldoende stoom om de hele raffinaderij daarvan te voorzien.
Ook de catcracker draait niet op volledig vermogen.
De situatie bij de raffinaderij is heikel. De CRU beschikt niet over reserve.

Commissarissen
Het Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) heeft in een advies de benoeming van Erik Groeneveld, Aldrin Martis en Marcelino de Lannoy als nieuwe commissarissen van de RdK goedgekeurd.
Het advies dateert van 11 januari en werd op 28 december vorig jaar door de Raad van Ministers van het kabinet-Betrian aangevraagd.

Premier Daniel Hodge bevestigde donderdag dat twee andere kandidaten momenteel door SBTNO worden gescreend om op die manier een Raad van Commissarissen (RvC) van minimaal vijf personen te hebben.

Per 19 december werden oud-commissarissen Oswald van der Dijs, Sidney ‘Bicho’ Justiana en Anthony Statius uit hun functie ontheven.
Een vertrouwensbreuk tussen de RvC en de regering leidde tot het opstappen van deze leden.

Herbert Mensche werd in december vorig jaar aangesteld als interim-directeur bij RdK voor een periode van drie maanden.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -