WILLEMSTAD — Een mediator zal vanaf maandag bemiddelen tussen de twee kampen die binnen het bestuur van Fundashon Tayer Soshal zijn ontstaan. Dat bevestigt minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn Jeanne-Marie Francisca (Soaw, PS).
Advertentie
Op suggestie van de rechter heeft het bestuur een bemiddelaar benaderd om de bestuursvergadering in goede banen te leiden.
Sinds vorig jaar september rommelt het op de sociale werkplaats.
Toen heeft minister Francisca het bestuur en het managementteam op non-actief gesteld. De minister kreeg signalen binnen dat er sprake was van uitbuiting, mishandeling en intimidatie.
De Nederlandse organisatie CoMensha, die zich inzet voor een beter leven voor slachtoffers van mensenhandel, heeft een analyse gemaakt over de situatie bij Tayer Soshal.
Volgens de organisatie die slachtoffers van mensenhandel in beeld brengt, moet er bij het minste vermoeden, ook al is het minimaal, van mishandeling in de breedste zin van het woord en zeker ten opzichte van een kwetsbare groep, ingegrepen worden.
“Volgens CoMensha zijn er wel degelijk dingen aangegeven die achteraf gezien niet door de beugel konden”, zegt Francisca.
Woensdag ontving de minister uit handen van Soraida Garia-Martina van de Handicap Rights Foundation een verzoek van de deelnemers van de sociale werkplaats om het bestuur en de directie naar huis te sturen.
Deze brief heeft de minister het naar de pers verstuurd omdat zij ervan overtuigd is dat het belangrijk is dat de bevolking van de inhoud op de hoogte is.
De deelnemers dreigen naar de koning en de Verenigde Naties te stappen als er op korte termijn geen oplossing komt.
Volgens Francisca kan ze het bestuur en de directie niet per direct op nonactief stellen. Wel ziet ze de komst van de mediator als een vorm van ingrijpen.
Ze hoopt dat de mediator snel resultaat boekt, zodat de verdeeldheid in het bestuur ophoudt en ook dat er een einde aan de staking komt.
“Ik wacht het af. Ik ga er niet tussen zitten. Ik stel me zo neutraal mogelijk op”, zegt de minister. “Natuurlijk zijn er meerdere mogelijkheden, maar je moet voorzichtig zijn met de weg die je wilt bewandelen.”
Inlichtingendienst
Momenteel zijn er twee vertegenwoordigers van CoMensha in het Caribisch gebied. Binnenkort zullen ze ook een bezoek afleggen aan Francisca.
Een van de agendapunten is het oprichten van een Inspectie SZW.
Deze inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in Nederland maakt zich hard voor betere werkomstandigheden, eerlijkere werkverhoudingen en een goed functionerend stelsel van werk en inkomen. Ze doet dit op basis van risico- en omgevingsanalyses.
Francisca: “Ik denk dat we in de toekomst moeten denken aan de oprichting van een Inspectie SWZ op het eiland. Je hoort vaak over misstanden in sociale instellingen. Het is verstandig om de middelen in huis te hebben om daar onderzoek naar te doen en ervoor te zorgen dat er eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen zijn.”
bron: Amigoe
Advertentie